AMSTERDAM - RSI en nek- en rugklachten onder de werkzame beroepsbevolking kosten Nederland jaarlijks 9,7 miljard euro. Lage rugpijn en nekpijn zijn met zo'n 7,6 miljard verreweg de grootste geldverslinders, zo blijkt uit het pan-Europese rapport Fit for work.

De afgenomen productiviteit kost mogelijk negen keer zoveel als de gezondheidszorg ten gevolge van de klachten zelf. Om dergelijke kosten te verminderen moet er volgens de onderzoekers meer aandacht besteed worden aan ondersteuning en aanpassingen op de werkvloer.

Van de werknemers die meer dan 13 weken afwezig zijn, meldt 19 procent rugproblemen en 13 procent nek-, schouder- en armklachten. In totaal heeft zo'n 15,5 procent van de Nederlandse werkenden last van dergelijke klachten.

RSI wordt door 30 procent van de vrouwelijke en 23 procent van de mannelijke werknemers gemeld. Deze problemen hebben vaak te maken met het werken in oncomfortable posities, lang in dezelfde houding zitten of staan en herhaalde bewegingen. RSI-klachten kosten Nederland ongeveer 2,1 miljard per jaar als gevolg van afwezigheid en afgenomen productiviteit.