AMSTERDAM – De economische crisis neemt zo zijn eigen problemen met zich mee, waar managers niet altijd even goed mee uit de voeten kunnen. Trainingen en cursussen om te leren het bedrijf door crisistijd te loodsen zouden dan ook een vlucht genomen hebben.

Uit een rondgang van De Ondernemer blijkt dat aanbieders van managementtrainingen het drukker hebben dan ooit.

Het gaat dan om cursussen die leidinggevenden moeten leren betere ontslaggesprekken te voeren of het personeel te motiveren na een reorganisatie. Ook leren omgaan met een hogere werkdruk, doordat hetzelfde werk vaak met minder mensen gedaan moet worden, zou populair zijn.

Toekomst  

Hans Polak, directeur van Coachingplaza die tachtig ‘crisiscoaches’ beschikbaar heeft, begrijpt de toegenomen vraag wel.

"De economische crisis vergt duidelijk veel van managers", zo laat hij weten. "Op de werkvloer heerst na een reorganisatie vaak een teneergeslagen stemming. Managers zijn al bezig met de toekomst, terwijl de achterblijvers in hun ogen daarvoor de positieve energie missen."

Run

Ook het feit dat oudere managers in deze tijd vaker plaats moeten maken voor jongere leidinggevenden, draagt bij aan de run op cursussen. "Oudere managers vloeien af, waardoor hun jongere opvolgers aan het roer komen. Zij zijn goedkoper, maar wel onervaren", zo meent Polak.

Trainer Joost van Wielink, van Bureau Zuidema, constateert echter tegelijkertijd ook een tegenovergestelde tendens. “Sommige bedrijven beginnen er niet aan,” meent hij. “Omdat ze het juist nu te duur vinden."