AMSTERDAM - Een groot aantal steden in het land is zondag deels autovrij. De Landelijke Autovrije Dag heeft voor de tiende keer plaats.

In plaatsen als Amsterdam, Rotterdam, Nijmegen, Eindhoven, Arnhem, Haarlem, Maastricht, Den Haag en Tilburg zijn de straten in de binnenstad afgezet voor verkeer.

In totaal doen volgens Milieudefensie, die de dag coördineert, 26 gemeenten mee. Dat is meer dan andere jaren. In een aantal plaatsen, zoals Utrecht, lieten automobilisten de auto vorige week zondag al een dagje staan.

De deelnemers maken veelal van de gelegenheid gebruik om allerlei activiteiten te organiseren.

Optocht

Zo heeft in Amsterdam onder meer de Schoner Vervoer Toer plaats. Dit is een optocht van vervoermiddelen die op milieuvriendelijke brandstof rijden, zoals de Airpod van KLM die zich op lucht verplaatst.

In Maastricht zijn de drukste straten van de binnenstad opengesteld voor hardlopers en skaters en Rotterdam houdt activiteiten in het kader van de start van de Tour de France in de Maasstad in 2010.

België

Ook in België is zondag in veel steden sprake van een autoloze zondag. In totaal doen 32 gemeenten er aan mee, aldus Belgische media.

Het grootste autoloze gebied betreft het hoofdstedelijk gewest Brussel. In alle 19 Brusselse gemeenten is zondag autoverkeer taboe.
Ook in onder meer Antwerpen, Gent, Mechelen en Brugge moeten automobilisten hun voertuig laten staan.

De straten in de deelnemende steden zijn autovrij van 9 uur tot 19 uur. Alleen hulpdiensten en automobilisten met een speciale toestemming mogen de weg op. In Brussel is het openbaar vervoer gratis.