AMSTERDAM – Wie zich enigszins opgefokt voelt, kan voor de broodnodige ontspanning zijn toevlucht zoeken in meloenen. De fruitsoort zou stress helpen reduceren.

Dat blijkt uit een Franse studie waarover AP dinsdag bericht.

Het positieve neveneffect van het eten van een meloen wordt met name toegeschreven aan een antioxidant met de naam superoxide dismutase.

De onderzoekers ontdekten dit door 35 mensen capsules met het enzym te geven. Evenzoveel vrijwilligers kregen een placebopil.

Afname

"Bij de 35 mensen die de capsules kregen met superoxide dismutase, werd een afname van stress- en uitputtingssymptomen vastgesteld”, zegt hoofdonderzoekster Marie-Anne Milesi.

Overigens werd ook in de controlegroep, die de nepcapsule kregen, op dit vlak verbetering waargenomen. Iets wat normaal blijkt te zijn wanneer het gaat om subjectieve gevoelens zoals stress.

De groep die het meloenenzym kreeg liet echter veel grotere verbeteringen zien, vooral na een periode van 28 dagen. "Terwijl het placebo-effect enkel waar te nemen was gedurende de eerste zeven dagen”, aldus de onderzoekster.

Interessant

Milesi ziet de resultaten als aanmoediging om meer onderzoek te doen. “Het wordt interessant om deze effecten te bevestigen en nog beter te begrijpen hoe antioxidanten werken”, aldus de Française. “Maar dan met meer vrijwilligers en over een langere periode gemeten.”

Het onderzoek werd eerder ook gepubliceerd in het BioMed Central's Nutrition Journal.