AMSTERDAM – Wie denkt dat lust op de werkvloer enkel het resultaat is van de chemie tussen twee personen, heeft het mis. Dat beweert althans psychologe Susan Quilliam die de onvermijdelijkheid ervan in een heuse formule goot.

De formule is opgebouwd uit een aantal sleutelfactoren die er gezamenlijk voor zorgen dat die ene collega, die normaal niet eens overwogen zou worden als bedpartner, ineens woest aantrekkelijk wordt.

Dat meldt de Britse Metro vrijdag.

Acute

Quilliam, gespecialiseerd in seks en relaties, wijdt acute lust tussen collega’s aan de stressvolle werkomgeving waarin ze vaak samen voor uitdagingen staan.

Ook gekwetst zijn in het verleden of weten dat je niet voor elkaar bestemd bent, zou de wederzijdse aantrekkingskracht doen opleven.

Gevaar

Hoewel Quilliam de inspiratie voor de formule haalde uit de tv-serie Warehouse 13, waarin de hoofdpersonen collega’s zijn en voortdurend om elkaar heen draaien, meent zij dat aantrekkingskracht tussen collega's ook in het echte leven onvermijdelijk is. 

“Mensen die samen een werkrelatie ontwikkelen, worden naar elkaar toegetrokken door alle gezamenlijke ervaringen”, aldus de psychologe. “Het maakt dan niet uit of het positieve of negatieve ervaringen waren.”

De formule:

SA= ((SCFx2) + (AO(US+SE+Z)) + (VA(EO+IV+VTP)))

Seksuele aantrekkingskracht = ((Sterke centrale figuren x 2) + (Aantrekkingskracht Ontwikkelen (Uitdagende Situaties + Sterke Emoties + Zelfrelativering)) + (Voortdurend Aanpassen (Externe Omstandigheden + Innerlijk Verzet + Vijandigheid Tussen Personen))).