UTRECHT - Nederlandse leraren hebben veel minder tijd voor leerlingen dan buitenlandse collega's. Leraren hebben te weinig tijd om hun lessen voor te bereiden. Dat blijkt uit een studie van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO).

Nederland heeft na de Verenigde Staten de meeste leerlingen en de meeste lesuren per leraar. Leraren zijn daarmee tot anderhalf keer zo 'productief' als hun buitenlandse collega's.

In een reactie zegt de Algemene Onderwijsbond (AOb) dat het duidelijk is dat er duizenden docenten bij moeten komen. ''Met de extra docenten kunnen de leraren de lessen beter voorbereiden en de leerlingen die individuele aandacht geven die ze nodig hebben.''

Productiemedewerkers

Uit het OESO-onderzoek blijkt dat leraren in het primair en voortgezet onderwijs 14 tot 44 procent meer 'omzet draaien' dan hun buitenlandse collega's. ''Als je het vergelijkt met het buitenland, worden leraren hier gebruikt als productiemedewerkers. Hierdoor doen scholen hun leerlingen tekort",' zegt AOb-voorzitter Walter Dresscher.

Werkdruk

De AOb vindt het zorgelijk dat Nederland met de werkdruk flink uit de pas begint te lopen met het buitenland en ziet het rapport dan ook als een aansporing aan minister Ronald Plasterk om de problemen in het onderwijs voortvarend aan te pakken.

De organisatie wil dat hij snel met maatregelen komt om het beroep van leraar aantrekkelijker te maken. ''Er moeten gewoon goede mensen voor de klas staan'', vindt de AOb.