AMSTERDAM - Nederlandse werknemers ervaren werksfeer, salaris en secundaire arbeidsvoorwaarden door toedoen van de economische crisis als beduidend slechter dan voorheen. Toch zijn ze nog net zo gelukkig als twee jaar geleden.

Dat blijkt uit een zaterdag in Trouw gepubliceerd onderzoek dat het bureau Motivaction deed in opdracht van deze krant. Het onderzoeksbureau, dat in 2005 en 2007 een soortgelijk onderzoek deed, ondervroeg ruim vijfhonderd mensen.

Door de crisis werken mensen gemiddeld een uur minder per week. Ook zijn de contracten korter en wordt er minder overgewerkt.

Werkdruk
Toch zien Nederlanders duidelijk positieve kanten aan de crisis, zoals een afname van de werkdruk en een betere balans tussen werk en privé. ''Je ziet dat de gevolgen van de crisis de werkvloer hebben bereikt",' aldus onderzoeker Pieter Paul Verheggen in Trouw.

''De eerste ontslagrondes zijn geweest. De mensen die nu werk hebben, vinden duidelijk dat ze niet mogen mopperen. In tegenstelling tot 2007 is men er veel meer van doordrongen wat het betekent om je baan te verliezen.''