Alkmaar en kaas zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Hordes (buitenlandse) toeristen trekken speciaal voor de kaasmarkt elke vrijdag naar de stad. Maar de stad biedt meer...

Alkmaar, gelegen in Noord-Holland aan het Noord-Hollands kanaal, is na Amsterdam en Haarlem de grootste stad van de provincie met bijna 100.000 inwoners. De stad staat bekend als kaasstad. Van begin april tot begin september vindt er wekelijks de traditionele kaasmarkt plaats. Deze kaasmarkt, met traditionele kaasdragers in traditionele kleding met strooien hoeden, is al vier eeuwen een traditie en Alkmaar blijft deze steevast handhaven.

Met de kids op pad

Ga je met de kinderen op pad, dan is dit schouwspel ook voor hun heel fascinerend om te zien. Maar grote kans dat ze snel hun aandacht verliezen en dat je de meer kindvriendelijke delen van Alkmaar zult moeten opzoeken.

Alkmaar vanaf het water

De kans dat je kinderen verveeld raken bij een tochtje over de Alkmaarse grachten is nihil. Alkmaar Varen biedt – naar wens lange of korte – rondvaarten aan over de Alkmaarse grachten. Onder het genot van een hapje en drankje (ga je voor tapas of barbecue?) word je alles verteld over de geschiedenis van Alkmaar en de diverse bezienswaardigheden.

Ouderwets speelpark

Even buiten Alkmaar, richtig Bergen, vind je speelparadijs Batavier. Geen achtbanen die over de kop vliegen of schiettenten met de grootste knuffelberen. Geen bungeejump-praktijken of schommelboten. Nee, in deze speeltuin vind je ouderwetse speeltoestellen. Mega-grote glijbanen, familieschommels, trampolines, lachspiegels, luchtkussens en draaimolens. Voor slechts € 8,50 per dag kunnen je kinderen zich hier de hele dag vermaken.

Kindvriendelijk overnachten

Wil je na een lange dag in Alkmaar niet de rit naar huis maken, maar in rust overnachten? Verblijf dan in Golden Tulip Alkmaar, een modern viersterren hotel aan de randweg van Alkmaar, gelegen op slechts 2 km van het centrum. Het hotel beschikt o.a. over een exclusief health en beautycentrum, drie restaurants (voor de lastige etertjes) en een kooktheater voor kookworkshops. Parkeren is gratis.
Meer informatie? Kijk op www.goldentulipalkmaar.nl.

Meer dan een kinderboerderij

Kinderboerderij Oosterhout is bijna geen kinderboerderij meer, maar een dierentuin. Je vindt hier niet alleen konijnen, koeien, geiten en schapen, maar ook ooievaars, cavia’s en tal van vogels. Daarnaast worden er regelmatig leuke activiteiten verzorgd voor kinderen. Wat dacht je van boter schudden?

Ook leuk!

• In de nabijgelegen plaats Heerhugowaard vind je speelparadijs De Bolle Buik. Met jeu de boules banen, midgetgolf en een pannenkoekenhuis om het energiepeil van je kinderen nadien weer aan te vullen.

• Neem je kinderen mee in de geschiedenis van de streek in museum Zo was ‘t. Stap het jaar 1900 binnen, met ouderwetse bedsteeën en kinderkleding.

• Voor de wat oudere kinderen (en hun fanatieke vaders): breng een bezoek aan Fun Center Kart World in Limmen. Hier kun je niet alleen karten, maar ook paintballen, lasergamen, boogschieten en levend voetbal spelen. En nog veel meer!