Nederland blijft massaal binnen om de uitbraak van het coronavirus in te dammen. Ook in de grote steden in het land zien de straten, pleinen en toeristische attracties er verlaten uit. Verschillende filmmakers grepen deze kans aan om de steden eens van een andere kant te laten zien. Bekijk hier de mooiste beelden.

Beautiful Haarlem
173
Beautiful Haarlem

De filmmakers van Orange Label Media legden al fietsend de verlaten straten van Haarlem vast. (Beeld: Orange Label Media)

Stilte in Den Haag
143
Stilte in Den Haag

De Haagse filmmaker Renske Derkx wist met behulp van haar camera en een drone de stilte in Den Haag prachtig vast te leggen. (Beeld: Renske Derkx)

Groningen op 26 maart 2020
100
Groningen op 26 maart 2020

Ook in Groningen is het ondanks het mooie weer veel rustiger, zo is te zien in deze video van de filmmakers van Blksm. (Beeld: Blksm)

Rotterdam houdt haar adem in
96
Rotterdam houdt haar adem in

Een aantal filmmakers bracht samen met stadspoëet M. een 'ode aan de Rotterdammer' om de inwoners een hart onder de riem te steken. (Beeld: Eyecatcher, de filmmakers)

De verlaten straten en grachten van Amsterdam
86
De verlaten straten en grachten van Amsterdam

De Amsterdamse filmmaker Rolf Dekens liet al skateboardend de lege straten en pleinen in Amsterdam zien, waar geen toerist meer te vinden is. (Beeld: Rolf Dekens)

Samen is Arnhem sterker
80
Samen is Arnhem sterker

De Arnhemse filmmaker Thomas Blanken filmde met behulp van een drone de lege straten en gesloten cafés in Arnhem. (Beeld: Thomas Blanken/Storyshot)

Luchtbeelden tonen uitgestorven Europese steden
75
Luchtbeelden tonen uitgestorven Europese steden

Niet alleen in Nederland zijn de straten leeg: de COVID-19-pandemie domineert de wereld en in veel landen zijn scholen, theaters, winkels en straten gesloten. (Beeld: Reuters/The Flying Dutchmen)

Volg de laatste ontwikkelingen rond het virus in ons liveblog.

Het coronavirus in het kort

  • Het coronavirus verspreidt zich vooral van mens op mens via nies- en hoestdruppeltjes. De kans dat je besmet raakt via oppervlakken zoals deurklinken is klein. Deze kans wordt kleiner als je vaak je handen wast.
  • Je kunt de kans op verspreiding flink verkleinen door minstens 1,5 meter afstand te houden van anderen.
  • De coronamaatregelen hebben ertoe geleid dat een geïnfecteerde persoon gemiddeld minder dan één andere persoon besmet. Eerder lag dit zogeheten reproductiegetal tussen de twee en de drie.
  • Verreweg de meeste patiënten hebben milde (griepachtige) klachten.
  • Bijna alle sterfgevallen betreffen ouderen of andere kwetsbare personen, zoals hart-, long- of diabetespatiënten. Als iedereen de maatregelen naleeft, verkleint dat hun risico's.
  • Lees hier welke voorzorgsmaatregelen je moet nemen.