Terwijl de beslissende weken naderen, kruipen de topclubs in de Eredivisie steeds dichter naar elkaar toe. Met 'Super Sunday' (PSV-Feyenoord en Ajax-AZ) voor de deur vraagt NU.nl een rits kenners om een voorspelling: wie wordt kampioen, en hoe ziet de top vier van de eindstand er verder uit?

Adri van Tiggelen (oud-verdediger PSV): 'Feyenoord heeft een simpel elftal'

1. Ajax
"Ajax wordt kampioen, want zij hebben de meeste ervaring in het elftal. Ze hebben nu de nodige blessures, maar daar krijgt elke ploeg mee te maken. Ajax kan dat ook het best opvangen."

2. AZ
"AZ heeft meer kwaliteit dan Feyenoord en PSV. Het zijn overwegend jonge spelers, maar er lopen ook genoeg spelers rond die ervaring hebben in de competitie en in Europa."

3. PSV
"Ik vind PSV individueel sterker dan Feyenoord, dus die zet ik op plek drie."

4. Feyenoord
"Feyenoord heeft een aardige mix, maar geen spelersgroep waarvan je zegt: die heeft iets extra's. Met alle respect, het is een simpel elftal dat niets heeft waarmee het PSV overtreft. Dick Advocaat maakt de spelers misschien iets beter, maar niet heel veel."

Sinds de komst van Dick Advocaat verloor Feyenoord nog niet in de Eredivisie. (Foto: Pro Shots)

Khalid Boulahrouz (oud-verdediger Feyenoord): 'AZ gaat het afleggen'

1. Ajax
"Ik geloof niet dat Ajax het nog uit handen gaat geven. De ervaring en de kwaliteit gaan in deze fase van het seizoen de doorslag geven."

2. Feyenoord
"Waarom ik denk dat ze tweede eindigen? In één woord: Advocaat."

3. AZ
"Op basis van de onderlinge wedstrijden tussen de topploegen denk ik dat AZ het net gaat afleggen. Ik zie ze zondag bijvoorbeeld niet zomaar van Ajax winnen, en ze moeten ook nog tegen PSV en Feyenoord."

4. PSV
"De terugval van PSV heeft iets te lang geduurd om nog echt terug te komen. Als je de selectie bekijkt, is er ook gewoon een gebrek aan kwaliteit."

Jan Wouters (als speler en trainer verleden bij Ajax, PSV en Feyenoord): 'Advocaat is geweldig'

1. Ajax
"Als iedereen fit is, dan heeft Ajax de beste selectie. Maar het kan nog wel heel spannend worden. Je ziet dat het ook bij Ajax iets te veel van het goede is als een aantal spelers wegvalt, ook al hebben ze heel veel talent."

2. AZ
"AZ heeft geweldige talenten, al is de ploeg heel grillig. Ik weet niet zeker of ze het nog heel lang gaan volhouden, maar dat denk ik al langer en ze herstellen zich steeds weer prima na een terugslag."

3. Feyenoord
"Onder Advocaat is een elftal gecreëerd dat moeilijk te verslaan is. Advocaat is geweldig. Ik heb hem als speler en trainer meegemaakt bij PSV en het Nederlands elftal. Wat hij nu presteert, verbaast me niet."

4. PSV
"Ze lijken nu weer wat op de weg terug en hebben de laatste drie wedstrijden gewonnen. Maar ik betwijfel of die overwinningen voor een boost hebben gezorgd waardoor ze nog volop mee gaan doen bovenin."

AZ beleeft vooralsnog een moeizame tweede seizoenshelft. (Foto: Getty Images)

Rinus Israël (oud-verdediger en oud-trainer Feyenoord): 'AZ heeft geen leider'

1. Ajax
"Ajax wordt kampioen. Als de geblesseerde spelers terugkeren, hebben ze het beste elftal van allemaal. Dat hebben ze de afgelopen jaren al bewezen."

2. Feyenoord
"Alles zit ze mee op dit moment. Voetballend steken ze er nog niet echt bovenuit, maar Feyenoord kan beter. En dat allemaal dankzij Advocaat. Zijn aanpak werkt."

3. AZ
"AZ beleeft een slechte periode en daar kan ik met m'n verstand niet bij. Als je aardig kunt voetballen, mag je niet zo ver terugvallen. Er ontbreekt een leider die andere spelers kan corrigeren."

4. PSV
"PSV eindigt op plek vier. Ze draaien niet echt lekker en ik vind ze ook gewoon de minste van de vier. Ernest Faber heeft niet echt de ervaring om in de top te werken."

Ajax laat na de winterstop veel punten liggen. (Foto: Pro Shots)

Leonne Stentler (oud-international en analist): 'AZ wordt ingehaald'

1. Ajax
"De dip waar ze nu in zitten, duurt niet veel langer. Na de blessuregolf zal de terugkeer van een fitte Quincy Promes veel invloed hebben op het spel van Ajax. Als Hakim Ziyech weer fit is, zal hij ook zijn vorm hervinden."

2. Feyenoord
"Feyenoord is aan een steady serie bezig dankzij een stevig collectief met wat goede aanwinsten. Ze knokken voor iedere centimeter met Steven Berghuis die uitgegroeid is tot een echte leider. Ze zullen stug doordenderen."

3. AZ
"AZ heeft met de relatief jonge selectie wat langer nodig om weer in het oude ritme te komen. Ik verwacht dat ze in de komende periode dure punten laten liggen."

4. PSV
"In de komende tijd zal PSV makkelijker punten pakken, maar stabiel is het spel zeker nog niet. Op zijn PSV's kunnen we doelpunten verwachten in de laatste tien minuten van de wedstrijd. Gelukkig voor Faber heeft hij naast Sam Lammers met Noni Madueke een extra optie voorin om het gemis van Donyell Malen op te vangen."

PSV lijkt de weg omhoog te hebben gevonden. (Foto: Pro Shots)

Kees Jansma (journalist en voormalig perschef Oranje): 'Schade bij PSV is te groot'

1. Ajax
"Het gaat met vallen en opstaan, maar Ajax heeft nog steeds de beste en breedste selectie van de vier. Ze zitten weliswaar in een vormdip, maar ze zijn te goed om nog veel punten te gaan verspelen."

2. AZ
"Ik gun het ze, want AZ speelt leuk en aanvallend voetbal met aantrekkelijke spelers. Op basis daarvan moeten ze het kunnen redden om tweede te worden. Dat zou een terechte beloning zijn."

3. Feyenoord
"Ze zullen AZ op de hielen blijven zitten, maar ik denk dat de inhaalrace net te zwaar voor Feyenoord is en dat die zijn tol gaat eisen. Het gaat onderweg een keer mis; dat zit er gezien de laatste wedstrijden tegen PEC Zwolle en Fortuna Sittard al aan te komen. Maar als je ziet waar ze vandaan komen, is een derde plek nog steeds goed."

4. PSV
"PSV richt zich momenteel wel op, maar de schade is te groot. Vooral voorin is er simpelweg te weinig kwaliteit om hoger te kunnen eindigen dan de vierde plaats."

Huidige stand op de ranglijst

  • 1. Ajax 23-53 (+45)
  • 2. AZ 23-50 (+31)
  • 3. Feyenoord 23-46 (+13)
  • 4. PSV 24-45 (+25)

Kees Kist (oud-spits AZ): 'AZ wordt kampioen'

1. AZ
"Ik moet zeggen dat ik natuurlijk ook wel een beetje hoop dat AZ kampioen wordt, maar ik zie het Ajax ook niet volhouden. AZ is na de winterstop ook nog niet in goeden doen, maar ik vond ze vorige week toch wel weer heel gegroepeerd staan."

2. Ajax
"Er zijn denk ik te veel blessures bij Ajax, die ook niet allemaal snel verholpen zijn. Dat gaat ze uiteindelijk opbreken in de titelstrijd."

3. Feyenoord
"Advocaat geeft deze ploeg de juiste impuls om goed te presteren, daarom zet ik ze op plek drie. Ik moet wel zeggen dat het van groot belang is dat Steven Berghuis fit blijft."

4. PSV
"PSV heeft op dit moment gewoon wat te veel problemen en komt daardoor tekort voor de top drie. Wat mij betreft zit er echt wel wat kwaliteit in de selectie, maar het zijn allemaal eigen bv'tjes."

Kees Kist denkt dat AZ kampioen wordt. (Foto: Pro Shots)

Regi Blinker (oud-aanvaller Feyenoord): 'Ervaring gaat PSV helpen'

1. Ajax
"Ondanks de sportieve crisis zie ik Ajax wel kampioen worden. Er zit genoeg kwaliteit in de ploeg om de andere clubs achter zich te houden. Bovendien zit Promes inmiddels weer bij de selectie. Het gaat wel weer lopen."

2. Feyenoord
"Ik zet Feyenoord op twee, want de club is onder Dick Advocaat aan een ontzettend goede reeks bezig en zal het nog wel goed blijven doen."

3. PSV
"Er zitten ervaren spelers in de selectie van PSV die wel vaker in deze situatie hebben gezeten. Dat zal ze gaan helpen om op de derde plek te eindigen."

4. AZ
"Bij AZ ontbreekt dat stukje ervaring juist een beetje. De belangrijkste spelers zijn nog jong en ik betwijfel of ze goed met de druk van de media en eventuele tegenslagen om kunnen gaan."

Quincy Promes heeft zijn rentree bij Ajax inmiddels gemaakt. (Foto: Pro Shots)