Johan van Laarhoven begint de bouw van zijn imperium in de jaren tachtig met een slimme zet: hij opent een coffeeshop buiten de verzadigde Randstad. In 2011 besluit hij dat het mooi is geweest: hij gaat rentenieren in Thailand, waar hij op dat moment al een tijdje woont. Drie jaar later sluit de deur van een Thaise cel achter hem: wat is er gebeurd?

Zaak-Van Laarhoven in het kort

  • Van Laarhoven in 2014 opgepakt voor investeren witgewassen geld in Thailand
  • Krijgt jarenlange cel, waar hij er nu nog effectief +/- 2 van moet uitzitten in NL
  • Meerdere procedures lopen vanuit verdediging: gratieverzoek, voorlopige vrijlating om medische hulp en aansprakelijk laten stellen van Staat
  • Ook wordt Van Laarhoven in Nederland nog vervolgd voor witwassen

Van Laarhoven (59) leidt al jaren vier coffeeshops in Tilburg en Den Bosch - die samen de keten The Grass Company vormen - als hij in 2008 besluit dat het even voldoende is. Hij gaat met zijn vrouw Tukta en zijn twee kinderen in Thailand wonen.

Drie jaar later gaat de coffeeshophouder over tot de verkoop van zijn bedrijf, om volledig te kunnen genieten van zijn pensioen. Het is rond die tijd dat het Openbaar Ministerie (OM) start met een onderzoek naar The Grass Company.

Een paar jaar lang blijft het relatief 'rustig' in de zaak. Er worden wel veel invallen gedaan, waarbij bedrijfsadministratie in beslag wordt genomen. Uiteindelijk komt het OM in 2014 met de formulering van de verdenkingen: Johan van Laarhoven en zijn broer Frans van Laarhoven worden verdacht van het exploiteren van de coffeeshops via een schijnconstructie.

"Het vermoeden is dat een deel van de inkoop van de cannabishandel tussen 2002 en 2014 onjuist in de boeken werd vastgelegd, waardoor de administratie en jaarstukken valselijk zouden zijn opgemaakt. De gelden kwamen vermoedelijk uiteindelijk bij de twee broers terecht." Het gaat om miljoenen euro's aan witgewassen geld, zo lijkt uit het onderzoek te komen.

Frans van Laarhoven: 'Gaat slechter met Johan dan we dachten'
205
Frans van Laarhoven: 'Gaat slechter met Johan dan we dachten'

Thailand wordt een verzoek gestuurd

Het OM wil Van Laarhoven logischerwijs verhoren en stuurt een rechtshulpverzoek naar Thailand. Als een reactie van het land uitblijft, wordt nog een bericht gestuurd. Hierin wordt mogelijk gesteld dat de Thaise autoriteiten ook zelf een onderzoek kunnen starten.

Volgens de advocaten van Van Laarhoven wordt een heuse powerpointpresentatie naar Thailand gestuurd. Hierbij wordt Tukta, terwijl zij in Nederland niet wordt verdacht, ook genoemd.

Het duurt niet lang voor Van Laarhoven en zijn vrouw met veel bombarie worden opgepakt. Thailand heeft weinig op met de Nederlandse gedoogconstructie met betrekking tot softdrugs en verwijt het echtpaar witgewassen geld te hebben geïnvesteerd in het land. Een rechtszaak en hoger beroep hebben allebei hetzelfde eindpunt: jarenlange celstraffen voor het paar.

Ook civiele procedures vanuit Van Laarhoven hebben geen enkele zin. Ondertussen loopt ook de Nederlandse zaak tegen The Grass Company vast, omdat Van Laarhoven door zijn hechtenis in Thailand niet verhoord kan worden. De kinderen van het echtpaar worden door familieleden opgevangen.

De gezondheid van Van Laarhoven gaat achteruit

Er komen naarmate de tijd verstrijkt steeds meer details naar buiten over de voormalige coffeeshopeigenaar. Hij zit in een krappe cel met te veel andere gedetineerden en valt tientallen kilo's af. Over een wc beschikken ze niet en ziektes tieren welig.

In de zomer van 2019 komt er schot in de zaak. Justitieminister Ferd Grapperhaus gaat naar het land om te praten over de uitlevering van de Nederlander. Van Laarhoven kan zijn resterende straf in Nederland uitzitten, zo wordt betoogd. Donderdag slaagt deze procedure: Van Laarhoven landt in de avond op Schiphol.

Meerdere procedures rond Van Laarhoven

Hij moet dus het restant van zijn Thaise celstraf in Nederland uitzitten, maar dit gebeurt wel met het Nederlandse strafmaximum: tien jaar en acht maanden. Daar wordt de 5,5 jaar die Van Laarhoven al in de Thaise cel heeft doorgebracht van afgetrokken. Ook komt hij, net als elke andere Nederlandse gedetineerde, in aanmerking voor voorwaardelijke invrijheidstelling, wat betekent dat de voormalige coffeeshophouder na twee derde van zijn celstraf al op vrije voeten zou kunnen komen.

Een van Van Laarhovens advocaten, Sidney Smeets, probeert met een procedure te voorkomen dat hij nog het restant van zijn Thaise celstraf moet uitzitten. Ook loopt nog een kort geding om de man voorlopig vrij te laten zodat hij opgenomen kan worden in het ziekenhuis.

Aansprakelijkheidsprocedure tegen Staat gestart

Daarnaast is ook een procedure gestart tegen de Nederlandse Staat, omdat de verdediging van Van Laarhoven vindt dat deze aansprakelijk is door het verwijtbaar handelen van het OM.

Onder meer de Nationale ombudsman heeft zich kritisch uitgelaten over de handelswijze van het OM. Zo is gesteld dat het OM onzorgvuldig te werk ging en dat van tevoren ingeschat had kunnen worden dat Thailand heftig had kunnen reageren op de feiten waar Van Laarhoven van verdacht wordt.

En daarmee is de zaak nog niet afgedaan: Van Laarhoven wordt ook nog in Nederland vervolgd in de zaak die het OM in 2011 aankondigde. Binnenkort wordt hij daarom verhoord.