Terwijl de transferzomer nog in volle gang is, begint dit weekend al het nieuwe Eredivisie-seizoen. NU.nl vraagt drie kenners aan de hand van zes vragen naar hun prognose. "Ik verwacht het minst van Feyenoord."

Wie wordt kampioen?

Aad de Mos (oud-trainer van onder meer Ajax en PSV en analyticus Ziggo Sport): "Ajax. Althans, als Ajax niet wordt uitgeschakeld in de voorrondes van de Champions League. Zo'n uitschakeling kan namelijk lang doorwerken en daar zie ik PSV van profiteren."

Theo Janssen (oud-speler van onder meer Ajax en FC Twente en analyticus bij RTL 7): "Ajax, want dat heeft het beste team. Van alle clubs hebben zij het meest uitgegeven én het best geïnvesteerd."

Jan van Halst (oud-speler van onder meer Ajax en FC Twente en analyticus bij Ziggo Sport): "Ajax. Enerzijds omdat de concurrentie een stuk minder is geworden en anderzijds omdat er al zo'n sterk fundament staat. Ook Ajax heeft weliswaar aan kwaliteit ingeleverd, maar ook met deze selectie kunnen ze de titel prolongeren."

Ajax werd vorig seizoen kampioen in de Eredivisie. (Foto: Pro Shots)

Welke club gaat verrassen?

De Mos: "AZ. Die ploeg heeft veel potentieel en met Arne Slot een goede nieuwe trainer. Ze gaan het PSV en Feyenoord heel moeilijk maken."

Janssen: "Ik verwacht veel van FC Utrecht. Ze hebben goed ingekocht en met John van den Brom een prima trainer in huis gehaald."

Van Halst: "FC Utrecht, en dat heeft grotendeels met Van den Brom te maken. Hij heeft bij AZ bewezen dat-ie een ploeg op kan bouwen. Ik heb heel veel vertrouwen in hem."

Arne Slot begint bij AZ aan zijn eerste Eredivisie-seizoen als hoofdtrainer. (Foto: Pro Shots)

Welke twee clubs degraderen rechtstreeks?

De Mos: "VVV-Venlo, FC Twente en Fortuna Sittard zijn de grootste degradatiekandidaten. VVV heeft met Robert Maaskant een nieuwe trainer en als dat kwartje de verkeerde kant op valt, kan het zomaar misgaan. Twente is kwetsbaar als het in de de eerste vijf duels te weinig punten pakt, en datzelfde geldt voor Fortuna."

Janssen: "RKC Waalwijk en Fortuna Sittard. RKC heeft het kunstgras vervangen door echt gras, maar dat is niet in hun voordeel. Topclubs spelen namelijk beter op echt gras. En ik noem Fortuna omdat zij het tweede jaar in de Eredivisie ingaan, wat nog moeilijker is dan het eerste jaar."

Van Halst: "RKC Waalwijk en FC Emmen. RKC heeft er niet goed aan gedaan het kunstgras weg te halen. Emmen heeft vorig jaar nog geprofiteerd van het eigen slechte kunstgrasveld, maar net als RKC komen zij simpelweg kwaliteit tekort."

FC Twente werd vorig seizoen kampioen in de Jupiler League. (Foto: Pro Shots)

Welke club stelt teleur?

De Mos: "Heracles Almelo. Ze hebben afgelopen seizoen veel arbeid moeten verrichten en deze zomer veel spelers moeten verkopen. Trainer Frank Wormuth gaat in zijn tweede seizoen een moeilijk jaar tegemoet."

Janssen: "Ik verwacht het minst van Feyenoord. Natuurlijk, voor de uitstraling van het Nederlandse voetbal is het altijd goed als Feyenoord in de top drie, top vier speelt. Maar ze vallen erg tegen in de voorbereiding en ik denk ook dat ze kwalitatief niet zijn verbeterd."

Van Halst: "Ik bang dat dat Feyenoord wordt. De druk is daar zo hoog door de achterban, en daar moeten ze altijd tegenaan knokken. En dan loopt de spits, Nicolai Jørgensen, ook nog eens te sukkelen met blessures. Nee, het was geen soepele voorbereiding voor Feyenoord."

Jaap Stam met een deel zijn selectie tijdens de oefenwedstrijd tegen Southampton. (Foto: Pro Shots)

Wie wordt topscorer?

De Mos: "Kasper Dolberg. Hij is eindelijk de hele voorbereiding pijnvrij geweest en heeft goed gespeeld. Ja, het kan weleens het jaar van Dolberg worden."

Janssen: "Dusan Tadic. Vergeet niet dat hij ook alle penalty's neemt bij Ajax. Dat zijn al een stuk of acht treffers. En hij komt in het veldspel ook makkelijk tot scoren."

Van Halst: "Tadic. Die gaat meer dan twintig treffers maken. Veel spelers moeten nog maar zien of ze een basisplek krijgen, want het wordt natuurlijk heel druk voorin bij Ajax. Maar Tadic zal vrijwel altijd spelen. Hij is zo ontzettend gretig."

Het 'nieuwe' PSV met aankoop Bruma en de teruggekeerde Derrick Luckassen. (Foto: Pro Shots)

Wie wordt de smaakmaker?

De Mos: "Donyell Malen. Hij is vorig seizoen voorzichtig gebracht en is dit jaar klaar voor het echte werk."

Janssen: "Ik hoop Calvin Stengs, omdat die jongen een zware blessure heeft gehad. Het is een enorm talentvolle speler met veel mogelijkheden. Hopelijk komt dat er dit jaar uit."

Van Halst: "Ik wil eigenlijk Steven Berghuis zeggen, maar die heeft al bewezen een smaakmaker te zijn. Daarom zeg ik Adam Maher. Hij heeft het moeilijk gehad bij FC Twente, maar zijn vorm teruggevonden bij AZ. FC Utrecht gaat verrassen en daar gaat Maher een belangrijke rol in spelen."