Het belooft dit weekend mooi weer te worden, dus de barbecue kan uit de kast, schuur of kelder gehaald worden. Hoe bereid je je goed voor op de eerste barbecue van het jaar? NU.nl vraagt het Roy Schalkwijk van de blog BBQ Junkie en Jord Althuizen, schrijver van de kookboekenreeks Smokey Goodness.

Hoe maak je de barbecue schoon?

Het rooster is het belangrijkste van de schoonmaak, zegt Schalkwijk. "De beste manier om het rooster schoon te maken, is om hem eerst even te verwarmen", vertelt hij.

"Dan borstel je het rooster schoon met een barbecueborstel of een staalborstel. Daarna neem je 'm af met keukenpapier met wat zonnebloemolie erop. Dan zie je dat er waarschijnlijk nog veel roet en vet vanaf komt; deze stap is dus belangrijk. Ook creëer je een antiaanbaklaag door zonnebloemolie te gebruiken." Schalkwijk tipt om geen prop aluminiumfolie te gebruiken voor de schoonmaak, omdat er restjes aluminium kunnen achterblijven.

"Controleer de barbecue ook op roest en schimmel als je 'm uit de schuur haalt. Een stalen barbecue kun je van buiten goed schoonmaken met een sopje en een ontvetter. Een keramische barbecue moet je afnemen met een natte doek en van de binnenkant uitzuigen. Als een stalen rooster eenmaal verroest is, kun je beter een nieuwere kopen. Handig: gietijzer en rvs roesten niet."

Wat je volgens de experts wel moet doen

 • Steek de barbecue op tijd aan. Veel mensen zijn ongeduldig, gooien er een aanmaakblokje bij en stoken het op. Maar je moet het de tijd geven.
 • Heb je een deksel op de barbecue? Gebruik die dan! De deksel is niet alleen maar bescherming tegen de regen. De temperatuur blijft stabieler in de barbecue en de gerechten worden gelijkmatiger gaar.
 • Laat vlees en vis een paar minuten rusten voor je het serveert. Als je het vlees meteen aansnijdt, loopt al het sap weg. Door even te wachten, blijft het vocht in het vlees en blijft het sappig.
 • Schaf een kernthermometer aan. Zo kun je controleren wanneer iets gaar is, zonder te snijden. Door het snijden verliest het vlees belangrijke sappen.
 • Gebruik je houten spiesjes? Leg ze een half uur in het water voor je ze gebruikt, dan verbranden ze niet.
 • Bereid je op tijd voor. Zo kun je bijvoorbeeld goed vlees bij de slager kopen, in plaats van even snel bij de supermarkt.
 • Werk met een deksel met een luchtschuif om de temperatuur te beheersen. De juiste temperatuur is het allerbelangrijkst.
 • Richt je barbecue in met twee temperatuurzones. Doe maar aan een kant kolen of briketten, dan heb je daarnaast een zone die wat kouder is. Als het vlees dan te hard gaat, kan het op die kant rustig doorgaren.

Wat leg je erop?

De trends van de vorige jaren zetten door, zegt Schalkwijk. "De barbecue wordt steeds meer gebruikt als een oven. Er worden complete maaltijden op bereid. Steeds meer mensen maken gebruik van de warmte van de barbecue om de ingrediënten te garen. Denk aan pulled pork. Maar ook worden er steeds vaker pizza's en brood gebakken op de barbecue."

Ook ontstond vorig jaar de trend om meer groenten te gebruiken en bijgerechten te serveren. "Er worden veel groenten gegrild en aardappels gepoft. Het draait niet meer alleen om stukjes vlees, maar om alles eromheen", zegt Schalkwijk.

"Je ziet dat supermarkten steeds meer inspelen op anders en beter barbecueën", zegt Althuizen. "Het besef dat het anders moet qua vleesconsumptie dringt steeds meer door bij mensen. Vroeger was vegetarisch barbecueën voor mietjes. Zelf sta ik op het zeepkistje: ik ben voor minder, maar beter vlees eten."

Leg niet alles in een keer op de barbecue. (Bron: 123RF)

Wat drink je erbij?

"Sommige mensen kiezen de juiste wijnen bij de juiste gerechten. Dat gebeurt nu ook met bier", vertelt Schalkwijk. Die trend ziet Althuizen ook. "Speciaalbier zit in de lift. Er wordt vaker bedacht welk bier bij een gerecht past. Pittige kip? Daar past een IPA bij. Steak? Drink daar een amberbiertje bij." Toch blijft normaal pils ook populair, denken beide mannen.

Wat je volgens de experts niet moet doen

 • Leg niet alles in een keer op de barbecue. Dat is beter voor het vlees. En door het wat langzamer te doen, geniet je er ook meer van.
 • Keer niet alles continu om, maar geeft het de tijd. Plakt iets aan het rooster? Keer het dan nog niet om. Wees niet te ongeduldig.
 • Gebruik geen vork om vlees of vis om te draaien. Door de gaatjes sijpelt het vocht weg. Hoe meer gaatjes, hoe droger het resultaat. Gebruik in plaats van een vork een tang.
 • Serveer niet te veel stokbrood. Dat is jammer, zeker als je veel andere bijgerechten hebt. Iedereen raakt al snel vol van het vele brood.
 • Gebruik geen spiritus. Voor je het weet staat je hele tuin in brand. Ook heb je er niks aan, de houtskolen of briketten hebben de tijd nodig om goed warm te worden. Een scheut spiritus heeft daar geen effect op.