Camera's in nieuwe smartphones worden elk jaar verbeterd. Maar hoe hoe haal je daar het meeste uit? In dit artikel helpen we je op weg.

Het is een bekende uitspraak onder fotografen: de beste camera is degene die je bij je draagt. In het geval van de meeste mensen komt dat automatisch neer op een smartphone. Maar ook met een telefoon zijn tegenwoordig mooie foto's te maken, zeker als je de camerafuncties maximaal benut.

Telefoonmakers proberen hun toestellen jaarlijks te verbeteren. Een paar jaar geleden hadden smartphones nog een enkele lens op de achterkant. Dat werden er later twee en inmiddels zijn er telefoons op de markt met vier en zelfs vijf lenzen. Samen met verbeterde software is het bereik van de camera's steeds groter en beter geworden.

Verschillende cameralenzen voor verschillende situaties

De meest voorkomende lenzen op telefoons zijn op dit moment een standaardlens, een zoomlens en een groothoeklens. Ze komen in verschillende situaties van pas.

 • Standaardlens: Geschikt voor de meeste situaties. Voor een simpele en snelle foto van bijvoorbeeld een feestje of de omgeving is de standaardlens genoeg.
 • Zoomlens: Is het onderwerp verder weg en kun je niet dichterbij komen, dan komt een zoomlens van pas. In recente telefoons is vaak een 2x- of 5x-zoomfunctie aanwezig. Het gaat dan om optisch zoomen, waarbij je geen kwaliteit verliest, omdat een object dichterbij wordt gehaald. Bij digitaal inzoomen wordt het beeld snel korrelig en gaan details verloren. Dat komt omdat de telefoon een stukje van het beeld op het scherm uitsnijdt en met software uitvergroot.

Van links naar rechts: groothoek, standaard, 5x zoom (optisch), 10x zoom (hybride), 50x zoom (digitaal). Foto's gemaakt met Huawei P30 Pro.

 • Groothoeklens: De groothoeklens is vooral op nieuwere telefoons aanwezig. Hiermee is meer beeld te vangen, terwijl je dichter op het onderwerp staat. Op die manier krijg je hoge gebouwen of grote groepen mensen beter op de foto, of maak je weidse landschapsfoto’s. Een extra voordeel is dat ze ingezet kunnen worden voor fotografie van heel dichtbij.

Verschil standaard- en groothoeklens S10+

Eerste foto met standaardlens, tweede met groothoeklens. Foto's gemaakt met Samsung Galaxy S10+.

 • Time of Flight-sensor: Nog een vernieuwing op de telefoonmarkt is de zogeheten Time of Flight (ToF)-sensor. Met een infrarood licht kan deze sensor diepte meten in de omgeving. Zo kan in kaart worden gebracht welke objecten op welke afstand staan. Dit helpt onder meer met focussen en het scherpstellen van onderwerpen.

Verschil standaard- en portretmodus

Eerste foto met portretmodus, tweede foto zonder. Foto's gemaakt met Huawei P30 Pro.

Veelvoorkomende fotomodi

Naast fotograferen door simpelweg op de sluiterknop (of een volumeknop) te tikken, zijn er meer manieren van smartphonefotografie.

 • Burst: Met de burstmodus kun je veel foto’s snel achter elkaar nemen. Dat komt bijvoorbeeld van pas bij onderwerpen die veel en snel bewegen, zoals sporters. Foto’s worden gebundeld in de galerij van de telefoon opgeslagen.
 • HDR: De afkorting staat voor high dynamic range. Foto’s met HDR worden samengesteld uit foto’s die op verschillende manieren zijn belicht. Op die manier blijven zowel details op lichte als op donkere plekken in de afbeelding getrouw.
 • Kunstmatige intelligentie: Veel nieuwere telefoons maken gebruik van kunstmatige intelligentie om foto's te verbeteren. De camera herkent situaties zoals natuur of een zonsopgang en past daarop de instellingen aan. Het effect is nog niet altijd even goed, op sommige toestellen wordt gras bijvoorbeeld wel heel onnatuurlijk groen.

Verschil standaard- en AI-modus

Eerste foto zonder AI, tweede met AI. Foto's gemaakt met Huawei P30 Pro.

 • Portret: Met de portretfunctie worden meerdere lenzen gebruikt om een scherptediepte-effect te creëren. Het onderwerp komt dan scherp in beeld met een vagere achtergrond. Dat geeft een professioneel effect.
 • Nachtmodus: Op dit moment zijn er weinig smartphones die een nachtmodus bevatten. Googles Pixel 3 en de Huawei P30 Pro zijn enkele voorbeelden. Deze telefoons maken zelfs van pikdonkere omgevingen een heldere foto, met dank aan algoritmes.

Verschil standaard- en nachtmodus

Eerste foto zonder nachtmodus (iPhone X), tweede foto met nachtmodus (Huawei P30 Pro).

De waarde van licht

 • ISO-waarde: Bepaalt de lichtgevoeligheid van de sensor. Hoe lager het ISO-getal, des te minder licht er wordt gevangen. Bij een hogere waarde ontstaat vaak wel meer ruis.
 • Diafragma: De opening van de lens wordt het diafragma genoemd. Die bepaalt hoeveel licht er wordt doorgelaten. Bij het diafragma is het F-getal de standaard. Als een standaardcamera bijvoorbeeld een waarde van f/1.4 heeft, dan is de opening groot en wordt meer licht gevangen. Een waarde van f/4 laat minder licht door.
 • Sluitertijd: De sluitertijd geeft aan hoelang er licht op de camerasensor valt. Dat kan een fractie van een seconden zijn, maar ook meerdere seconden duren. Dit is belangrijk voor de scherpte van de afbeelding. Een heel korte sluitertijd zorgt dat beweging wordt stilgezet. Een langere sluitertijd maakt bewegingen vager.

Met lange sluitertijd worden bewegingssporen zichtbaar

RAW-fotografie

Telefoons slaan foto's doorgaans op als jpeg, maar bieden vaak ook de optie om in RAW-bestanden te fotograferen. Deze bestanden zijn een stuk groter, omdat ze meer informatie bevatten. Er is namelijk geen compressie toegepast. Omdat veel gegevens worden opgeslagen, zijn ze daarna veel uitgebreider te bewerken zonder kwaliteitsverlies.

Voor RAW-foto's is op Android-telefoons vaak een functie in de standaard camera-app aanwezig. Op iPhone is die mogelijkheid er niet. Wel wordt RAW-fotografie sinds iOS 10 ondersteund door de iPhone 6S en nieuwer. Voor beide besturingssystemen zijn apps van derden om RAW-foto's te nemen, zoals Halide op iOS en ProShot op Android.

Apps voor fotobewerking

Ben je niet tevreden over de belichting of kleuren van een foto, dan is dat vaak achteraf nog aan te passen met een bewerkingsapp. De meeste mogelijkheden voor bewerking heb je met RAW-foto’s, maar ook jpeg-bestanden zijn tot op zekere hoogte aan te passen. Dit zijn enkele populaire fotobewerkingsapps.

 • Snapseed: Gratis app van Google met uitgebreide bewerkingsopties voor onder meer belichting, kleuren en verschillende filters. Voor Android en iOS.
 • Lightroom CC: App van Adobe waarmee je op hoog niveau foto's kunt bewerken. Lightroom biedt ongeveer dezelfde bewerkingsopties als de pc-versie. Voor Android en iOS, betaald abonnement vereist.
 • VSCO: Een strakke bewerkingsapp waarmee je veel aanpassingen kunt maken. VSCO heeft ook veel opties om filters toe te passen, al zijn die niet allemaal gratis. Voor Android en iOS.