Facebook is in het nieuws door een schandaal waarbij data van 50 miljoen gebruikers werd misbruikt. Zo gebruik je Facebook veilig, zonder te veel informatie prijs te geven.

In de privacyzaak draait het om Cambridge Analytica, een analysebedrijf dat gegevens van 50 miljoen gebruikers op Facebook inzette om doelgericht advertenties te tonen. Daarvoor hadden de slachtoffers geen toestemming gegeven.

Nadat de zaak naar buiten kwam, vroegen veel gebruikers zich af hoe veilig hun data op het platform is. Voor een groot deel heb je dat zelf in de hand door de instellingen van Facebook aan te passen.

Facebook heeft gezegd het privacycentrum deze maand overzichtelijker te gaan maken. Zo moet op één pagina komen te staan welke data gebruikers allemaal delen en wat ze hebben ingesteld. Ook moeten de instellingen gemakkelijker te vinden zijn. Die staan nu nog verdeeld door de instellingen van het platform.

Onderstaande tips helpen bij het beschermen van gegevens op Facebook. Hoewel sommige bedrijven al data van je account hebben verzameld, helpen deze tips om te voorkomen dat in de toekomst meer wordt verzameld.

1. Ongebruikte apps van derden wissen

Aan Facebook zijn verschillende apps te koppelen. Dat kunnen simpele spelletjes zijn zoals Farmville, of diensten zoals Spotify, waarmee je met een Facebook-account inlogt. Door de jaren heen heb je vast apps toegang gegeven, maar ben je ze daarna vergeten.

Het is dan niet duidelijk hoeveel en welke data zo'n app dan nog verzamelt en hoe die informatie vervolgens wordt gebruikt. In het geval van Cambridge Analytica werden gegevens buitgemaakt via de app 'thisisyourdigitallife'.

Daarbij werd geclaimd dat de informatie werd ingezet voor een persoonlijkheidstest, terwijl de data later gebruikt bleek te worden voor politieke advertenties. Ook profielen van vrienden werden bekeken. De app had hiervoor geen toestemming.

Op Facebook kun je bekijken welke apps er aan je account zijn gekoppeld. Daar staan er waarschijnlijk veel bij die niet meer worden gebruikt. Het is mogelijk om deze apps te verwijderen, zodat ze geen toegang meer hebben tot persoonlijke data.

  1. Ga op de computer naar de Facebook-website;

  2. Klik in de blauwe balk bovenin op het pijltje omlaag;

  3. Klik op 'Instellingen';

  4. Kies 'Apps' aan de linkerkant van het scherm;

  5. Bekijk de apps die via Facebook zijn aangemeld;

  6. Apps wissen kan via het kruisje naast het app-icoon.

Facebook heeft zelf al aangegeven dat het plannen heeft om apps die langer dan drie maanden niet worden gebruikt, vanzelf te verwijderen.

2. Locatiedeling uitschakelen

Locatiedeling lijkt misschien een handige manier om vrienden en familie te laten weten waar je bent. Toch geef je hiermee veel informatie prijs. Facebook kan hieruit bijvoorbeeld afleiden waar je woont en werkt en die informatie beschikbaar maken aan derden.

Deze informatie kunnen gebruikers ook voor zichzelf houden, als ze dat aangeven bij Facebook. Dit is vooral een kwestie voor mobiele telefoons.

Op de iPhone werkt het als volgt:

  1. Ga naar de Instellingen-app;

  2. Tik op 'Privacy';

  3. Kies 'Locatievoorzieningen';

  4. Tik op Facebook en verander de instellingen.

Op Android-telefoons werkt het doorgaans zo, al kan dat per telefoon iets verschillen:

  1. Ga naar de instellingen van de telefoon;

  2. Kies voor 'Apps';

  3. Tik op 'Apptoestemmingen';

  4. Ga naar 'Locatie';

  5. Zoek Facebook en verander de instellingen.

3. Met wie deel je berichten?

Gebruikers kunnen zelf beslissen voor wie hun berichten zichtbaar zijn. Zo valt in te stellen dat posts voor iedereen te zien zijn, alleen voor vrienden of alleen voor de gebruiker zelf. Het is ook mogelijk om aan te geven dat alle vrienden behalve een aantal de berichten mogen zien.

  1. Klik op de Facebook-website op het pijltje naar beneden in de blauwe balk;

  2. Kies 'Instellingen';

  3. Klik aan de linkerkant op 'Privacy';

  4. Ga naar 'Wie kan je toekomstige berichten zien?' en klik op 'Bewerken';

  5. Geef aan wie de berichten mogen zien.

4. Wis persoonlijke informatie op je profiel

Facebook laat gebruikers persoonlijke informatie opslaan op hun profiel. Het gaat hierbij om gegevens zoals een geboortedatum, werkgevers, telefoonnummers en e-mailadressen. Is het per se nodig dat iedereen dit weet, krijgt slechts een selecte groep toegang tot deze gegevens of is het beter om de data te wissen?De instellingen hiervoor zijn aan te passen.

  1. Klik op de Facebook-website op het vraagteken in de blauwe balk;

  2. Kies 'Privacycontrole';

  3. Controleer de instellingen tot stap 3;

  4. Pas de persoonlijke gegevens aan.

5. Verzamel je data

Alles wat je op Facebook doet, wordt opgeslagen. Elke ‘vind-ik-leuk’, elke reactie en elke geplaatste foto. Op het sociale netwerk kun je al deze data opvragen. In een verzamelbestand kun je jouw complete gebruikersgeschiedenis op Facebook downloaden. Dat werkt als volgt.

  1. Ga naar de website van Facebook en klik op het pijltje naar beneden in de blauwe balk;

  2. Ga naar 'Instellingen';

  3. Onder 'Algemene accountinstellingen' staat de optie 'Een kopie downloaden van je Facebook-gegevens';

  4. Klik daarop en kies 'Mijn archief starten';

  5. Vul je wachtwoord in en laat de gegevens verzenden;

  6. De bestanden wordt gemaild en is daarna op de computer te downloaden.

6. Verwijder je account

Wil je er helemaal zeker van zijn dat je geen gegevens deelt, dan is de meest drastische optie om je account te verwijderen. Voor veel mensen gaat dat waarschijnlijk te ver, maar gebruik je het netwerk toch niet meer en wil je er vanaf, doorloop dan onderstaande stappen.

Bij verwijdering waarschuwt Facebook: "Vergeet niet dat je je account niet meer kunt activeren en dat de inhoud of gegevens die je hebt toegevoegd niet meer kunnen worden opgevraagd."

Een Facebook-account verwijderen kan via deze link op de computer. Je klikt dan op 'Mijn account verwijderen'.

Lees meer achtergrondverhalen in NUweekend