Dick Advocaat begint volgende week bij het WK-kwalificatieduel met Luxemburg aan zijn derde termijn als bondscoach van het Nederlands elftal. De 69-jarige Hagenaar heeft de lastige taak gekregen om Oranje naar het WK van volgend jaar in Rusland te leiden. Drie experts geven de ervaren coach tien tips.

De opdracht is lastig, en Oranje staat er niet goed voor. Maar dat betekent niet dat iedereen even negatief is over de vooruitzichten van het Nederlands elftal. Coach in ruste Aad de Mos heeft er alle vertrouwen in dat de equipe er volgend jaar in Rusland gewoon bij is. "De belangrijkste wedstrijd is Zweden-thuis. Win je die, dan denk ik dat we het redden."

Gertjan Verbeek, de huidige coach van het Duitse VfL Bochum, is daarentegen zeer sceptisch. Hij wijst vooral op de puinhoop die de KNVB er de afgelopen jaren van heeft gemaakt. "Zonder plan en visie kan je geen bond runnen, laat staan resultaat boeken."

Sportpsycholoog Rico Schuijers van Pro Task kijkt voornamelijk naar de termijn. "Een mindset veranderen op korte termijn is praktisch onmogelijk. De bond kan zich beter richten op de toekomst. Als je eenmaal in een dipje komt, is het lastig uit zo'n negatieve spiraal te komen."

1. Praat met je spelers

Verbeek: "Ik kan me voorstellen dat bepaalde spelers er moeite mee hebben dat Advocaat is teruggekeerd. Hij is één week assistent geweest en is toen vertrokken. Hij zal dus met een aantal jongens moeten praten, al heeft hij dat waarschijnlijk inmiddels al gedaan. Iemand als Robben durft zich daar wel over uit te spreken, al gebeurt dat meer tussen de regels door. Er zal toch wat kou uit de lucht moeten."

2. Zorg voor duidelijkheid

De Mos: "Dick is heel sterk om iets op korte termijn neer te zetten. Hij is tactisch enorm sterk, ik ken die man als m'n eigen broekzak. Hij zal snel tot een basisformatie komen en daarmee verder gaan werken. Gasten als Blind, Robben, Wijnaldum en Strootman zijn zekerheidjes voor Dick. Die komen er meteen weer in. Dick moet het gewoon doen zoals hij het altijd doet. Ik zeg je nu al: na de komende wedstrijden roept iedereen dat er nu meer duidelijkheid is bij Oranje. Die lijn is onder Grim al wat ingezet."

3. Geloof niet in een schokeffect

Schuijers: "Bij de aanstelling van een nieuwe trainer wordt vaak aan een schokeffect gedacht, maar daar is bij de aanstelling van Dick Advocaat zeker geen sprake van. Sowieso is nooit bewezen dat het schokeffect daadwerkelijk bestaat. Maar de komst van Advocaat is juist hetgene wat het meest werd verwacht. Als de KNVB voor Jurgen Streppel of Robert Maaskant had gekozen, dan was er pas echt sprake geweest van een schokeffect."

Zo kan Oranje toch nog het WK halen
60
Zo kan Oranje toch nog het WK halen

4. Breng de passie terug

De Mos: "Toen Dick als assistent bij Blind kwam, speelden we enkele goede oefenwedstrijden, zoals bijvoorbeeld tegen Oostenrijk. De passie van die wedstrijden moet er weer zijn. Het was apart om te zien hoe Dick er toen bij zat. Je zag dat hij eigenlijk liever had dat de rollen tussen hem en Blind andersom waren. Als die passie komt, zie ik zeker mogelijkheden om het WK nog te halen. Zweden-thuis is waarschijnlijk de moeilijkste wedstrijd. Bij Frankrijk kunnen we op tactisch vlak winnen. Daar ligt meer ruimte en daar kan je ook echt tegen voetballen. Bulgarije-thuis moet geen probleem zijn."

5. Denk niet alleen aan winnen

Schuijers: "Het feit is dat we in kunnen pakken als we ook maar een keer gelijkspelen. De uitdaging voor Oranje is dus enorm. De spelers moeten nu niet alleen met het resultaat bezig zijn, want dan verlammen ze. Dat hebben we onlangs bij Excelsior-Feyenoord kunnen zien. Wees bezig met het hier en nu. Denk niet aan het eindresultaat, maar doe alles stap voor stap. Zorg eerst dat je passes goed aankomen, dat je acties lukken. Het enige wat ze moeten doen is goed voetballen."

6. Gok niet te veel op de jeugd

De Mos: "Wat Dick vooral niet moet doen is te veel jonge jongens een kans geven. Hij moet het dus niet op de Ajax-manier gaan doen. Laat hem gewoon op gevoel zijn opstelling maken. En hoe dat gebeurt, maakt niet uit. Het gaat om de drie punten. Dat kan de ene keer op de Bosz-manier zijn en de andere keer op de Mourinho-manier. Het gaat erom dat we Rusland halen. Eigenlijk herinnert iedereen zich alleen de jaren dat we er niet bij waren."

7. Denk niet alleen jezelf, Dick

Verbeek: "Je kan niet zeggen dat Dick enige vorm van solidariteit heeft. Hij heeft Danny Blind met een enorm probleem opgezadeld toen hij zo vroeg vertrok als diens assistent. Dick denkt niet in termen van wij, maar in termen van ik. Dat is natuurlijk zijn goed recht. Hij plaatst zijn eigen belang boven dat van het Nederlands elftal. Je moet elkaar kunnen vertrouwen."

8. Train op spelhervattingen

De Mos: "Als je kijkt naar de wedstrijd tegen Marokko, zie je dat die gasten in de laatste twintig minuten zo vijf of zes keer kunnen scoren uit stilstaande situaties. Dat zijn zaken die goed te trainen zijn, bijvoorbeeld met elf tegen elf. Zeker een hoekschop kan je 'droog trainen'. Daar heb je dus niet eens een tegenstander voor nodig. Dan kan je ook meteen bepalen of je aan mandekking doet of in de zone gaat staan. En datzelfde geldt voor bijvoorbeeld een ingooi."

9. Stel verschillende doelen per wedstrijd

Schuijers: "Normaal win je met gemak van een land als Luxemburg. Dus puur winst als doel stellen in dat soort wedstrijden is niet uitdagend genoeg. Zeg je spelers bijvoorbeeld dat er pas echt is gewonnen als het 3-0 staat. 2-0 is dan niet genoeg. Op die manier focus je je vooral op scoren. Bovendien neem je zo het gevaar weg dat je het wel goed vindt bij 1-0, terwijl er dan zo per ongeluk een tegendoelpunt kan vallen. Het lijkt inderdaad een simpel trucje, maar het werkt wel degelijk als je doelen op die manier bijstelt."

10. Zorg dat je geluk hebt

Verbeek: "De kans op succes is niet zo groot. Er wordt namelijk niet met een plan gewerkt. De KNVB neemt momenteel ad hoc beslissingen. Er is al jaren geen plan, geen visie, geen strategie. De organisatie ligt op zijn kont. Die stabiliteit heb je nodig binnen een bond. De aanstelling van Advocaat is maar een tussenoplossing. Of het louter geluk zal zijn als we het WK halen? Dat kan je misschien wel zeggen. Al hadden we dan beter 'Guus Geluk' (Hiddink, red.) moeten hebben."