Wielrennen

'Dumoulin is in Giro uitgegroeid tot een van de beste renners ter wereld'

Tom Dumoulin heeft zondag als eerste Nederlander ooit de Giro d'Italia gewonnen. Hoe kwam dit unicum tot stand en wat betekent dit voor de toekomst? Een analyse met enkele Dumoulin-kenners.

Bij Dumoulin draait alles om winnen. De 26-jarige renner van Team Sunweb gaat alleen voor goud. Na zijn zilveren medaille bij de tijdrit op de Olympische Spelen van Rio de Janeiro is de Limburger dan ook niet tevreden. "Tom heeft de juiste winnaarsmentaliteit. Hij gaat altijd voor het hoogste haalbare. Als hij ergens niet kan winnen, doet hij liever niet mee", zegt trainer Adriaan Helmantel.

De beslissing om van tijdritspecialist een ronderenner te worden, was dan ook een lastige voor de Nederlander. "Daar heeft hij heel lang over getwijfeld. Hij dacht: het algemeen klassement is leuk, maar als dat ten koste gaat van mijn winnaarskwaliteiten bij de tijdrit en ik vervolgens bij alles in de subtop beland, is dat het dan wel waard? Ik heb er veel met Tom over gesproken. Uiteindelijk hebben we besloten ervoor te gaan."

Die keuze blijkt de juiste te zijn. Dumoulin schrijft in de tweede week van de Ronde van Italië de veertiende etappe op zijn naam. De Nederlander pareert in de slotfase van de etappe aanvallen van topklimmers Nairo Quintana (Movistar) en Ilnur Zakarin (Katusha). Op enkele meters van het eind besluit hij er zelfs zelf vandoor te gaan, waarna hij in de zware bergetappe als eerste over de streep komt in Oropa.

Klimmer

"Ik vond het erg indrukwekkend wat hij daar liet zien", kijkt oud-ploeggenoot Koen de Kort terug. "Met toppers als Quintana en Vincenzo Nibali (Bahrein-Merida) bergop rijden is knap, maar ze dan ook nog verslaan, dat is pure klasse. Zo'n goede Tom heb ik nog nooit gezien. We wisten dat hij goed kon tijdrijden, maar deze Giro rijdt hij ook met de besten bergop. Hij is enorm gegroeid als klimmer."

Dumoulin boekt in Oropa alweer zijn zevende overwinning in een grote ronde en dat in minder dan twee jaar tijd. "Ik wist dat het erin zat, maar dat het er nu al uitkomt, is geweldig", zegt een tevreden Helmantel. "De overwinningen die hij heeft geboekt in grote rondes waren niet alleen tijdritten. Tom heeft ook al een aantal zware bergetappes gewonnen. Daarmee heeft hij laten zien erg allround te zijn."

Op de vraag of Dumoulin Helmantel weleens verbaast, is hij duidelijk. "Zeker. Tom verbaast mij zo vaak, dat het mij niet meer verbaast, dat hij ons verbaast. Om het maar even cryptisch te zeggen. Voor deze Giro dachten we dat Tom mee zou kunnen strijden voor een plek in de top tien. Misschien zijn we wel veel te bescheiden en lopen we iedere keer een stapje achter met ons verwachtingspatroon. Tom is deze Giro uitgegroeid tot een van de beste wielrenners ter wereld."

Mening

Dumoulin rijdt in totaal negen dagen in de roze leiderstrui. Nederland leeft intens met de Limburger mee. Niet alleen zijn optredens op de fiets zorgen ervoor dat hij vaak in het nieuws is. Ook met zijn interviews na afloop van de etappes weet Dumoulin te scoren. 

Na de zware achttiende rit zegt een geïrriteerde Dumoulin dat hij hoopt dat Quintana en Nibali hun podiumplaats nog verliezen. Zijn twee voornaamste concurrenten kiezen er namelijk in de finale voor om zich alleen met de Limburger bezig te houden, waardoor FDJ-renner Thibaut Pinot, de nummer vier van het klassement, ruim een minuut kan terugpakken.

De Italiaan Nibali is duidelijk niet gediend van de kritiek van Dumoulin en noemt de Nederlander arrogant. "Verwacht hij werkelijk dat we hem in een wagen naar Milaan rijden en hem daarna de hand schudden?", is de titelverdediger duidelijk.

"Tom is iemand met een duidelijke mening. Hij neemt absoluut geen blad voor de mond en gaat graag de discussie aan. Het is een onderdeel van zijn karakter en dat is mooi, maar of het altijd slim is, dat is de vraag. Ik denk van niet", zegt Helmantel. 

"Hij moet leren om als klassementsrenner niet altijd zijn mening te geven. Niet alleen in interviews na afloop, maar ook op Twitter. Als je ergens wat van vindt en de dag erna staan er bij de start vervolgens twintig journalisten bij de bus om te vragen wat je precies bedoelt, dan word je daar niet vrolijk van. Zulke dingen kosten alleen maar energie."

De Kort geniet van de media-optredens van zijn oud-ploeggenoot. "Ik vind het juist mooi dat Dumoulin altijd zijn mening geeft. Het wielrennen heeft zulke renners nodig. Jongens die zeggen wat ze denken. Ik heb wel genoten van het kleine relletje dat hij deze week veroorzaakte door wat over het rijgedrag van Nibali en Quintana te zeggen. Ik weet zeker dat de tv-kijkers het prachtig vonden. Tom is een intelligente jongen. Hij zegt af en toe wat in the heat of the moment, waar hij later spijt van heeft, maar ik heb hem nog nooit iets heel doms horen zeggen."

Koersinzicht

Een dag na het akkefietje met Nibali en Quintana verliest Dumoulin zijn leiderstrui. In het begin van de negentiende etappe zit hij te ver achter in het peloton, waardoor zijn concurrenten kans zien om te ontsnappen. De 26-jarige Limburger weet wel weer terug te keren, maar zijn inspanningen hebben duidelijk veel energie gekost. Aan het eind van de etappe rijdt er opnieuw een groepje favorieten weg. Dit keer kan Dumoulin niet meer aanhaken. De Nederlander raakt zijn roze trui kwijt aan Quintana.

"Over het algemeen is het koersinzicht van Tom goed. Alleen vrijdag ging het even helemaal verkeerd. Dat zijn fouten die je als leider van het klassement absoluut niet mag maken", aldus Helmantel. "Dat weet Tom zelf ook. Hij heeft nog weleens de neiging om nonchalant te zijn. Zo'n moment had hij vrijdag en dat kostte hem bijna de Giro. Hij had minuten kunnen verliezen."

"Tom is een slimme gozer, maar zijn intelligentie kan hem ook weleens in de weg staan. Hij maakt zich af en toe druk over alles. Soms moet hij zich wat meer op één ding focussen. Ondanks het feit dat Dumoulin zich de laatste tijd heeft ontwikkeld als klimmer is de tijdrit nog altijd zijn absolute wapen", stelt Helmantel, die zag dat Dumoulin dat zondag in de afsluitende tijdrit opnieuw bevestigde.

Met een imponerende tijdrit pakte Dumoulin als eerste Nederlander de eindoverwinning in de Giro en daarmee schaarde zich in het rijtje met Jan Janssen en Joop Zoetemelk, die allebei twee grote rondes wisten te winnen.

Lees meer achtergrondverhalen in NUweekend

Lees meer over:

Columns Pieter Derks

Columns Pieter Derks
Cabaretier Pieter Derks duidt en verwerkt maandelijks het nieuws van de voorbije weken. 

Over NUweekend

Over NUweekend
Op NUweekend vindt u iedere week een selectie achtergrondverhalen, analyses of mooie interviews.
Tip de redactie