Wat doet Francesco Totti vanaf maandag? Die vraag houdt voetbalminnend Italië bezig. De clubicoon van AS Roma speelt zondag het laatste duel voor de club waarvoor hij in 1993 zijn debuut maakte.

Totti huurde donderdagavond een Romeins restaurant af om met zijn ploeggenoten van AS Roma uitgebreid te dineren. Na liefst 24 seizoenen neemt de meest loyale clubspeler in het moderne voetbal zondag afscheid van de ploeg die hij zijn hele carrière diende.

Mogelijk vertelde de aanvoerder tijdens dat diner aan zijn ploegmakkers waar zijn toekomst ligt. Want dat is momenteel het best bewaarde geheim van Italië.

Na maandenlange speculaties over zijn toekomst maakte Totti donderdag bekend dat hij zondag tijdens de thuiswedstrijd tegen Genoa voor het laatst het oranje-rode shirt van zijn geliefde club draagt.

De 40-jarige aanvaller sloot zijn verklaring mysterieus af: "Vanaf maandag ben ik klaar om er weer voor te gaan. Het is tijd voor een nieuwe uitdaging."

40-jarige Totti stopt: Drie fraaie goals
115
40-jarige Totti stopt: Drie fraaie goals

Marginaal

Daarmee laat Totti in het midden of hij zijn carrière toch nog bij een andere club afsluit, of toetreedt tot het management van Roma, een vurige wens van de club waarvoor hij 618 competitieduels speelde.

Het laatste seizoen van Totti verliep niet naar zijn tevredenheid. De routinier mocht slechts eenmaal in de basis starten en moest zich tevreden stellen met achttien invalbeurten, zodat zijn aandeel in de huidige tweede plaats slechts marginaal is.

Trainer Luciano Spalletti liet zich eerder deze maand enigszins verbitterd ontvallen: "Als ik vooraf had geweten dat het zo'n gecompliceerde zaak was geweest om Totti en zijn nalatenschap te managen, dan was ik er niet aan begonnen."

Monchi, de nieuwe Spaanse technisch directeur van de club, zorgde enkele maanden geleden voor gefronste wenkbrauwen door bij zijn aanstelling te verklappen dat Totti bezig was aan zijn laatste seizoen en dat hij hoopte de legende in een andere functie te behouden voor zijn club. Totti antwoordde daarop dat alleen hijzelf bepaalt waar en wanneer hij zijn carrière afsluit.

Erelijst

Als icoon heeft Totti inmiddels een status die de club overstijgt. Monchi probeerde zijn uitglijder goed te maken door te stellen dat hij blij zou zijn "om ook maar één procent van Totti's liefde voor Rome te kunnen begrijpen", indien de twee in de toekomst samen zouden werken in de directie van de club.

Totti speelde sinds zijn debuut in 1993 zijn hele carrière bij AS Roma en werd in 2001 met de club landskampioen. Acht keer eindigde de nummer 10 met Roma op de tweede plek in de Italiaanse competitie.

AS Roma won de Coppa Italia in het tijdperk-Totti tweemaal en verloor de eindstrijd zes keer.

Totti verzamelde 58 caps voor Italië en beëindigde zijn interlandcarrière al na het door Italië gewonnen WK in 2006. Op dat toernooi had Totti in alle zeven duels een basisplaats.

Speculaties

De aankondiging over een nieuwe uitdaging die Totti vanaf maandag aan wil gaan, zorgde in Italië donderdag voor talloze speculaties.

Pier Luigi Betturri, voorzitter van Serie D-club Trastevere, beloofde Totti een vaste basisplaats. Als jeugdspeler speelde de aanvaller enkele jaren voor de kleine Romeinse club.

"Na het lezen van het bericht op Facebook van Totti, waaruit blijkt dat hij mogelijk vertrekt bij AS Roma en zelfs de stad verlaat, kan ik mijn verdriet niet verbergen. Ik kan me onze stad niet voorstellen zonder dit icoon", aldus Betturri. "Ik wil gewoon niet denken aan een Rome zonder Totti." 

Vanuit de Serie A wordt ook Sampdoria aan de verfijnde spits gelinkt. Maar áls Totti nog minimaal een jaar aan zijn indrukwekkende carrière vastplakt, lijkt de kans groot dat hij dat in het buitenland doet.

Maradona: 'Als Totti stopt met voetballen ga ik me vervelen'
38
Maradona: 'Als Totti stopt met voetballen ga ik me vervelen'

Miami

Miami FC is de meest genoemde bestemming. De Amerikaanse club, actief op het tweede niveau, wordt gecoacht door Alessandro Nesta. De voormalig Italiaans international is een goede vriend van Totti. Paolo Maldini, een andere legendarische oud-voetballer uit Italië, is mede-eigenaar van de club.

Ook vanuit Dubai en Qatar wordt gehengeld naar de veteraan. Al Nasr, waar voormalig Roma-trainer Cesare Prandelli werkt, zou Totti graag naar het Midden-Oosten halen, evenals Al-Fujaira, waar Diego Maradona onlangs werd aangesteld als hoofdtrainer.

De speculaties zullen vermoedelijk aanhouden tot en met zondag, wanneer Totti zijn laatste duel hoopt te spelen voor Roma. Dat de routinier tegen Genoa in actie komt, is overigens nog geen uitgemaakte zaak.

Roma strijdt nog met Napoli om de tweede plaats en directe plaatsing voor de Champions League. Door de sportieve belangen is er minder ruimte voor sentimenten en zal trainer Spalletti zijn sterkste elftal opstellen. Daarin was dit seizoen maar eenmaal plaats voor Totti.

Lees meer achtergrondverhalen in NUweekend