Universiteit van Nederland: Waarom is het heelal grotendeels nog onzichtbaar?

Vooraanstaande wetenschappers geven bij de Universiteit van Nederland korte colleges over prangende vragen. NU.nl publiceert elke week de video's van de beste colleges.

Wat hoorden we voor het eerst knetterhard uit het heelal op 14 september 2015?

Weet jij nog wat er gebeurde op 14 september 2015? Stan Bentvelsen (UvA en Nikhef) herinnert zich die dag heel goed, want op die dag hoorde hij een wel heel bijzonder - nog nooit eerder gehoord! - signaal uit het heelal. Mocht je denken dat dat niks met jou gedaan heeft, dan heb je het mis: als een soort drilpudding ben jij die dag in- en uit elkaar geduwd. De oorzaak? Zwaartekrachtgolven.Waarom heb je een tunnel van 27 kilometer nodig om het allerkleinste te zien?

Moleculen en atomen zijn klein. Maar nog kleiner zijn de elektronen of zelfs de quarks. Maar hoe meten we deze deeltjes als we ze niet eens kunnen zien? Daarvoor is de grootste microscoop ter wereld nodig en daarvoor heb je een tunnel van 27 kilometer nodig. Waarom dat nodig is, dat legt prof. dr. ing. Bob van Eijk (Universiteit Twente) uit. 

Waarom is 85 procent van het heelal nog onzichtbaar?

Van je nieuwe smartphone tot aan je grote teen: alles om ons heen is gemaakt van materie. En toch is dit maar 15 procent van de materie die wij kennen. De andere 85 procent is compleet onbekend. We noemen dit - lekker onheilspellend - "donkere materie". Melissa van Beekveld (Radboud Universiteit) legt uit hoe groot dit mysterie is en of we het misschien toch kunnen snappen.

Hoe hebben we het meestgezochte deeltje ter wereld gevonden?

erwijl jij afgelopen jaren rustig je leventje aan het leiden was, waren natuurkundigen superdruk bezig om het zogenaamde "Higgs-deeltje" te vinden. Wat maakt dit deeltje zo bijzonder dat natuurkundigen luid begonnen te applaudisseren toen het ontdekt werd? Dat legt Stan Bentvelsen (Universiteit van Amsterdam en Nikhef) je uit in dit college.

Waarmee bombardeert het heelal jou elke dag weer?

Tijdens het kijken van dit college word je ongemerkt en continu bestookt door het heelal. Nieuwsgierig geworden waarmee precies? Bob van Eijk (Universiteit Twente) vertelt je wat jou elke dag weer bestookt en of je daar eigenlijk iets van merkt.

Lees meer achtergrondverhalen in NUweekend

Columns Pieter Derks

Columns Pieter Derks
Cabaretier Pieter Derks duidt en verwerkt maandelijks het nieuws van de voorbije weken. 

Over NUweekend

Over NUweekend
Op NUweekend vindt u iedere week een selectie achtergrondverhalen, analyses of mooie interviews.
Tip de redactie