Mental Theo: 'Mijn leven bestond uit feesten, vrouwen en autoraces'

Deze maand verschijnt Wonderful Days, de biografie van 'Mental' Theo Nabuurs waarin hij een leven vol seks, drank en snelle auto’s beschrijft. "Ze heette Jeanne-Vieve, moet ik jou dan nog meer vertellen?"

Op 24 juli 2010 staat Nabuurs met zijn vriendin in een tunnel in Duisburg, omringd door honderden mensen, zonder enige beweging naar voren of naar achteren. Hij moet draaien op technofestival Love Parade en de tunnel is de enige toegangsweg naar het terrein. Door verdrukking in en rondom de tunnel sterven die dag 21 mensen, meer dan zeshonderd personen raken gewond.

Die ervaring vormt de basis voor de biografie Wonderful Days. Nabuurs wil met het boek laten zien hoe kwetsbaar het leven is, maar ook schoon schip maken - en zijn vriendin opbiechten wat hij vroeger geflikt heeft.

De 52-jarige Nabuurs woont tegenwoordig in een groot huis met tuin op het Brabantse platteland. "Niemand wist waar ik woonde, tot ik Shownieuws toestemming gaf te filmen. Nu mag iedereen weten dat ik zo mooi woon en dat ik een Porsche Panamera, een Aston Martin en nog vijf andere auto’s heb. Het maakt me niets meer uit, dat boek verschijnt toch binnenkort."

Wonderful Days, vernoemd naar de grootste hit die hij in 1995 samen met Ramon Roelofs als duo Charlie Lownoise en Mental Theo maakte, belicht het volledige werkende leven van Nabuurs. Van PTT-medewerker, chauffeur van verstandelijk gehandicapten en conciërge tot en met de professie die hem wereldberoemd zal maken: artiest. Daarnaast wijdt hij uit over zijn wereldwijde succes als dj, zijn vele seksuele escapades en alcoholconsumptie. Hij wil weten wat ik van zijn boek vind.

Je schept soms op, terwijl dat helemaal niet hoeft. De situaties die beschreven worden spreken voor zich. En ik was positief verrast dat je nooit drugs hebt gebruikt.

"Tuurlijk heb ik weleens een blowtje gerookt, maar ik heb het te vaak fout zien gaan. Ik was er te bang voor. Daarom ben ik na een set ook weleens in de club in slaap gevallen. Had je trouwens verwacht dat ik zo woon? In het boek heb je kunnen lezen dat ik ben opgekrabbeld. Zakelijk ben ik onderuit gegaan, maar ik heb er wel voor gezorgd dat ik privé alle schaapjes op het droge had. Mijn spaargeld heb ik nooit aangeraakt. Als je met muziek een bak geld verdient, gaan veel mensen rare dingen doen. Ze maken alles op terwijl de hits ook minder worden. Ik vraag mezelf altijd af: 'Waar sta ik volgend jaar?' En ik heb altijd de drang gehad mensen goed achter te laten. Ook mijn vrouw en kind."

Tijdens je eerste lange relatie begint jouw carrière vorm te krijgen. Bij het verbreken van de relatie geef je je ex een miljoen gulden, terwijl jullie niet getrouwd zijn. Waarom?

"Ik ben misschien te goed geweest, maar die vrouw heeft mij de kans gegeven om over de hele wereld te draaien. We hadden het leuk samen en het ging heel goed, alleen was ik altijd weg."

Probeerde je een schuldgevoel af te kopen?

"Misschien voor een deel, maar we hadden ook een kind. Ik voelde me daar verantwoordelijk voor en ik wilde dat het in dezelfde weelde zou blijven opgroeien. Ik ben blij dat ik het heb gedaan. Ik wilde dat ze een huis konden kopen en een doorstart konden maken. En dat mijn zoon Nick later niet zou zeggen: 'Je hebt mama niet goed achtergelaten.' Ik heb goed contact met mijn ex en een fantastische zoon. Hij is nu achttien en is zeven dagen in de week bij mij. Hij moet vanaf nul beginnen, ik ben geen papa die hem bergen geld geeft. Ik omring mezelf in mijn werk ook alleen met mensen die hun carrière zelf hebben opgebouwd. Dat zijn allemaal een soort Theootjes."

De biografie moest voor totale openheid tussen jou en je huidige vriendin zorgen. Hoe heeft die openheid jullie relatie beïnvloed?

"Ik wilde dat Maaike alles van mij te weten zou komen. Ik heb heel onstuimig geleefd. Al sinds mijn eerste relatie, waar mijn zoon uit voortgekomen is. Ik reisde de hele wereld over en het was altijd party. Ik deed dingen waarvan ik dacht: 'Dit kan eigenlijk niet, maar fuck it. Ik leef maar een keer.' Het is zo belangrijk dat je eerlijk bent. Dat geeft rust en zekerheid."

“Want daar stond ze dan, gekleed in lieve roze lingerie met een blik van een jong hert met de loop van de jager op de neus”
Theo Nabuurs

In de biografie staat beschreven hoe een meisje jou na een signeersessie vraagt haar te ontmaagden.

"Ze heette Jeanne-Vieve, moet ik jou dan nog meer vertellen?"

Zou je een stukje voor willen lezen?

Uit het boek: "Want daar stond ze dan, gekleed in lieve roze lingerie met een blik van een jong hert met de loop van de jager op de neus. Wat was dit prachtig! Al was de vraag misschien nog wel mooier. 'Zou je me alsjeblieft willen ontmaagden?' Je begrijpt: een slaapkop of niet, mijn libido knalde direct terug boven de dekens waarna ik in rap tempo mijn mannelijke taak verrichtte. En het hertje? Dat heb ik daarna, uiteraard, in de kudde opgenomen."

Waarom moet je vriendin dit weten? Is dit een sleutelervaring?

"Dit is gewoon exact wat er destijds is gebeurd. Ik kwam die vrouw jarenlang op feestjes tegen. In ieder stadje een schatje, dat was bij mij vroeger zo. Hartstikke mooi toch? Het wás ook een hertje."

Op een gegeven moment heb je nog vijf euro op de bank. Je bedrijf is failliet, je rijdt de Nissan Sunny van je overleden vader en laat anderen voor je tanken, bang dat mensen je zullen zien.

"Het is belangrijk dat je je dromen volgt en risico's neemt. Wat is het leven anders waard? Zo komen we bij mijn credo terecht: 'Niet vallen is falen, maar weigeren op te staan'. Het is niet erg als het even niet lukt, maar je moet opnieuw proberen de top te bereiken."

Hoe is het je gelukt om tijdens die periode niet te bezwijken?

"Trots en schaamte. Ik was baas van een bedrijf maar ik was alleen maar aan het zuipen. Mijn leven bestond uit feesten, vrouwen, autoraces. Ik schoof de verantwoordelijkheid af op anderen. Ik zag gewoon niet hoe alles achteruit ging. Ik heb mensen met tranen in mijn ogen moeten ontslaan. Maar ik moest en zou terugkeren. Mijn broer Hans zei vanaf dag één: 'We gaan het geld dat je nu verdient apart zetten, investeren en beleggen.' Dat geld heb ik ook in moeilijke periodes nooit aangeraakt. Inmiddels staan er weer zeven mensen op de loonlijst en heb ik vier bedrijven. Ik ben boeker van de grootste Nederlandse artiesten, alles loopt super."

“Ze was gelukkig aan de pil”
Theo Nabuurs

Tijdens die moeilijke jaren hebben we jou lachend op televisie gezien. Was dat de echte Theo?

"Het televisieprogramma Mental Theo on the Road was een toneelstukje, daar kwam ik langzamerhand achter. Mensen willen in iets geloven. Ik was destijds gewoon de Brabantse Theo en die wilde ik blijven, ook naar mijn publiek toe. Dat ik aan de achterkant bezig was om de boel financieel op orde te krijgen was niet belangrijk. Iedereen dacht dat ik bij TMF werkte, terwijl ik mijn eigen productiebedrijf leidde en slechts zendtijd kreeg."

In de biografie staat ook hoe je vlak voor een optreden backstage seks hebt. Je vergeet de tijd, de clubeigenaar bonkt op de deur en je komt erachter dat het condoom is gescheurd.

"Dat was een ongelukje. Ik heb toen de verantwoording genomen en tegen haar gezegd: 'wat er ook gebeurt, dit lossen we netjes op.' Maar geloof me, tijdens het optreden zat ik ergens anders met mijn hoofd. De maanden erna trouwens ook. Ze was gelukkig aan de pil."

Waarom zeg je aan het einde van het boek dat je nergens spijt van hebt?

"Er zijn dingen gebeurd die ik niet slim heb aangepakt. Maar wat is nou spijt? Het besef van een misstap? Ik zie het liever als een hele mooie les die ik heb geleerd."

Wonderful Days verschijnt eind mei bij Kosmos Uitgevers

Lees meer achtergrondverhalen in NUweekend

Lees meer over:

Columns Pieter Derks

Columns Pieter Derks
Cabaretier Pieter Derks duidt en verwerkt maandelijks het nieuws van de voorbije weken. 

Over NUweekend

Over NUweekend
Op NUweekend vindt u iedere week een selectie achtergrondverhalen, analyses of mooie interviews.
Tip de redactie