Universiteit van Nederland: Zijn vrouwen betere leiders dan mannen?

Vooraanstaande wetenschappers geven bij de Universiteit van Nederland korte colleges over prangende vragen. NU.nl publiceert elke week de video's van de beste colleges.

Zijn vrouwen betere leiders dan mannen?

Wanneer zien we graag een vrouw aan de top en wanneer geven we de voorkeur aan een man? Zijn de verschillen in leiderschap te verklaren door onze evolutie? Mark van Vugt is evolutionair psycholoog (Vrije Universiteit) en onderzoekt hoe ons oerbrein werkt in de moderne kantoortuinen. Benieuwd of daar ook het antwoord ligt voor het glazen plafond? Kom het te weten in dit college.

Waarom is het soms onduidelijk of een baby een jongetje of een meisje is?

"Is het een jongetje of is het een meisje?" - de prangende vraag waar ouders negen maanden naar uitkijken. En eindelijk is het dan zo ver. Met een snelle blik is het verlossende antwoord snel binnen. Maar wat als het toch iets minder duidelijk te zien is? Geen jongetje, maar ook geen meisje? Kan dat? Dr. Hedi Claahsen krijgt als kinderarts endocrinoloog (Radboudumc) met regelmaat te maken met baby's die geboren worden met een onduidelijk geslacht. Hoe bepaal je dan als arts wat het kindje is? En is direct opereren dan de beste oplossing?

Hoe is het om een vrouw te zijn, terwijl je je een man voelt?

Ben je een man of een vrouw? Geen gekke vraag toch? Het is de basis waarop mensen zijn ingedeeld in onze maatschappij. Maar wat als je je niet thuisvoelt in jouw hokje man/vrouw? Tegenwoordig zijn er mogelijkheden om van geslacht te veranderen, maar dat vergt veel moed. Psycholoog Mark Hommes (Open Universiteit) doet onderzoek naar waar transgenders tegenaan lopen en hoe de omgeving hier het beste mee om kan gaan.

Waarom is een jongen een player en een meisje juist een slet?

"Hoe meer meiden je gescoord hebt, hoe beter" – toch? Een jongen kan opscheppen over seks, maar als meisje kun je hier beter mee oppassen. Voor je het weet, vinden mensen je een slet. Genderstudies onderzoekster Marijke Naezer (Radboud Universiteit) bespreekt hoe seksueel gedrag van meiden anders wordt beoordeeld dan dat van jongens, en hoe jongeren omgaan met deze ongelijke normen.

Waarom dragen jongens geen roze nagellak?

Vrouwen houden van chocola, hangen uren aan de telefoon en nemen het liefst wel tien koffers mee als ze op vakantie gaan. Mannen daarentegen drinken graag bier, kijken naar voetbal en dromen van die snelle sportwagen. Ziedaar het stereotype plaatje man versus vrouw. Maar wat als jij buiten dit hokje stapt? Sociaal wetenschapper Linda Duits (Universiteit Utrecht) onderzoekt waar deze ideeën over hoe mannen en vrouwen zich horen te gedragen vandaan komen en wat er gebeurt als jij je hier niet aan houdt.

Lees meer achtergrondverhalen in NUweekend

Columns Pieter Derks

Columns Pieter Derks
Cabaretier Pieter Derks duidt en verwerkt maandelijks het nieuws van de voorbije weken. 

Over NUweekend

Over NUweekend
Op NUweekend vindt u iedere week een selectie achtergrondverhalen, analyses of mooie interviews.
Tip de redactie