'Een plek in de top tien voor OG3NE móet lukken'

Het was behoorlijk spannend donderdagavond, maar bij de negende envelop kwam het verlossende woord: OG3NE is door naar de finale van het Eurovisie Songfestival. Tegen wie moeten de drie zussen het opnemen en hoe schatten experts hun kansen in?

OG3NE oogst veel lof van de experts, maar lijkt in de voorspellingen af te stevenen op een plek nét buiten de top tien. Op moment van schrijven staat het Nederlandse trio elfde bij de bookmakers. 

Italiaanse zanger Francesco Gabbani was lange tijd de grootste favoriet, maar inmiddels maakt Portugal ook een grote kans er met de winst vandoor te gaan. 

Op Twitter wordt vanuit het buitenland enthousiast gereageerd op de act van OG3NE, maar heel veel wereldwijde aandacht krijgen de zussen niet. In een artikel van BBC, over de acht opvallendste optredens, wordt Nederland niet genoemd.  

Geen toeters of bellen

De Belgische kranten noemen de Nederlandse act wel. Volgens Het Laatste Nieuws kunnen de drie zussen "duidelijk een stevig potje zingen". Eerder schreef het Belgische De Standaard dat het ze zou verbazen als de act van OG3NE na hun optreden "geen sprong omhoog maakt" bij de bookmakers. 

"Nederland zet ook de traditie voort om een sterke country-achtige song zonder toeters, bellen of andere flauwe trucs te sturen. The Common Linnets werden daar in 2014 tweede mee, al mist het liedje van OG3NE misschien een sterk refrein. Dat de moeder van Lisa, Amy en Shelley terminaal ziek is, bezorgt hen wel weer sympathiestemmen", oordeelt de krant.

Jaren '90

Minder lovend zijn de woorden van het Britse The Telegraph. Volgens de krant heeft OG3NE een "ouderwetse jaren '90 flauwheid over zich heen". Het Duitse Die Welt is wat aardiger voor de zussen. De krant noemt het "de meest muzikaal perfecte act van de avond". 

"Hun nummer Lights And Shadows is een perfecte mix van prachtig harmoniërende stemmen, wat zowel verdrietig als hartverwarmend is", aldus de Duitsers.

Google waagde zich al eerder aan een voorspelling op basis van zoekresultaten. Daarin komt OG3NE er niet goed uit: volgens Google eindigt het trio op plek 21 met 30 punten. 

Vocale kwaliteiten

In Nederland is men optimistischer dan de bookmakers over een hoge finaleplaats voor de zangeressen. Songfestivalcommentator Daniël Dekker durft wel te stellen dat de dames een plek binnen de top tien bemachtigen. "Ze zijn heel onderscheidend en hebben met afstand de beste vocale kwaliteiten", laat hij weten in gesprek met NU.nl.

Toch houdt Dekker voor een plek in de top vijf "nog even een slag om de arm". Volgens de NPO Radio 2-dj hebben de dames ondanks hun betere zangkwaliteiten nog wel wat concurrentie. "Met name Portugal en Bulgarije hebben echt indruk om mij gemaakt. Italië is topfavoriet en Zweden doet het ook heel goed."

Concurrentie

Topfavoriet Italië zingt een Italiaans nummer en valt op door de vrolijkheid en de gorilla die tijdens de act het podium opkomt. Portugal blijft daarentegen heel ingetogen en kan daarbij op lovende recensies rekenen in meerdere Nederlandse kranten.

Bulgarije heeft een jonge finalist gestuurd: de 17-jarige zanger Kristian Kostov maakt indruk met zijn optreden. Ook Zweden is een geduchte concurrent van OG3NE, maar moet het vooral hebben van zijn uiterlijkheden en catchy nummer.

"Bovendien", vult Dekker aan, "zijn er ook nog landen door die ik zelf niet per se heel bijzonder vond, maar wel populair zijn bij het publiek. En aangezien het publiek zal stemmen, is het nog maar afwachten hoe het loopt zaterdag. Het wordt spannend."

In gesprek met de Volkskrant laat zijn collega Cornald Maas weten dat Portugal volgens hem "een goede kans maakt".

Genieten

Dekker: "Als we in de top tien belanden, dan ben ik ontzettend blij en trots. Het zou wel terecht zijn, we behoren zeker tot de tien beste liedjes in de competitie. De meiden zijn er ook klaar voor: ze zijn ontzettend gefocust en heel erg met de wedstrijd bezig."

"Ze hebben luchtbedjes in de kleedkamer om tussendoor uit te rusten, eten goed en - niet onbelangrijk -– vergeten niet te genieten van het moment. Dit is hun droom vanaf hun kindertijd: een finaleplek pakken in het Eurovisie Songfestival. Voor mij hebben ze sowieso al een topprestatie geleverd."

Lees meer achtergrondverhalen in NUweekend

Lees meer over:

Columns Pieter Derks

Columns Pieter Derks
Cabaretier Pieter Derks duidt en verwerkt maandelijks het nieuws van de voorbije weken. 

Over NUweekend

Over NUweekend
Op NUweekend vindt u iedere week een selectie achtergrondverhalen, analyses of mooie interviews.
Tip de redactie