Op 12 mei verschijnt Solo, het langverwachte debuutalbum van de 24-jarige half-Nederlandse, half-Ghanese rapper Bokoesam. "Ergens is de geboorte van mijn zoon mijn redding geweest. Ik weet anders niet hoe ik op dit moment in het leven zou staan", zegt hij tegen NU.nl.

Bokoe is het Surinaamse woord voor stinkende vis en wordt dikwijls gebruikt als scheldwoord voor Afrikanen. De vrienden van Samuel Sekyere plakten het bijvoeglijk naamwoord echter liefdevol aan zijn voornaam vast en zetten de carrière van de rapper indirect in gang. De geboren Amsterdammer liet in 2011 voor het eerst van zich horen, ontving in 2015 als lid van het collectief New Wave de Pop Prijs en bracht tussendoor twee ep's uit.

Woensdagavond was Sekyere aanwezig bij de luistersessie van zijn debuutalbum. Fans, collega's en vrienden kwamen samen om voor het eerst naar Solo te luisteren. Tijd om uit te slapen heeft hij de ochtend erna niet. Zijn zoontje verlangt de volledige aandacht, of papa nou een interview moet geven of niet.

Je album wordt ingeleid door je 3-jarige zoontje Zaiyon. Welke rol speelde hij bij de totstandkoming van Solo?

"Sinds hij er is sta ik anders in het leven. Je bent opeens verantwoordelijk voor een mensenleven. Vroeger had ik schijt aan alles. Ik ben veel serieuzer geworden. Soms ook helemaal niet hoor, want als ik met hem speel moet het natuurlijk wel leuk zijn. Ik ben geen stugge ouder."

(Op de achtergrond klinkt Zaiyons stem) "Hij wil Thomas de Trein kijken." (Tegen Zaiyon: Ik bel met een meneer die allemaal vragen wil stellen.) De manier waarop ik muziek maak is door de komst van mijn zoontje niet erg veranderd. Hoewel ik het wel over andere onderwerpen heb. Ik neem mijn muziek heel persoonlijk, als je een kindje krijgt dan ga je daar natuurlijk over rappen."

In het nummer Zoveel Leven zeg je: 'Soms weet ik niet meer wie goed is, wie slecht is. Misschien leef ik toch niet mijn droom.' Heb je spijt dat je professioneel muzikant bent geworden?

"Nee, ik zal altijd muziek blijven maken. Maar dat is ook een beetje eng. Ik weet niet hoe ik er volgend jaar voor sta, of ik nog steeds genoeg geld als muzikant kan verdienen. Dit nummer gaat over andere twijfels. Mijn relatie was net voorbij. Ik ging veel uit en deed dingen waardoor ik die pijnlijke periode zou vergeten. Maar ik vroeg me af of die dingen nou goed of slecht voor me waren. Uitgaan is leuk, maar je hebt er niks aan als je de volgende dag weer alleen op bed ligt en je vriendin nog steeds heel erg mist. Het is gelukkig weer goed gekomen."

Hoe is jouw omgeving veranderd door jouw groeiende succes?

"Ik denk niet dat mijn omgeving is veranderd. Ik heb min of meer nog steeds dezelfde vrienden en ga met dezelfde mensen om. Natuurlijk leer ik wel nieuwe mensen kennen, maar ik ben voorzichtig. Ik hoef niet heel close te zijn met personen waarvan ik niet weet of ze goede bedoelingen hebben. Sommige mensen hebben een bepaald beeld van me en willen op basis daarvan met mij omgaan en niet om wie ik echt bent. Dat is vervelend. Maar je kunt net zo goed vrienden verliezen, omdat zij niet goed weten hoe ze met je succes om moeten gaan. Ik houd ervan om met vrienden in de studio te zitten en gelukkig zitten veel van hen ook in de muziek. Op die manier hebben ze ook een functie als ik iets wil opnemen. Maar het is moeilijk om tegen vrienden, die het onderscheid tussen werken en chillen niet goed begrijpen, te zeggen: 'Hé, vandaag even niet.'" 

Want je album moet af, omdat je zoontje moet eten.

"Precies. Het afronden van een album is een lastig karweitje, dan moet je tegen je vrienden kunnen zeggen dat je geen tijd hebt. Gelukkig begrijpen ze dat ook."

In Gelijk zeg je: 'We kunnen allemaal spuiten, maar wie gaat de vader zijn? Ik ben een man van mijn woorden, ik ben een man van mijn vader.' Hoe heeft jouw vader je opgevoed?

"Mijn vader is niet altijd in mijn leven geweest. Ik heb nooit persoonlijke onderwerpen kunnen bespreken. Maar ik houd heel van hem. Ik ben door mijn moeder opgevoed. Zij moest full time werken om mij en mijn broertje te verzorgen. Toen ik een puber was had ik een lastige relatie met haar. Dat was moeilijk, omdat ik toen met zoveel verschillende emoties geconfronteerd werd. Daarnaast is mijn moeder een vrouw, daarom kan ik met haar ook niet alles bespreken. Ik denk dat ik van mijn vaders fouten moet leren, al zal ik zelf heus ook wel keer fouten maken. Het belangrijkste is dat mijn zoontje later zal denken: 'Papa en mama waren er altijd voor me.'"

Heb je teksten ooit geschrapt, omdat je weet dat hij het ooit zal horen?

"Nee, de komende tijd bepalen zijn ouders wat hij mag horen en wat niet. Niet alles wat ik rap is geschikt voor de oren van mijn zoontje, maar ik hoop dat ik het later met hem kan bespreken. Ik liet hem laatst mijn nieuwe videoclip zien, maar het fragment waarin ik rook sla ik bewust over. Hij hoeft nu nog niet te weten wat dat is. Op een gegeven moment moet ik hem dat wel gaan uitleggen, ik weet op dit moment nog niet hoe ik dat zal doen. Maar ik wil wel eerlijk tegen hem zijn."

“Opeens zei mijn toenmalige vriendin dat ze zwanger was”
Bokoesam

Je moeder had moeite met jouw keuze om muzikant te worden, wanneer veranderde dat?

"Fresku (collega rapper, red.) en ik waren betrokken bij het project Doe de 360 (initiatief van NOC*NSF, Het Klokhuis en KVLO om jongeren in beweging te brengen, red.). Mijn moeder is lerares en veel kinderen kwamen na die campagne opeens naar haar toe met de vraag: 'Is Bokoesam uw zoon?' Toen had ze wel door dat ik ergens mee bezig was. Ze begreep het in het begin gewoon niet. Ze was bang dat ik muziek als excuus zou gebruiken. Dat ik het maar voor de gein zou doen. Dat was in eerste instantie ook zo, tot ik er geld mee ging verdienen. Dat geld maakte ik echter meteen weer op. Opeens zei mijn toenmalige vriendin dat ze zwanger was. In diezelfde periode wonnen we met New Wave de Pop Prijs. Vanaf dat moment besloot ik verstandig te worden.

Ergens is de geboorte van mijn zoon mijn redding geweest. Ik weet anders niet hoe ik op dit moment in het leven zou staan. Misschien had ik dit album niet eens gemaakt. Aan het begin van mijn carrière wilde vooral laten zien dat ik in de club zat, chicks ontmoette en geld had. Op mijn album en op sociale media wil ik mijn echte leven tonen. Dus laat ik zien dat ik vroeg op moet staan, lang moet doorwerken, dingen moet regelen en belasting moet betalen. Als je alleen maar fun hebt, komt je uiteindelijk in de problemen."

Denk je dat jouw fans die nieuwe onderwerpen kunnen waarderen?

"Sommigen wel, sommigen niet. Er zijn mensen die willen alleen de leuke dingen in het leven zien. Die willen niet de wereld op hun hoofd krijgen en dat hoeft ook niet. Het is soms wel lastig. Ik zoek bijvoorbeeld voortdurend nieuwe sounds en probeer ook mezelf constant  te vernieuwen, maar je kunt niet verwachten dat iedereen het daarmee eens is en met je meegaat."

“Ik vind het prachtig om Lil' Kleine twintig flessen in een club te zien halen”
Bokoesam

Op Solo werk je samen met Lil' Kleine. Hoe kijk je tegen zijn succes aan?

"Na New Wave zijn Kleine en Ronnie (Flex, red.) opgeblazen. Hun muziek is op dit moment razend populair en ik vind dat tof. Maar ik denk niet direct: 'Laat ik dat ook gaan doen.' Ik wil wel hetzelfde bereiken, maar op mijn eigen manier. Misschien is die weg voor mij iets langer, maar ik weet zeker dat het goedkomt."

Als een van jouw collega's een Gucci riem van driehonderd euro koopt, terwijl jij bezig bent een basisschool voor je zoontje uit te kiezen, heb je dan de neiging daar iets van te zeggen?

"Nee, iedereen heeft zijn eigen leven en iedereen bepaalt zelf hoe hij zijn geld uitgeeft. Ik heb een kind en geef mijn geld daarom anders uit. Ik kan me er eerlijk gezegd niet druk om maken. Ik vind het prachtig om Kleine twintig flessen in een club te zien halen en dat hij daarna in het Okura Hotel gaat slapen. Als hij zich dat kan veroorloven, waarom zou hij dat dan niet doen? Ik vind het wel wat hebben. Maar ik kan me tegelijkertijd voorstellen dat andere rappers daardoor misschien de druk voelen ook veel flessen in de club te moeten halen en ook dure schoenen te moeten dragen. Ik probeer de jeugd te leren dat ze dat moeten doen als ze het geld hebben, maar dat het ok is als ze niet over die middelen beschikken. Je kunt ook koel zijn op schoenen van dertig euro van de vintage winkel."

Bekijk de videoclip van Bokoesam met 'BBB'
Bekijk de videoclip van Bokoesam met 'BBB'

Als je uitgaat zien vrouwen jou in eerste instantie misschien niet als vader, maar vooral als Bokoesam de rapper. Is het moeilijk daarmee om te gaan?

"Tuurlijk. De verleidingen die daarmee gepaard gaan zijn lastig en ik heb daar veel moeite mee gehad. Ik ben weleens uitgegleden, maar daarna loop je rond met een schuldgevoel van hier tot Tokio. De volgende dag lig je bij je vriendin in bed en zeg je: 'Schatje ik hou echt van je en ben zo blij dat je bij me bent.' Tegelijkertijd vind je jezelf een hond. Op een gegeven moment besloot ik om het rustig aan te doen. Van begin januari tot de totstandkoming van mijn album ben ik niet uitgegaan. Dat gaf veel rust. Als ik nu ga feesten doe ik niet meer zo gek. Ik wil niet meer ergens op een bank in een vreemd huis in slaap vallen. Dat is niet slim, daar krijg je problemen mee. Vooral als je het vertrouwen van iemand nog steeds een beetje terug moet winnen. Ik hoop dat het gaat lukken."

Daar ben je toch zelf bij?

"Klopt, maar ik weet dat ik er een zwak voor heb. Het is soms gewoon lastig voor me. Dat geef ik eerlijk toe en dat weet mijn vriendin ook. En ik weet dat als ik deze meid verlies, misschien wel de rest van mijn leven alleen zal blijven."

Solo verschijnt 12 mei bij Top Notch.

Lees meer achtergrondverhalen in NUweekend