Vooraanstaande wetenschappers geven bij de Universiteit van Nederland korte colleges over prangende vragen. NU.nl publiceert elke week de video's van de beste colleges. Deze week en volgende week brengen we de tien best bekeken colleges. 

10. Hoeveel geweld mag je gebruiken tegen een inbreker?

Misschien ligt-ie al wel klaar naast je bed: een honkbalknuppel voor als er een inbreker in je huis staat. Maar stel nou dat het zo ver komt, mag je er dan op los slaan, ook als de inbreker jou niet eens aangevallen heeft? Wanneer je mag meppen en wanneer niet, dat legt rechtsgeleerde Robert Jansen (Vrije Universiteit Amsterdam) je haarfijn uit in dit college. Ga er even lekker voor zitten, want er komt een flink arsenaal langs aan gevaarlijke attributen en mooie anekdotes.

9. Letten kinderen op iemands huidskleur of zijn ze 'kleurenblind'?

Als hele jonge baby’s zich een eerste indruk vormen van mensen in hun omgeving, speelt huidskleur dan een rol? We verklappen het maar vast: absoluut niet. Maar hoe kan het dan dat huidskleur later wel gaat opvallen? Hoe wordt dat beeld gevormd? Judi Mesman (Universiteit Leiden) onderzocht het.

8. Hoe geef je iemand een compleet nieuw gezicht?

Een compleet gezicht transplanteren, dat is verschrikkelijk moeilijk. Onlangs lukte het bij een brandweerman wiens gezicht volledig verbrand was. Wat komt daar allemaal bij kijken? Gelukkig kan prof.dr. Irene Mathijssen (Erasmus MC, Plastische Chrirurgie) je dat precies uitleggen! Voor wie bang is dat er bloed te zien is in het college: geen zorgen, dit college is geschikt voor alle leeftijden.

7. Waarom is seks minder lekker voor vrouwen dan voor mannen?

Het zijn schokkende cijfers: zo'n 95% van de mannen komt altijd klaar tijdens de seks met een partner, terwijl dat percentage bij vrouwen op (slechts) 30-50% ligt. Tenzij een vrouw het met een vrouw doet, dan komt ineens 80% van de vrouwen klaar. En dus moeten mannen en vrouwen elkaar beter leren begrijpen, vindt seksuologe prof. dr. Ellen Laan (AMC). Als vrouw snap je na het kijken van dit college een stuk beter hoe je eigen lichaam in elkaar zit. En als man leer je hoe het beter kan (en waar die G-spot nou precies zit).

6. Met welke persoonlijkheid heb je het meeste succes op de werkvloer?

Steeds vaker moet je een persoonlijkheidstest maken voor die ene felbegeerde baan. Maar welke van de vijf persoonlijkheidskenmerken die psychologen onderscheiden kun je dan het beste hebben? In dit college krijg je twee fantastische wetenschappelijke persoonlijkheden voor de prijs van één: arbeids- en organisatiepsycholoog Kilian Wawoe en neuropsycholoog Erik Scherder (Vrije Universiteit) combineren hun vakgebieden om jou een antwoord op de vraag te geven!’