Nu de vervanging van Obamacare voorlopig van de baan is, is onduidelijk hoe de zorg de komende tijd in Amerika wordt geregeld. Is er een plan B en heeft de nederlaag van Trump gevolgen voor de rest van zijn beleid?

Het was een van de speerpunten van Trumps verkiezingscampagne: het vervangen van Obamacare door een goedkopere variant. Dit moest snel gebeuren, maar zijn plan, ook wel Trumpcare genoemd, kon niet op genoeg steun rekenen in het Huis van Afgevaardigden.

Trump weet dit aan de democraten, maar ook binnen de republikeinen was er veel verdeeldheid over het alternatief voor Obamacare, officieel de Patient Protection and Affordable Care Act genoemd.

Voorlopig blijft de zorgverzekeringswet van voormalig president Barack Obama dus van kracht, iets wat volgens Amerika-kenner Charles Groenhuijsen niet per se reden is om te juichen. "De democraten moeten oppassen waar ze blij mee zijn, want feit blijft dat Trump tegenstander is van Obamacare dus hij zal het systeem dwarsliggen waar hij kan."

Groenhuijsen doelt hier onder meer op het financieren van verzekeraars dat vanuit het Witte Huis moet gebeuren. Het is maar de vraag of die financiering nu blijft lopen zoals zou moeten. "Het is alsof je een pyromaan aan de knoppen hebt van het zorgsysteem. Het is nu heel onzeker of de regels van de zorgwet wel worden nageleefd en een duidelijk plan B voor de zorg is er niet."

Exploderen

Volgens Sara Polak, docent American Studies aan de Universiteit Leiden, komen naast de verzekeraars ook verzekerden in de problemen, onder anderen die onder de gezondheidsregeling voor armen, Medicaid, vallen. "Niet alle staten willen meewerken aan de uitbreiding van Medicaid die onder Obama plaatsvond. Tot dusver betaalde Obama daarom de kosten van Medicaid in die staten zelf, hier had het Witte Huis geld voor opzij gezet. Als tegenstander zal Trump die kosten waarschijnlijk niet gaan betalen."

Gelijk na het nieuws dat Obamacare voorlopig zal blijven gooide Trump er een tweet uit waarin hij beweerde dat "Obamacare zal exploderen". Polak: "Dat is natuurlijk een beetje flauw. Als je de regels zelf niet handhaaft dan schiet je er eigenlijk gewoon een kogel doorheen."

Het laten instorten van het systeem zal niet zonder negatieve consequenties zijn want Obamacare is op dit moment populairder dan ooit. "Het is geen systeem zonder problemen, maar het is ingewikkeld om daar zo snel een vervangende variant voor te vinden. Het lijkt wel alsof de republikeinen zich daar nu pas bewust van zijn."

Politiek speelveld

Feit is dat de nederlaag voor Trump een interessante ontwikkeling is op het speelveld van de Amerikaanse politiek. De republikeinen vragen zich nu voorzichtig af of ze betreft de zorgververzekeringswet misschien niet meer moeten samenwerken met de democraten. "Zo spannend is het nog niet eerder geweest", meent Groenhuijsen.

"De republikeinen zien ook wel dat hun interne verdeeldheid over verschillende zaken hun niet verder zal helpen. En ook voor Trump zou het niet gek zijn om iets meer vrienden te gaan maken want politiek gezien dit hij qua populariteit nu al in de rode cijfers."

“Trump is iets teveel Bokito om naar anderen te luisteren”
Charles Groenhuijsen

In zijn eerste honderd dagen als president heeft Trump zo al een hoop tegenslag te verwerken gehad. Zijn eerste inreisverbod voor inwoners van verschillende islamitische landen werd stopgezet en ook de tweede versie ervan stuit op veel weerstand. De nederlaag van Trumpcare komt hier nu bovenop.

Groenhuijsen: "Trump was als zakenman gewend dat als mensen niet naar hem luisteren, hij er een advocaat op af stuurt, maar in de Amerikaanse politiek werkt het niet zo en dat is hij niet gewend. Hij is iets teveel Bokito om naar anderen te luisteren."

Lastig

Volgens Groenhuijsen zal de verdeeldheid binnen de republikeinen ook van invloed zijn op de belastinghervormingen die Trump wil gaan doorvoeren. "Ook hiervoor zal het lastig zijn een meerderheid te krijgen in het Congres, en zeker in de Senaat. De democraten heeft Trump hierbij niet eens nodig, maar ook dit plan is heel kwetsbaar door het gebrek aan steun."

Polak meent dat het zo’n vaart niet zal lopen. "Onder die belastinghervormingen vallen de bezuinigingen op kunst en media, zaken die veel republikeinen als linkse hobby’s zien, en de belastingverlaging voor rijken, en dat zijn zaken waar de meeste republikeinen het wel mee eens zijn. Het zal een moment zijn waarmee ze kunnen scoren."

Lees meer achtergrondverhalen in NUweekend