Universiteit van Nederland: Hoe kom je slimmer van A naar B in 2030?

Vooraanstaande wetenschappers geven bij de Universiteit van Nederland korte colleges over prangende vragen. NU.nl publiceert elke week de video's van de beste colleges. Deze week is het thema toekomstverkeer.

Waarom gedraag jij je vaak nogal dom in het verkeer?

Whatsappen, smsen of bellen, we doen van alles terwijl we op de fiets of in de auto zitten wat we misschien beter niet zouden moeten doen..... En dat is niet het enige roekeloze gedrag dat we vertonen in het verkeer. Gedragswetenschapper Reint Jan Renes (Wageningen University) legt uit met wat voor communicatievormen dit gedrag te sturen valt (en wat er zeker niet helpt).

Hoe komt jouw pakketje straks nóg sneller bij je aan?

Geef maar toe, als jij op de knop "Bestellen" klikt, dan heb jij dat pakketje nog liever vandaag dan morgen in huis. Tom van Woensel (TU Eindhoven) weet alles van logistiek en probeert zo ongeveer alle mogelijkheden en opties in kaart te brengen die een rol spelen bij de bezorging van dat ene pakketje. Hoe kan het allemaal nog veel sneller?

Hoe kom je slimmer van A naar B in 2030?

Met de elektrische fiets naar het werk, je laten vervoeren door een zelfrijdende auto of op een willekeurige plek een brommer pakken en lukraak ergens achterlaten. Er zijn heel wat wilde plannen en experimenten gaande, maar gaan ze er ook echt komen? Hans Jeekel (TU Eindhoven) weet hoe het verkeer van de toekomst eruit ziet en vertelt je in dit college hoe jij straks slimmer van A naar B reist.

Wie is er verantwoordelijk bij een ongeluk met een zelfrijdende auto?

Stel je zit in een zelfrijdende auto en die auto maakt een fout waardoor er een verschrikkelijk ongeluk plaatsvindt: wie is er dan verantwoordelijk? Merel Noorman (Maastricht University) kijkt naar dit soort vraagstukken vanuit de filosofie. Alvast een voorproefje: het gaat hier allemaal om de begrippen "autonomie" en "verantwoordelijkheid". 

Tank jij straks uit je stopcontact?

Wist jij dat in het begin van het automobieltijdperk alle auto’s elektrisch waren? Hoe kan het dan dat we vandaag de dag zo weinig elektrische auto's zien? Er zijn heel wat mythes over de elektrische auto. Deze zou zwaar, traag en duur zijn. Maar dat daar niks van klopt, hoor je van Auke Hoekstra (TU Eindhoven) in dit college.

Columns Pieter Derks

Columns Pieter Derks
Cabaretier Pieter Derks duidt en verwerkt maandelijks het nieuws van de voorbije weken. 

Over NUweekend

Over NUweekend
Op NUweekend vindt u iedere week een selectie achtergrondverhalen, analyses of mooie interviews.
Tip de redactie