De kans is groot dat La La Land zondagnacht meerdere prijzen krijgt bij de 89e editie van de Academy Awards, ofwel de Oscars. De filmmusical evenaarde het recordaantal nominaties (veertien stuks) en staat daarmee op gelijke hoogte met Titanic en All about Eve.

NU.nl zet op een rijtje hoe het de regisseurs en acteurs uit de vijf meest genomineerde films uit de geschiedenis verging na de Oscaruitreiking.

Titanic (1997) - 14 nominaties, 11 Oscars

Regisseur: James Cameron (62)
James Cameron had vóór Titanic in 1997 verscheen al succes met onder andere The Terminator (1984), de film die ook de doorbraak betekende voor Arnold Schwarzenegger. En hoewel het kassucces van Titanic moeilijk te overtreffen leek, deed Cameron dat twaalf jaar later toch met de sciencefictionfilm Avatar. Daarbij moet overigens worden aangetekend dat bij de opbrengsten van de films (bijna 2,8 miljard dollar voor Avatar en bijna 2,2 miljard dollar voor Titanic) geen rekening is gehouden met de inflatie.

Tussen Titanic en Avatar werkte Cameron onder meer aan een tv-serie en regisseerde hij de documentaires Ghosts of the abyss over de Titanic en Aliens of the Deep over het leven in de diepzee. Hij heeft aangekondigd nog vier vervolgen op Avatar te willen maken. Het tweede deel van de film zou volgend jaar moeten verschijnen, maar Cameron stelde het vervolg al meerdere malen uit.

Mannelijke hoofdrol: Leonardo DiCaprio (42)
Leonardo DiCaprio vormde met Kate Winslet een filmsetje (Jack en Rose) in Titanic. Hoewel hij in de film het leven liet, werd DiCaprio in het echte leven steeds populairder, met name bij vrouwelijk publiek. 

Titanic legde DiCaprio geen windeieren. De acteur kreeg rollen in films als The Man in the Iron Mask en The Beach, waarmee hij een vorstelijk salaris verdiende. Toch werd hij, getuige twee Razzie Award-nominaties voor slechtste acteur (waarvan die voor The Man in the Iron Mask werd verzilverd), niet helemaal serieus genomen.

De ommekeer kwam in 2002 met Gangs of New York, de succesvolle film van Martin Scorsese die voor tien Oscars werd genomineerd (maar er uiteindelijk nul won). Voor Catch Me If You Can kreeg DiCaprio een Golden Globe-nominatie en met The Aviator had hij na What's Eating Gilbert Grape (1993) zijn tweede Oscarnominatie te pakken.

Toch zou het nog lang duren voor DiCaprio zo'n nominatie wist te verzilveren. Hij maakte kans met Blood Diamond en The Wolf of Wall Street voor hij uiteindelijk in 2016 voor zijn rol in The Revenant het beroemde beeldje in ontvangst mocht nemen.

Vrouwelijke hoofdrol: Kate Winslet (41)
Haar rol in Titanic leverde Kate Winslet haar tweede Oscarnominatie op, nadat ze eerder al kans had gemaakt op een beeldje voor haar spel in Sense and Sensibility. De Britse actrice werd dankzij Titanic net als haar tegenspeler Leonardo DiCaprio een echte filmster. 

En net als bij DiCaprio, met wie ze tijdens de opnamen van Titanic goed bevriend was geraakt, duurde het bij Winslet nog vele jaren en vele nominaties voor ze uiteindelijk een Oscar zou winnen. Dat gebeurde in 2009 dankzij haar rol in The Reader. Het jaar daarvoor was ze overigens opnieuw met DiCaprio samen in een film te zien: het drama Revolutionary Road.

Vorig jaar sleepte Winslet met haar rol in Steve Jobs haar zevende Oscarnominatie in de wacht.

All About Eve (1950) - 14 nominaties, 6 Oscars

Regisseur: Joseph L. Mankiewicz (overleden in 1993)
Het jaar voordat hij met All about Eve in de prijzen viel, sleepte Mankiewicz al twee Oscars in de wacht voor A letter to Three Wives. En in het jaar dat hij door de Academy tot beste regisseur en beste scenarioschrijver werd gekroond voor All About Eve, was hij ook nog genomineerd voor de Oscar voor beste originele script voor de film No Way Out.

In zijn verdere carrière werd Mankiewicz nog drie keer genomineerd voor een Oscar: in 1953 voor 5 Fingers, in 1955 voor The Barefoot Contessa en in 1973 voor Sleuth.

Overigens was de broer van Joseph L. Mankiewicz, Herman J. Mankiewicz, ook een scenarioschrijver. Hij won een Oscar voor zijn bijdrage aan het script van Citizen Kane, een film die door velen als beste film aller tijden wordt gezien.

Vrouwelijke hoofdrol: Bette Davis (overleden in 1989)
Eind jaren veertig leek de carrière van Bette Davis, die in de jaren ervoor haar eerste man verloor, in het slop geraakt. Haar films kregen slechte kritieken en Davis vertoonde divagedrag op de set.

Ze overwoog te stoppen als actrice, maar toen Claudette Colbert zich moest terugtrekken voor haar rol in All About Eve, besloot Davis haar kans te pakken. De film werd een succes en leverde de actrice de achtste van haar in totaal tien Oscarnominaties op. Daarvan wist ze er twee te verzilveren: die voor Dangerous (1935) en Jezebel (1938).  

Na All About Eve verliep Davis' carrière met pieken en dalen. Another Man's Poison (1951) werd slecht ontvangen, maar voor The Star (1952) kreeg ze weer een Oscarnominatie. In de jaren zestig ging het relatief goed en was Davis te zien in succesvolle films, maar daarna ging het opnieuw bergafwaarts met de actrice. Vanaf eind jaren zeventig bouwde ze nog een redelijk succesvolle televisiecarrière op.

Gone With The Wind (1939) - 13 nominaties, 8 Oscars

Regisseur: Victor Fleming (overleden in 1949)
Voor de destijds 50-jarige Victor Fleming was 1939 het jaar van zijn doorbraak. Hij kwam dat jaar met The Wizard of Oz en Gone With The Wind. De eerste film leverde twee Oscars op en de tweede acht.

Daarna maakte Fleming nog slechts vijf films, waaronder Dr. Jekyll and Mr. Hyde (1941). Tien jaar na Gone With The Wind stierf Fleming toen hij onderweg was naar een ziekenhuis vanwege een hartaanval. Hij was toen net klaar met zijn laatste film, Joan of Arc. Die werd nog genomineerd voor zeven Oscars en won er twee.

Mannelijke hoofdrol: Clark Gable (overleden in 1960)
Clark Gable, ook wel The King of Hollywood genoemd, staat bekend als de meest succesvolle Amerikaanse acteur van voor de Tweede Wereldoorlog. Zijn beroemdste rol was die van Rhett Butler in Gone With The Wind. De rol leverde hem een Oscarnominatie op, net als zijn rollen in It Happened One Night (1934) en Mutiny on the Bounty (1935). Alleen voor It Happened One Night kreeg Gable ook daadwerkelijk een beeldje.

Vrouwelijke hoofdrol: Hattie McDaniel (overleden in 1952)
Hattie McDaniel vertrok begin jaren dertig naar Los Angeles omdat ze de entertainmentwereld in wilde. Na een paar kleinere rollen volgde een grote rol in Judge Priest in 1934 en een belangrijke bijrol in Gone With The Wind. Hoewel McDaniel's populariteit steeg, had ze ook veel te maken met racisme.

In 1939 won de actrice, die vaak een dienstmeid speelde, als eerste Afro-Amerikaan een Oscar voor haar rol in Gone With The Wind. Het hotel waar de prijzen werden uitgereikt had als beleid dat alleen blanken naar binnen mochten, maar maakte voor McDaniel een uitzondering. Zij werd apart aan een tafeltje gezet in de buurt van de keuken.  

McDaniel's carrière leed ondanks haar winst nog onder het racisme. Haar laatste film verscheen in 1949 en in 1952 overleed ze op 57-jarige leeftijd aan borstkanker. Haar droom om begraven te worden op Hollywood Cemetery ging vanwege haar huidskleur niet in vervulling.

From Here to Eternity (1953) - 13 nominaties, 8 Oscars

Regisseur: Fred Zinnemann (overleden in 1997)
Fred Zinnemann had al een Oscar voor de documentaire Benjy toen hij in 1953 acht beeldjes in de wacht sleepte voor oorlogsdrama From Here to Eternity. Frank Sinatra kreeg voor zijn rol in die film een Oscar voor beste bijrol.

Vervolgens ging het Zinnemann voor de wind. De regisseur kreeg verschillende Oscarnominaties voor zijn werk en wist er drie te verzilveren: een voor From Here to Eternity (1954) en twee voor A Man for All Seasons (1967).

Hoewel Zinnemanns thriller The Day of the Jackal geen lovende kritieken kreeg, was het grote publiek er wel enthousiast over. Bovendien betekende de film uit 1973 het filmdebuut van Meryl Streep.

Mannelijke hoofdrol: Burt Lancaster (overleden in 1994)
De liefdesscène op het strand tussen Burt Lancaster en Deborah Kerr in From here to eternity wordt gezien als een van de meest romantische momenten uit de filmgeschiedenis. Voor zijn rol in de film kreeg hij zijn eerste Oscarnominatie. Zeven jaar later won hij daadwerkelijk een Oscar voor zijn spel in Elmer Gantry en twee jaar daarna volgde weer een nominatie voor Birdman of Alcatraz. Zijn laatste nominatie volgde in 1981 op zijn rol in Atlantic City.

Vrouwelijke hoofdrol: Deborah Kerr (overleden in 2007)
Na lange tijd "fatsoenlijke dames" te hebben gespeeld, besloot de Britse Deborah Kerr het begin jaren vijftig over een andere boeg te gooien. In From here to eternity kroop ze in de huid van een overspelige vrouw, een rol die haar haar tweede Oscarnominaties opleverde.

Een paar jaar later volgde opnieuw een belangrijke rol in The King and I, die haar wederom een nominatie opleverde. Er zouden nog drie nominaties volgen voor Kerr, die in 1994 uiteindelijk een speciale ere-Oscar ontving voor haar gehele oeuvre.

Shakespeare in Love (1998) - 13 nominaties, 7 Oscars

Regisseur: John Madden (80)
De Britse Madden begon zijn carrière bij de televisie, waar hij onder anderen Helen Mirren regisseerde in de serie Prime Suspect 4. Ook heeft hij enkele afleveringen van Inspector Morse op zijn naam staan.

Zijn grootste prestatie leverde hij in 1998, toen Shakespeare in Love de Oscar won voor beste film. Madden werd genomineerd als beste regisseur, maar zag die prijs naar Steven Spielberg gaan voor Saving Private Ryan. Madden regisseerde later onder meer feelgoodmovies als The Best Exotic Marigold Hotel en The Second Best Exotic Marigold Hotel met Judi Dench. Die werden redelijk goed ontvangen, maar waren geen Oscar-materiaal.

Mannelijke hoofdrol: Joseph Fiennes (46)
In 1998 beleefde Joseph Fiennes een doorbraak in zijn carrière: in dat jaar was hij te zien in zowel Shakespeare in Love als Elizabeth. Beide films wonnen meerdere Oscars, hoewel Fiennes persoonlijk niet in de prijzen viel.

In de daaropvolgende jaren sloeg de acteur verschillende aanbiedingen voor grote films af om rollen in het theater, waar hij zijn carrière begon, te kunnen spelen. Op het witte doek was Fiennes de afgelopen jaren te zien in The Merchant of Venice en Luther. Ook speelde hij in de tv-serie American Horror Story.

Vrouwelijke hoofdrol: Gwyneth Paltrow (44)
Gwyneth Paltrow had haar grote doorbraak als actrice met haar rol in Se7en in 1995. Ze kreeg dankzij die film een relatie met tegenspeler Brad Pitt, die haar veel aandacht opleverde. Het duurde even voor ze ook als actrice gezien werd, maar in 1998 speelde Paltrow de hoofdrol in maar liefst vijf films, waarvan Sliding doors en Shakespeare in Love het erg goed deden. Die laatste rol leverde haar de Oscar voor beste actrice op.

Een jaar later was ze te zien in The Talented Mr. Ripley, waarna onder meer Shallow Hal en de Iron Man-films volgden. Het privéleven van Paltrow trok wederom veel aandacht toen ze een relatie kreeg en trouwde met Coldplay-zanger Chris Martin. De twee scheidden in 2016.

Paltrow houdt zich naast haar acteercarrière erg bezig met gezondheid en heeft enkele boeken op haar naam staan. In 2008 lanceerde ze het lifestyleplatform Goop.