Dit weekend gaat de smartphonebeurs Mobile World Congress in Barcelona van start. Dat is hét moment voor telefoonmakers om te bewijzen dat de smartphone in 2017 weer een beetje spannend gaan worden. 

Het afgelopen jaar was een moeilijke periode voor smartphonemakers. Samsung worstelde met problemen rond de Galaxy Note 7, die door batterijdefecten spontaan vlam kon vatten. Rond dezelfde tijd bracht Apple een nieuwe iPhone uit die vooral werd bekritiseerd om de verwijderde koptelefoonpoort. 

Anderen hadden te maken met dalende cijfers. HTC draaide verlies en Sony besloot om zijn smartphoneproductie in te perken, wegens tegenvallende resultaten. De G5 van LG flopte, ondanks een aantal innovatieve functies.

De smartphones van deze bedrijven moeten zich in 2017 daarom gaan bewijzen. De eerste mogelijkheid daarvoor is op het Mobile World Congress, waar altijd een aantal van de grootste onthullingen van het jaar plaatsvinden.

Die presentaties kunnen grote gevolgen hebben voor de verkoop van telefoons, denkt Tim Wijkman van onderzoeksbureau Telecompaper: "Op basis van ons onderzoek kunnen we concluderen dat Nederlanders vaker dan in afgelopen jaren nieuwe telefoons willen kopen. Je kunt dus voorspellen dat de markt gaat groeien."

Of dat ook echt zal gebeuren moet nog blijken. Later dit jaar veranderen de regels rond de verkoop van abonnementen, waardoor de verkoop van duurdere telefoons in combinatie met een abonnement als lening gaat gelden. Daardoor moet er ook een kredietcheck plaatsvinden en zijn er extra regels.

Dat kan invloed hebben op de verkoop. Wellicht zijn mensen minder snel geneigd een telefoon in combinatie met een abonnement te kopen, maar zullen ze hun toestel juist vaker los aanschaffen.

Grotere schermen

Geruchten wijzen al op een aantal nieuwe functies voor smartphones in 2017, waaronder opnieuw grotere schermen. Dit beeld moet tussen de 80 en 90 procent van de voorkant van een toestel bedekken, waardoor de schermrand aanzienlijk kleiner wordt. 

Smartphonefabrikanten werken al langer aan deze technologie. Zo bracht het Chinese Xiaomi in eigen land een toestel uit met randloos scherm. Waarschijnlijk zijn de LG G6 en Samsung Galaxy S8 de eerste toestellen zijn die de technologie naar Nederland brengen.

Dat kan de verkoop stimuleren. Volgens Wijkman is een groter scherm één van de dingen die Nederlanders in een nieuwe smartphone zoeken. Door de nieuwe schermtechniek kan een telefoon een groter beeldscherm krijgen, zonder dat de algemene grootte van het toestel al te veel toeneemt.

Geen thuisknop meer

Na het verwijderen van de koptelefoonpoort in de iPhone 7, zou Apple met de iPhone 8 nog een functie willen verwijderen: de thuisknop. Volgens geruchten uit de industrie wil Apple de knop vervangen door een kleine schermbalk, die virtuele toetsen zal tonen. Dit smalle scherm moet vergelijkbaar zijn met de Touch Bar op de nieuwe MacBook

LG maakte eerder al de V10 en V20, met een extra balk boven het scherm. Die functie wordt ook overgenomen door HTC in zijn U Ultra, die volgende maand verschijnt.

Uit uitgelekte foto's blijkt dat de thuisknop op de Galaxy S8 ook gaat verdwijnen, vermoedelijk om het grotere scherm meer plek te bieden. Op de LG G6 zal de vingerafdrukscanner net als bij de voorgangers waarschijnlijk weer op de achterkant van het toestel zitten.

Augmented reality

Afgelopen jaar introduceerde Google zijn augmentedrealityplatform Tango. Hiermee kunnen telefoons virtuele objecten bovenop de echte wereld tonen, waardoor bijvoorbeeld een game in de woonkamer gespeeld kan worden. Lenovo bracht als eerste een smartphone uit met deze technologie, al was dat nog in beperkte oplage. 

Apple-baas Tim Cook heeft zich meermaals enthousiast uitgelaten over augmented reality. Lex van der Sluijs, medeoprichter van het Nederlandse AR-softwarebedrijf Twnkls, denkt dat augmented reality in telefoons daarom in 2018 pas echt van start zal gaan. 

"Het gaat afhangen van wat Apple precies gaat doen", aldus Van der Sluijs. "Als zij het doen, dan volgt de rest. De rest kan namelijk niet achterblijven." 

Review: Augmentedreality-telefoon Phab 2 Pro
Review: Augmentedreality-telefoon Phab 2 Pro

De AR-softwaremaker denkt echter niet dat augmented reality hierdoor meteen een groot publiek zal bereiken. "Het kan best nog tot 2018 duren totdat mensen hier ook echt mee aan de slag gaan. Eerst moeten in 2017 ontwikkelaars er nog software voor maken." 

Het Mobile World Congress gaat komende week van start, maar bedrijven kondigen op zondag al nieuwe toestellen aan. Om 12 uur ’s middags zal LG aftrappen met zijn persconferentie.