Soufiane Touzani (30) is de populairste voetbalvlogger van Nederland, misschien wel ter wereld. Vanaf 20 februari is hij in zijn eigen tv-programma Tiki Taka Touzani te zien. "Ik heb met mezelf afgesproken altijd alles te geven."

Touzani is vijftien en voetbalt op het hoogste niveau voor jeugdelftallen in de B1 van de Rotterdamse club Spartaan ’20. Een carrière als profvoetballer is op dat moment niet vanzelfsprekend, tegelijkertijd zou het niemand verbazen als Touzani over een paar jaar in de Eredivisie speelt.

In datzelfde jaar hoort de geboren Rotterdammer dat hij een scoliose heeft, een vergroeiing van zijn rug. Hij krijgt een ijzeren pin in zijn rug, moet enkele jaren herstellen en mag geen wedstrijden meer spelen. Niemand zal er ooit achter komen hoe goed Touzani had kunnen worden.

Zes jaar later. Touzani staat op de middencirkel van het legendarische stadion San Siro in Milaan. Veertigduizend mensen op de tribunes juichen terwijl Touzani een voetbal op zijn wreef balanceert, hem vervolgens de lucht in trapt om de bal uiteindelijk in zijn nek te laten rusten. Hij staat daar op persoonlijke uitnodiging van de wereldberoemde voetballer Ronaldinho, die die middag als nieuwe aankoop aan de supporters van AC Milan gepresenteerd wordt.

Dacht je op dat moment terug aan het moment waarop je de diagnose kreeg?

"Nee, maar het gebeurt wel af en toe. Ik vertelde voetballer Rochdi Achenteh ooit dat ik ook profvoetballer had willen worden en dat ik het bijzonder vind dat hem dat gelukt is. Hij zei: 'Ik ben profvoetballer, maar ik heb nog nooit Ronaldinho in het echt gezien. Laat staan dat ik met hem een balletje heb getrapt in San Siro, voor zoveel mensen.' Dat zette me aan het denken. Het is goed dat iemand je laat beseffen wat voor mooie dingen je meemaakt."

In 2002 verschijnt het eerste filmpje van Touzani, waarin hij enkele voetbaltrucs toont, online. De video gaat viral en vormt de basis voor Touzani’s digitale voetbalcarrière. In de daaropvolgende jaren vliegt hij de wereld over om de allerbeste voetballers met een bal het bos in te sturen. 1,7 miljoen mensen bekijken de video waarin hij Pierre-Emerick Aubameyang dolt.

“Er heerst geen argwaan en ik ben niet op zoek naar fouten.”
Soufiane Touzani

Maar Touzani laat in zijn vlogs meer dan alleen trucjes zien. Steeds vaker zit hij met profvoetballers in de auto, voert hij ongedwongen gesprekken en haalt hij grapjes uit. Een verademing ten opzichte van de ingestudeerde antwoorden die menig voetballer na een gespeelde wedstrijd laat horen. 

Waarom voelen die voetballers zich zo op hun gemak bij jou?

"Omdat we gewoon aan het chillen zijn en ik een van de boys ben, denk ik. Ik stel bovendien geen moeilijke vragen. Ze hoeven niets te zeggen over hun team, hun prestaties of eventuele frustraties. Er heerst geen argwaan en ik ben niet op zoek naar fouten."

Als je met een bepaalde speler wilt afspreken, moet je zijn club benaderen. Hoeveel restricties accepteer je, vanaf welk punt denk je: ik zoek wel een andere voetballer?

"Dat is nog nooit voorgekomen. Ik zeg vooraf in grote lijnen waar we het over gaan hebben en dan is het goed. Ik heb een prima band met alle clubs. Ik denk dat dit te maken heeft met de reputatie die ik heb opgebouwd. Er is nog nooit iets geks gebeurd. Maar als je het een keer verpest, heb je volgens mij wel een probleem."

Journalisten vinden het lastig met voetballers te praten. Door hun mediatraining laten spelers weinig los of geven algemene antwoorden. Hoe zie jij dat?

"Het is ingewikkeld hier een goed antwoord op te geven. De ene voetballer kan heel goed praten, waardoor je denkt: 'Neem je verantwoordelijkheid. Zeg wat je denkt en leg het goed uit.' Andere voetballers vinden het contact met journalisten lastiger. Ze komen in interviews bot over, terwijl ze het helemaal niet zo bedoelen. Dan neig je te denken: zeg maar liever niks. Kijk, Tom Beugelsdijk (voetballer ADO Den Haag, red.) is altijd zichzelf en dat staat hem heel goed. Maar niet iedere voetballer kan dat."

Waarom interview je graag voetballers in hun auto?

"Dat is eigenlijk toevallig ontstaan. Ik begon met een eenvoudige vlogcamera en ging met voetballers op stap. Maar als je buiten loopt en een gesprek voert, vallen sommige woorden weg door de wind. Noodgedwongen ging ik toen in een auto zitten om te praten."

Vanaf 20 februari is Touzani op RTL7 in zijn eerste eigen televisieprogramma te zien. In Tiki Taka Touzani gaat hij op bezoek bij profvoetballers om met ze te praten en te voetballen. Op het eerste gezicht een een-op-een kopie van zijn vlogs.

Het concept van jouw Youtube-video’s wordt vertaald naar televisie. Gaat dat werken?

"De zenderbaas heeft mij, nee ik moet 'ons' zeggen want het gaat om het team, even mijn mediatraining tonen hoor (lacht), echt de vrijheid gegeven. Televisie is natuurlijk heel anders dan Youtube, maar we mogen bijna alles doen wat we willen en hebben veel vertrouwen gekregen. De dingen die ik terug heb gezien zitten heel dicht bij het Youtube-format en zijn op sommige onderdelen zelfs sterker geworden dan het oorspronkelijke idee. Op Youtube was het toch vooral veel onderbroekenlol en voetballen. Nu is er een extra inhoudelijke laag bijgekomen. Het wordt ook professioneler gedraaid, met een camera- en een geluidsman."

Heeft dat de manier waarop je met voetballers praat veranderd?

"Nee, al was het wel even wennen. Je voelt gewoon heel goed als er een camera op je gericht staat. Maar ik probeer altijd dicht bij mezelf te blijven en dat gaat me goed af."

“Ik heb met mezelf afgesproken altijd alles te geven”
Soufiane Touzani

Verwacht je dat dit programma net zo populair wordt als je vlogs?

"Hoe je het wendt of keert, ik hoop gewoon dat het succesvol wordt. Maar wel op een manier waar ik volledig achter sta. Ik heb de vrijheid gekregen en ik heb meer dan mijn best gedaan. Als de kijkcijfers tegenvallen dan zit ik daar natuurlijk mee. Maar als we dit niet op onze eigen wijze en met ons eigen team hadden gemaakt en we zouden dan matig scoren, zou ik er pas echt de pest in hebben."

Je bent straatvoetballer en ondernemer. In beide gevallen ben je op jezelf aangewezen. Je moet het zelf redden en voor jezelf opkomen. Hoe heeft jou dat gevormd?

"Ik vind het belangrijk dat je zo zelfstandig mogelijk bent. Ik probeer de jongeren waarmee ik in aanraking kom via de Touzani Foundation daarom een boodschap mee te geven: Het leven is niet zo eenvoudig als je misschien denkt. Probeer dingen zelfstandig voor elkaar te krijgen, dan word je de beste persoon die je kunt zijn. Je moet het plafond aan kunnen raken. Maar dat lukt alleen als je het maximale uit jezelf haalt. Als je dat niet doet, blijf je afhankelijk van anderen. Ik heb met mezelf afgesproken altijd alles te geven."

Durf je wel op anderen te leunen als het wat minder gaat?

"Dat vind ik best moeilijk. Het is nooit een bewuste keuze geweest om het allemaal zelf te doen. trouwens, ik heb op dit moment echt wel mensen om me heen die mij helpen. Maar ik ben helemaal alleen begonnen, heb zelf de camera gehanteerd en filmpjes gemaakt. Daarom vind ik het nog steeds lastig dingen uit handen te geven. Ik wil geen control freak worden, daarom zeg ik tegen mezelf: je hebt goede mensen om je heen, laat ze hun werk doen."

Lees meer achtergrondverhalen in NUweekend