Zondag gaat de nieuwe dienstregeling van de Nederlandse Spoorwegen (NS) in. NU.nl zet de belangrijkste veranderingen en de wijzigingen op trajecten in de Randstad op een rijtje.

Meer treinen

De NS breidt op bepaalde trajecten het aantal treinen uit. Zo stijgt het aantal Intercity’s dat per uur tussen Almere en Schiphol rijdt van twee naar vier. Ook op onder andere de trajecten Breukelen-Amsterdam en Leiden-Hoofddorp, waar Sprinters rijden, worden meer treinen ingezet.

Reizigers tussen Alkmaar en Schagen kunnen rekenen op meer treinen, maar dan alleen in de spits (6.30 tot 9.00 uur en 16.00 tot 18.30 uur). Tussen Utrecht en Eindhoven wordt de capaciteit juist in de avonduren uitgebreid. Verder krijgen ook forensen die van Utrecht Leidsche Rijn vertrekken te maken met een meevaller: het aantal treinen dat daar stopt gaat van twee naar vier.

Korter reizen en minder overstappen

Reizigers vanuit Groningen en Leeuwarden kunnen Den Haag nu zes minuten eerder bereiken. Tussen Eindhoven en Den Haag is de tijdwinst zelfs negen minuten, wat later oploopt naar elf minuten.

Op andere trajecten is overstappen minder vaak nodig. Zowel tussen de Zaanstreek en Amsterdam Zuidoost als tussen Hoofddorp en Amsterdam Centraal worden reizigers nu vier keer per uur rechtstreeks vervoerd.

Vanaf Amsterdam Zuid komt een nieuwe rechtstreekse verbinding naar onder meer Den Haag, Delft en Rotterdam. Tot slot is de dienstregeling tussen Den Haag en Leiden "slimmer ontworpen" waardoor mensen nu acht keer per uur in één keer heen en weer kunnen.

Nadelen

Sommige reizigers zullen juist nadelen van de nieuwe dienstregeling ondervinden. Zo wordt tussen Utrecht en Almere niet op station Utrecht Overvecht gestopt. Ook komt de doorgaande Intercity tussen Dordrecht en Eindhoven te vervallen. Het gaat om "onvermijdelijke" gevolgen van de voordelen voor veel andere reizigers, aldus de NS.

De provincie Zeeland is heel ongelukkig met de nieuwe dienstregeling. Reizigers van de Randstad naar de provincie moeten nu vaker overstappen en doen er gemiddeld tientallen minuten langer over om hun bestemming te bereiken. Het provinciebestuur heeft de problemen aangekaart bij de Tweede Kamer, vooralsnog zonder veel effect.

Een compleet overzicht van alle wijzigingen vanaf 11 december is te vinden op de website van de NS.