Wehrlein, Alonso of iemand anders: Wie volgt Rosberg op bij Mercedes?

Nico Rosberg schokte een week geleden de Formule 1-wereld door plotseling zijn afscheid van de sport aan te kondigen. Mercedes is naarstig op zoek naar een opvolger van de kersverse wereldkampioen. Wie zijn de grootste kanshebbers op het felbegeerde stoeltje?

Pascal Wehrlein

Wehrlein is al zijn hele loopbaan in de motorsport verbonden aan Mercedes en staat met stip op nummer één om de teamgenoot van Lewis Hamilton te worden. Als Mercedes-teambaas Toto Wolff het eigen opleidingsprogramma serieus neemt, kan hij eigenlijk niet om Wehrlein heen. De 22-jarige Duitser heeft bewezen talentvol te zijn, met een titel in zijn eerste volledige seizoen in het Duitse DTM-kampioenschap en overwinningen in de Formule 3. Ook scoorde hij in zijn debuutseizoen in de Formule 1 punten voor achterhoedeteam Manor in de Grand Prix van Oostenrijk.

Hoewel talentvol heeft Wehrlein nog geen indicatie gegeven tot de buitencategorie te horen. Echt veel heeft hij in zijn opleidingsjaren niet gewonnen. Bovendien koos Force India, dat ook met Mercedes-motoren rijdt, voor een ander talent dan Wehrlein om in 2017 voor het team te rijden. Esteban Ocon, eveneens in de 'jeugdopleiding' van Mercedes, ging met het stoeltje aan de haal.

Mercedes heeft met Wehrlein dus absoluut niet de zekerheid dat hij goede resultaten zal boeken in 2017. Wellicht is de strategie om het team te richten op Hamilton en Wehrlein langzaam de tijd te geven om te rijpen.

Fernando Alonso

Bij veel Formule 1-liefhebbers is de wens dat Alonso naast Hamilton bij Mercedes gaat rijden wellicht de vader van de gedachte, maar geheel ondenkbaar is het niet. Alonso geldt nog steeds als één van de topcoureurs op de grid, die al drie seizoenen geen winnende auto heeft. Alonso committeerde zich voor 2015 aan het project McLaren-Honda. Ondanks dat er stappen worden gezet, is het vooralsnog een martelgang voor de 35-jarige Spanjaard. Het podium is nog ver uit zicht.

Als Mercedes voor Alonso kiest, is het een garantie op succes. Niemand twijfelt eraan of Alonso het net zo goed of zelfs beter zal doen dan Rosberg. Als Mercedes een serieuze gooi naar de constructeurstitel wil doen en opnieuw een gevecht tussen twee coureurs wil hebben, is Alonso een zekerheidje.

Alonso ligt echter vast bij McLaren en Flavio Briatore, onderdeel van het managementteam van de Spanjaard, liet vrijdag al weten dat het contract "gewoon wordt uitgediend" - al kan dat onderhandelingstactiek zijn. Bovendien liep het in 2007, toen Alonso ook al teamgenoot was van Hamilton, niet bepaald op rolletjes. Daarnaast was Alonso destijds op de hoogte van het spionageschandaal, waarbij McLaren informatie ontving over de auto's van Ferrari. Het team kreeg destijds een forse boete en Mercedes, dat destijds motoren leverde aan McLaren, liep stevige imagoschade op. Er moet nog heel wat gelijmd worden voordat Alonso weer omarmd kan worden door Mercedes.

Valtteri Bottas

Ook Bottas heeft een contract voor 2017, maar in tegenstelling tot Alonso rijdt de 27-jarige Fin voor een team dat Mercedes-motoren gebruikt. Mocht Mercedes Bottas uit zijn contract willen halen is dat een voordeel.

Bottas zou een veilige keuze zijn. Hij heeft zich in vier seizoenen bij Williams als een stabiele coureur laten zien, die zo nu en dan op het podium verschijnt. Bottas is geen coureur van de buitencategorie, maar na drie seizoenen van ijskoude samenwerking tussen Hamilton en Rosberg is Mercedes misschien wel op zoek naar rust. Kiest Mercedes voor Bottas, dan is Hamilton duidelijk eerste coureur en hoeft de Fin er alleen te zijn als het de Britse drievoudig wereldkampioen problemen heeft. Mercedes heeft nog een troef in handen: Wehrlein kan de vrijgekomen plek bij Williams mooi invullen.

Esteban Ocon

Hoewel Ocon al vastligt bij Force India voor 2017, is hij wel onderdeel van Mercedes. Het is dus niet ondenkbaar dat er een clausule in het contract van de 20-jarige Fransman staat dat hij er onderuit kan als het 'moederschip' hem nodig heeft.

Force India koos dus voor Ocon en niet voor Wehrlein. Dat is op basis van resultaten uit het verleden een volstrekt logische keuze. De Fransman is op papier de betere coureur en versloeg bijvoorbeeld Max Verstappen in hun gezamenlijke seizoen in de Formule 3 in 2014. Onder de volgers staat Ocon hoog aangeschreven, alleen hij heeft nóg minder ervaring dan Wehrlein.

Lees meer achtergrondverhalen in NUweekend

Columns Pieter Derks

Columns Pieter Derks
Cabaretier Pieter Derks duidt en verwerkt maandelijks het nieuws van de voorbije weken. 

Over NUweekend

Over NUweekend
Op NUweekend vindt u iedere week een selectie achtergrondverhalen, analyses of mooie interviews.
Tip de redactie