Vooraanstaande wetenschappers geven bij de Universiteit van Nederland korte colleges over prangende vragen. NU.nl publiceert elke week de video's van de beste colleges. Deze week is het thema leugens.

In dit college vliegen de broodje-aap-verhalen je om de oren. Van inktvisringen tot smileybendes en van drugs in je drankje tot geheime inbrekerstekens: dr. Peter Burger (Universiteit Leiden) onderzocht ze allemaal en ontdekte waarom bepaalde kulverhalen telkens weer opduiken. In dit college wordt eens te meer duidelijk dat wetenschap overal een verfrissende blik op heeft, zelfs op de grootste onzin.

Video: 

Ook al ben je als politicus goudeerlijk, mensen hebben er totaal geen boodschap aan als je niet geloofwaardig overkomt. Wat kun je daaraan doen? Volgens hoogleraar Journalistiek en Nieuwe Media Jaap de Jong (Universiteit Leiden) hanteren politici allerlei tactieken om hun eigen geloofwaardigheid te vergroten en die van hun tegenstander juist te verlagen. En soms gaan ze daarbij flink de mist in...

Video: 

Wat nazi-topman Rudolf Hess en de moordenaar van Robert Kennedy met elkaar gemeen hebben? Ze beweerden voor de rechter allebei dat ze zich hun misdaden niet meer konden herinneren. Wat doe je met een verdachte die zoiets beweert? Een antwoord zoeken in de wetenschap uiteraard. Want kan dat eigenlijk echt gebeuren, je geheugen verliezen op een moment dat jou goed uitkomt? Hoogleraar Marko Jelicic (Maastricht University) geeft je het verlossende antwoord.

Video: 

Aan een kind kun je vaak dondersgoed zien dat het liegt. Maar bij volwassenen is het toch een stuk lastiger. Nu is dat in het dagelijks leven meestal niet zo’n probleem, maar als het om misdaden gaat wil je wel kunnen achterhalen of iemand de waarheid spreekt. Biedt de leugendetector in dat geval uitkomst? Ewout Meijer (Maastricht University) heeft er flink wat onderzoek naar gedaan en hij zal je in alle eerlijkheid vertellen of dat ding nou wel of niet werkt.

Video: 

Rechters, het zijn net mensen. En ze hebben een zware taak: oordelen over situaties waar ze zelf niet bij zijn geweest. Hoe komt een rechter tot zijn of haar oordeel? Hoe bepaal je of een verdachte de waarheid spreekt? Wat mag je volgens de wet doen om achter de waarheid te komen en wat gebeurt er in de praktijk? Hoogleraar Straf(proces)recht Lonneke Stevens (Vrije Universiteit) zet je in dit college op de stoel van de rechter en geeft je een lesje in waarheidsvinding. 

Video: 

Lees meer achtergrondverhalen in NUweekend