Uniek is het niet, maar het blijft een bijzondere prestatie: Nico Rosberg, die 2 december aankondigde te stoppen als coureur, is sinds zondag de tweede persoon die net als zijn vader wereldkampioen van de Formule 1 werd. 

Rosberg is de zoon van Keke Rosberg, de Fin die in 1982 met slechts één overwinning op zak de titel opeiste. Na zijn tweede plek in Abu Dhabi kan Nico de hand schudden van Damon Hill, die in 1996 kampioen werd terwijl zijn vader dat in 1962 en '68 ook al voor elkaar kreeg.

Dat is niet de enige gelijkenis zijn tussen Hill en Rosberg. Hill is niet bepaald de boeken in gegaan als de meest indrukwekkende coureur die de Formule 1 ooit zag en dat geldt ook voor Rosberg. Hij heeft inmiddels 23 races gewonnen in zijn carrière - Hill won er 22. Beide coureurs zijn desondanks een beetje kleurloos. Saai, zou je haast kunnen zeggen.

Waar ligt dat dan aan? 

Rosberg kreeg na drie seizoenen te zijn verslagen door zijn populairdere en zeker niet saaie teamgenoot Lewis Hamilton eindelijk wat hem toekomt. Hij was een belangrijk onderdeel van de terugkeer van Mercedes als fabrieksteam in de Formule 1 in 2010. In de eerste jaren was hij teammaat van zevenvoudig wereldkampioen Michael Schumacher en werd er hard gewerkt om van de Mercedes een winnende auto te maken.

Wereldkampioen Nico Rosberg kondigt afscheid Formule 1 aan
Wereldkampioen Nico Rosberg kondigt afscheid Formule 1 aan

Hamilton

Toen Schumacher definitief stopte kwam Hamilton het team versterken. De auto werd steeds beter en wint tegenwoordig het leeuwendeel van de wedstrijden. De wereldtitels gingen tot nu toe echter naar Hamilton. Rosberg is zeker niet de tweede coureur, maar toch gaat de meeste aandacht uit naar Hamilton.

Hamilton is naast de baan ook de man die meeste aandacht opeist. Zijn Instagram-account staat vol met foto’s van feestjes, exotische plaatsen en een fraaie privéjet. Rosberg plaatst foto's van zichzelf met zijn hond in de keuken of tijdens een training in de sportschool. De geboren Duitser woont met zijn jonge gezin in Monaco en is een echte prof. Niets op aan te merken.

Monaco is ook de plaats waar Rosberg opgroeide, terwijl hij zichzelf vanwege zijn Duitse moeder nadrukkelijk profileert als Duitser. Het Duitse publiek ziet Rosberg desondanks nauwelijks staan, terwijl hij nota bene voor het enige Duitse automerk in de Formule 1 rijdt.

De schaduw van viervoudig wereldkampioen Sebastian Vettel is echter groot genoeg. Die doet de Duitsers veel meer denken aan Schumacher. In de schaduw van Schumacher passen alle actieve Duitsers overigens met gemak. Zo goed als 'Schumi' wordt geen enkele Duitse coureur meer, lijkt de houding van het publiek. Een lastige erfenis, zeker als je zoals Rosberg door je fans uit eigen land niet eens als echte Duitser wordt gezien vanwege je Finse vader en leven in Monaco.

Britney

Schumacher werd geroemd om zijn haast maniakale wil om te winnen, zijn briljante races, zeker in de regen, en ook om zijn streken. Zulke momenten zijn van Rosberg nauwelijks voor de geest te halen. Rosberg heeft geen races gewonnen die als klassiekers de boeken in zullen gaan, is zelden te betrappen op een fraaie inhaalactie, geeft interviews vol obligate antwoorden en kan over de teamradio soms klinken als een ontevreden klant die bij de servicebalie een paar schoenen komt ruilen. Niet iemand van wie je direct fan wordt.

Toch valt het talent van Rosberg zeker niet te ontkennen. Hij debuteerde in 2006 als regerend GP2-kampioen en grote belofte bij het toen aftakelende topteam Williams, naast de meer ervaren Mark Webber. Die zorgde overigens direct voor de eerste imagoschade, door de met fraaie blonde haren getooide Rosberg de bijnaam 'Britney' te geven. Het duurde even voor deze 'geste' van zijn geestige Australische teammaat weer een beetje wegsleet.

Goede prestaties

Ondanks dat liet hij soms fraaie dingen zien in de hopeloos onbetrouwbare Williams en deed hij niet veel onder voor de hoog aangeschreven Webber. In de drie jaren die volgden rekende hij steeds af met zijn teamgenoten Alexander Würz en Kazuki Nakajima. Rosbergs stabiele prestaties leverden hem een stoeltje op bij het nieuwe fabrieksteam van Mercedes.

Schumacher hielp Rosberg onvrijwillig aan de status van topcoureur, door zich in hun drie gezamenlijke seizoenen elk jaar te laten verslaan door zijn jongere landgenoot. Het beste mocht er dan wel af zijn bij Schumacher, de verwachting was toch dat hij Rosberg nog wel achter zich kon houden. 'Schumi' keek in die jaren echter vooral tegen de achterkant van Rosbergs auto aan.

Dominantie 

Vanaf 2014 veranderde alles bij Mercedes. Door het best in te spelen op een grote regelwijziging was het opeens het dominante team in de Formule 1, en dat is het tot op de dag van vandaag.

Van de afgelopen 57 Grands Prix werden er maar liefst 49 gewonnen door Mercedes, waarvan twintig door Rosberg. Hij heeft zonder meer al bijna drie jaar de beste auto van het veld en het is zeker geen boude uitspraak om te stellen dat Rosberg die zeges nooit had gepakt als hij bijvoorbeeld bij Williams was gebleven. De auto speelt een grote rol. Hamilton heeft met 29 zeges bovendien de overhand en pakte in die periode twee wereldtitels.

Maar Hill werd in 1996 ook kampioen omdat hij over de beste auto beschikte. Dat gold net zo goed voor het merendeel van de titels die Schumacher pakte. Zelfs Ayrton Senna reed in de drie seizoenen waarin hij kampioen werd zonder twijfel in de beste auto van het veld. De auto speelt altijd een sleutelrol.

Het is daarom goed om te kijken naar de teamgenoot die over hetzelfde materiaal beschikt. Hamilton heeft over een lange periode laten zien dat hij een coureur van de buitencategorie is, maar Rosberg troefde hem dit jaar - met misschien wat hulp van technische mankementen bij zijn rivaal - toch af. Het betekent vooral dat hij zichzelf nu ook mag scharen onder de absolute topcoureurs. Dat vond hij blijkbaar een goed moment om te stoppen. 

Lees meer achtergrondverhalen in NUweekend