Het Formule 1-seizoen zit erop. Nico Rosberg kroonde zich zondag tijdens de allesbeslissende Grand Prix van Abu Dhabi tot wereldkampioen. NU.nl vroeg vijf kenners wat zij de mooiste momenten van de afgelopen negen maanden vonden.

Giedo van der Garde, voormalig Formule 1-coureur

"Dat zijn er eigenlijk twee voor mij. De overwinning van Max Verstappen in Spanje en de inhaalrace van hem in Brazilië. Ik heb een speciaal gevoel bij Verstappen. Om hem dan als 18-jarige te zien winnen, is echt geweldig."

Toen Verstappen drie of vier jaar oud was, werd ik wereldkampioen karten. Zijn vader Jos was destijds verantwoordelijk voor het tunen van mijn motoren, dus ik liep wekelijks met Max op de kamer rond. Als Nederlanders mogen we heel erg trots zijn op wat Verstappen nu laat zien. Ik werd wel een beetje emotioneel toen ik hem als eerste over de finish zag komen in Barcelona."

"Wat hij in Brazilië liet zien, was ook echt uitzonderlijk. Ik denk dat je die prestatie kan vergelijken met die van Ayrton Senna bij de Grand Prix van Europa in 1993. Hij reed toen van achter naar voren en won met een slechte auto de race in de regen. Daarna hebben we eigenlijk nooit meer zoiets gezien, al reed Hamilton ooit een keer op Silverstone het hele veld op een ronde. Verstappen is een uitzonderlijk talent en dat laat hij helemaal zien als het regent. Dit seizoen is gemaakt door Verstappen."

"Hij heeft ook wel voor wat ophef gezorgd. Het was gaaf om te zien dat hij elke keer weer tot 'driver of the day' werd uitgeroepen. Dat zegt genoeg. Verstappen heeft de autosport in Nederland weer op de kaart gezet. Het is natuurlijk even afwachten hoe het volgend jaar gaat met de nieuwe regels, maar als Red Bull Racing een goede auto bouwt, denk ik dat Verstappen mee gaat strijden om de wereldtitel. Dat zou heel vet zijn."

Robert Doornbos, voormalig Formule 1-coureur

"Ook ik moet gelijk aan de zege van Verstappen in Spanje denken. Dat is niet zo verrassend, maar ik weet hoe moeilijk het is om midden in het seizoen van team te wisselen. Voordat Verstappen de namen wist van iedereen die aan zijn Red Bull-auto werkt, won hij al een race. Dan laat je gewoon een onuitwisbare indruk achter en heb je gelijk je naam gevestigd in de Formule 1. Hoe goed hij is, heeft hij daar laten zien."

"De criticasters kunnen zeggen dat hij won omdat de beide Mercedessen uitvielen, maar je moet er wel zijn als de kans zich voordoet. Een hoop jongens waren er namelijk niet. Het was de eerste keer dat Verstappen een kans kreeg met een goede auto en om dan gelijk die kans te benutten, getuigt van megatalent. Ik zat nog wel te twijfelen om de inhaalrace van Verstappen in Brazilië op één te zetten. Maar met die ene rit in Spanje ging hij de geschiedenisboeken in en werd hij de jongste Grand Prix-winnaar aller tijden."

“Ik werd een beetje emotioneel toen ik Verstappen als eerste over de finish zag komen in Barcelona”
Giedo van de Garde

"Aan de andere kant blijft ook de rit in Brazilië iedereen bij. Daar heeft hij niet letterlijk, maar wel figuurlijk geschiedenis geschreven: hij heeft daar laten zien over een enorme wagencontrole te beschikken. Hij heeft daar aan tachtig procent van het veld regenles gegeven. Ik denk dat als ik nu in de Formule 1 tegen Verstappen had gereden, dat ik zou balen dat iemand zoveel meer talent heeft in de regen dan de rest, op Hamilton na dan."

"Ik ben blij dat Verstappen een Nederlander is, waardoor de sport hier weer leeft. In mijn tijd keken mensen er wel op de televisie naar, maar een zesde, zevende of achtste plek, waar ik reed, was niet interessant. De mensen waren er trots op dat er een Nederlander meedeed, maar hadden niet dat chauvinistische gevoel van nu. Het is eigenlijk allemaal te mooi om waar te zijn. Verstappen zijn debuutseizoen bij Toro Rosso was al een ongelooflijk succes en dit jaar is hij daar dik overheen gegaan."

"Over een aantal jaren zullen mensen zeggen: Max Verstappen, dat was een uniek talent. Net zoals ze dat zeiden toen Hamilton de Formule 1 in kwam. Het gebeurt één keer in de twintig jaar dat zo'n supertalent voorbij komt."

Hier liggen de kansen voor Verstappen in Abu Dhabi
Hier liggen de kansen voor Verstappen in Abu Dhabi

Allard Kalff, Formule 1-commentator

"Ik ga heel chauvinistisch een oranje bril op zetten. De overwinning van Verstappen in Barcelona moet ik wel op één zetten. Ook twee momenten die met Rosberg te maken hebben, wil ik even bespreken. Het moment dat Verstappen Rosberg inhaalt op Silverstone was geweldig. Daar kwam hij als een 'duveltje uit een doosje'. Hij deed daar voor het eerst iets wat niemand verwachtte. Aan de buitenwereld liet hij zien dat hij een volwassen coureur was geworden.

"Veel mensen zeiden toen voor het eerst 'wauw'. Hij deed dat slim, de baan was tricky, de omstandigheden waren moeilijk en toch pakte hij zonder iets verkeerds te doen Rosberg op een fantastische manier. Toen had ik echt zoiets van: yes!"

“Verstappen heeft in Brazilië aan tachtig procent van het veld regenles gegeven”
Robert Doornbos

"In Hockenheim stuurde hij Rosberg rechtuit. Rosberg reageerde zodanig dat hij een straf kreeg en dat was de verdienste van Verstappen. Hij liet hier zien dat verdedigen ook een kunst is. Dat hoort ook bij het autoracen, dat vergeten mensen nog weleens. Aanvallen kan iedereen, maar als iemand goed kan verdedigen, kan die pas echt goed rijden."

Koen Vergeer, schrijver Formule 1-boeken

"Iedereen heeft het natuurlijk over de overwinning van Verstappen en zijn inhaalrace, maar ik noem drie aspecten die goed weergeven dat Formule 1 vaak op het randje zit en meestal zelfs erboven." 

"Dit was het seizoen van Verstappen, daar kun je niet omheen. Hoe hij Rosberg in Brazilië buitenom inhaalde was ten eerste echt geweldig. Dat de mogelijke wereldkampioen met een betere auto te kakken werd gezet door Verstappen, was erg bijzonder.

"Daarnaast gaven de botsingen tussen Rosberg en Hamilton in Oostenrijk en Spanje aan hoe scherp de strijd tussen die twee is. Dat vind ik mooi om te zien."

“De aanstaande wereldkampioen werd met een betere auto te kakken werd gezet door Verstappen”
Koen Vergeer

"Tenslotte heb ik genoten van het geduw en getrek in Mexico. De scheldpartij van Sebastian Vettel in de auto geeft aan dat het over randje ging. Er kwam frustratie over een heel seizoen uit nadat een snotjongen van een Verstappen hem piepelde. Het was zwaar voor hem."

Jan Lammers, voormalig Formule 1-coureur

"Er zijn mij dit seizoen drie momenten bijgebleven en dat zijn de Grand Prix in Barcelona, Monaco en natuurlijk Brazilië. Barcelona in hele positieve en Monaco juist in negatieve zin. In Spanje werd Verstappen natuurlijk wel geholpen door Mercedes. Maar hoewel Kimi Raikkonen in zijn nek bleef hijgen, reed Verstappen een superstrakke race."

“Verstappen rijdt altijd net over de grens, dat werd hem in Monaco fataal”
Jan Lammers

"De manier waarop Verstappen daar reed, was net of hij al vijftig races had gewonnen, dat vond ik heel erg knap."

In Monaco viel het tegen. Verstappen rijdt altijd net over de grens, dat werd hem in Monaco fataal. Dan zie je ook dat een coureur in enkele tellen van een hero een zero wordt. Hij heeft zich daar in de bochten niet laten afschrikken, dat is ook weer typerend voor zijn mentaliteit."

"Over zijn race in Brazilië is al veel gezegd en geschreven, die was absoluut geweldig. Het was een hele chaotische race, iedereen heeft een paar steken laten vallen. Er waren zoveel pitstops, bandenwisselingen en coureurs die spinden. De inhaalmanoeuvres van Verstappen waren echt fantastisch."