
Overzicht: De belangrijkste aanstellingen door Donald Trump
Mike Pence, vice-president
De keuze voor de 57-jarige Pence wordt in de VS gezien als een relatief veilige. Het voormalig congreslid is populair onder conservatieven en heeft veel ervaring. In de voorverkiezingen werd hij onder meer gekozen om de klassieke conservatieve Republikeinse kiezers achter Trump te krijgen.
Trump zei tegen de The Wall Street Journal een "doorgewinterde" vice-president te willen. Maar hij zocht ook iemand die aanvallen op zijn persoon kon afslaan.
Bij progressieve Amerikanen is Pence weinig geliefd. Hij steunt de conservatieve Tea Party en is onder meer fel tegenstander van abortus. Hij noemt zich "een Christen, een conservatief en een Republikein, in die volgorde".
John Kelly, minister van Binnenlandse Veiligheid
De 66-jarige Kelly was onder meer van 2008 tot 2009 de commandant van de geallieerde strijdkrachten in Irak. Kelly zwaaide in januari dit jaar af na een militaire carrière van veertig jaar.
In zijn laatste functie was hij verantwoordelijk voor alle Amerikaanse militaire activiteiten in Midden- en Zuid-Amerika, het zogenoemde United States Southern Command.
De voormalig generaal der mariniers krijgt als hoofdtaak om "illegale immigratie te stoppen en de grenzen te beveiligen". Ook moet hij de banden gaan verbeteren tussen de Amerikaanse inlichtingendiensten en de politie.
James Mattis, minister van Defensie
De gepensioneerde generaal James 'Mad Dog' Mattis (66) was onder meer bevelhebber van de Amerikaanse militairen in het Midden-Oosten en Centraal-Azië (Centcom).
Mattis diende meer dan vier decennia binnen de mariniers. Hij geldt als een van de meest invloedrijke legerleiders van zijn generatie. The Washington Post omschrijft hem als een strategisch denker die af en toe werd bekritiseerd vanwege zijn agressieve taal.
In de wet staat dat een minister van Defensie vóór zijn aanstelling tenminste zeven jaar geen functie binnen de strijdmachten mag hebben gehad. Mattis nam echter pas in 2013 afscheid als generaal. De senaat moet beslissen of hij toch mag worden aangesteld.
Rex Tillerson, minister van Buitenlandse Zaken
Donald Trump gaat uitgaand CEO van het olie- en gasbedrijf ExxonMobil Rex Tillerson benoemen tot toekomstige minister van Buitenlandse Zaken. Hij is momenteel de baas bij oliemaatschappij ExxonMobil.
De Russische regering is vol lof Tillerson; Poetin noemt hem een 'professional'. Tillerson en Poetin hebben verscheidene keren om de tafel gezeten.
De Exxon-baas sprak Poetin in 1999 voor het eerst op het eiland Sachalin, waar Exxon een groot project runde. Tillerson ontving in 2013 een hoge Russische onderscheiding, de Orde van de Vriendschap, uit handen van de president.
Jeff Sessions, minister van Justitie
Jefferson 'Jeff' Sessions (69) was in februari de eerste zittende Republikeinse senator die openlijk zijn steun uitsprak voor Trump als presidentskandidaat en later werd genoemd als een van de mogelijke kandidaat voor het vice-presidentschap. Sessions is sinds 1996 senator namens Alabama.
Sessions is van mening dat immigratie een van de grootste oorzaken is van werkloosheid in de VS. Hij kwam in de jaren tachtig in opspraak toen hij werd genomineerd om rechter bij het Federale gerechtshof te worden. Hij zou toen hebben gezegd de Ku Klux Klan "okee" te vinden "totdat ik erachter kwam dat ze wiet rookten". Hij zei dat de opmerking als grap was bedoeld en bood later zijn excuses aan.
Steven Mnuchin, minister van Financiën
Mnuchin (53, spreek uit: mi-NEW-chin) is geen politicus; hij is een bankier die lang voor Goldman Sachs werkte. Daarna werkte hij voor hedgefondsen en startte hij ook zijn eigen hedgefonds. Daarnaast financierde Mnuchin hollywoodfilms als X-Men en Avatar.
Mnuchin is altijd loyaal geweest aan Trump. Hij deed al het financiële werk voor Trump in zijn campagne en hielp hem bijvoorbeeld aan geld om zijn campagne te financieren.
Alexander Acosta, minister van Werkgelegenheid
Alexander Acosta is de eerste kandidaat in het kabinet van Trump met een Latijns-Amerikaanse achtergrond. De Senaat moet de kandidatuur van Acosta nog wel goedkeuren.
Acosta is de tweede keus van Trump nadat de controversiële kandidaat Andrew Puzder zich terugtrok omdat hij waarschijnlijk te weinig steun zou krijgen in de Senaat.
Acosta studeerde rechten aan de universiteit Harvard. In 2002 werd hij door de toenmalige president George W. Bush aangesteld als lid van de Amerikaanse National Labor Relations Board, een overheidsinstelling die toeziet op de naleving van arbeidswetgeving.
Verder werkte hij onder meer als vice-procureur-generaal bij de burgerrechtenafdeling van het Amerikaanse ministerie van Justitie.
Wilbur Ross, minister van Handel
De 79-jarige miljardair Wilbur Ross was in het overgangsteam van Trump al betrokken als adviseur op gebied van handel.
Ross kent de gekozen president al tientallen jaren en hielp Trump met het afwenden van faillissement in de jaren tachtig. Hoewel hij Trumps beleid steunt voor banen in onder meer de kolenindustrie, geldt hij als een keiharde saneerder die ook in de kolen- en staalsector bedrijven opkocht en werknemers liet ontslaan.
Elaine Chao, minister van Transport
Elaine Chao (63) heeft al ervaring als minister. Zij was van 2001 tot 2009 minister van Arbeid onder president George W. Bush.
Chao is geboren in Taiwan en was de eerste Aziatisch-Amerikaanse vrouw die een officiële functie bekleedde in een Amerikaans kabinet.
"Haar deskundigheid is een aanwinst in onze missie om onze infrastructuur weer op te bouwen", liet Trump in een verklaring weten.
Tom Price, minister van Volksgezondheid
De 62-jarige Tom Price, zelf ooit orthopedisch chirurg, geldt als een uitgesproken tegenstander van Obamacare. Hij zal van Trump de taak krijgen het Amerikaanse zorgstelsel te hervormen.
"Als de aanstaande president Donald J. Trump een minister wil die hem helpt president Obama's zorgstelsel te ontmantelen en te vervangen, dan kan hij niemand vinden die meer bereidwillig is dan afgevaardigde Tom Price, die al meer dan zes jaar onderzoekt hoe dat doel bereikt kan worden", schrijft The New York Times.
Ben Carson, minister van Volkshuisvesting en Stedelijke Ontwikkeling
De gepensioneerde neurochirurg Ben Carson (65) nam het in de Republikeinse voorverkiezingen op tegen Trump en was volgens de peilingen zelfs even een echte kanshebber, maar na enkele schandalen was het met hem gedaan.
Carson staat bekend om zijn conservatieve opvattingen. Hij vindt zijn achterban vooral onder de aanhangers van de Tea Party, de conservatieve hoek van de Republikeinse partij.
Carson klom op van een arme zwarte jongen in de grote stad, tot een van 's werelds belangrijkste neurochirurgen. De inmiddels gepensioneerde arts was de eerste chirurg die met succes een aan het hoofd vergroeide Siamese tweeling wist te scheiden.
"Ben Carson heeft een briljant brein en is gepassioneerd om woongemeenschappen en de mensen die daarin wonen sterker te maken", zegt Trump over zijn keuze voor Carson in zijn kabinet.
Betsy DeVos, minister van Onderwijs
Met Betsy DeVos (58) haalt Trump een schatrijke zakenvrouw binnen die al jaren binnen de Republikeinse partij actief is. Zij was onder meer van 1996 tot 2000 voorzitter van de Republikeinse partij in Michigan en haalde geld op tijdens speciale evenementen.
Met haar man Dick DeVos richtte ze de Windquest Group op, die onder meer investeert in technologie en schone energie. Op vrijwillige basis hield DeVos zich bezig met onderwijsinitiatieven.
DeVos zette zich onder meer actief in als fondsenwerver tijdens de presidentscampagne van George W Bush. Ook was zij twee jaar voorzitter van de Commissie Financiën van de nationale Republikeinse senaatscommissie die helpt met het werven van fondsen voor (her)verkiezing van senatoren. Ook stelde Bush haar in 2004 aan als bestuursvoorzitter van het Kennedy Center for the Performing Arts.
De goedkeuring van DeVos door de Senaat verliep moeizaam. Tijdens de hoorzittingen in de Senaat die voorafgingen aan haar benoeming, bracht DeVos het er volgens critici niet goed vanaf. De nominatie van DeVos werd pas goedgekeurd nadat vicepresident Mike Pence de beslissende stem uitbracht.
Mike Pompeo, directeur CIA
Mike Pompeo (53) zit sinds 2011 namens Kansas in het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden. Hij is tegen Obamacare en abortus en is lid van de National Rifle Association (NRA), de vereniging van wapenbezitters. Ook is Pompeo tegen sluiting van het detentiecentrum voor terreurverdachten in Guantanamo Bay.
De afluisterprogramma's van de inlichtingendienst NSA heeft hij "nuttig en belangrijk" genoemd. Op Twitter heeft Pompeo laten weten dat hij "ernaar uitziet" om het atoomakkoord met Iran terug te draaien.
Scott Pruitt, directeur Environmental Protection Agency
Trump stelt klimaatcriticus Scott Pruitt (48) aan als hoofd van het Environmental Protection Agency (EPA), het agentschap dat belast is met de bescherming van het milieu en de volksgezondheid in de VS.
De Republikein heeft in het verleden veel kritiek geuit op het agentschap dat hij straks gaat leiden. Hij klaagde het EPA zelfs aan. In zijn tijd als procureur-generaal van de staat Oklahoma heeft hij het EPA bovendien herhaaldelijk opgeroepen milieuvoorschriften en regelgeving ter bescherming van de volksgezondheid terug te draaien.
Ook is Pruitt een voorstander van het gebruik van fossiele brandstoffen en ontkent hij dat klimaatverandering wordt veroorzaakt door de mens.
Nikki Haley, ambassadeur Verenigde Naties
De aanstelling van Nikki Haley (44) als VN-ambassadeur namens de VS is enigszins verrassend, hoewel haar naam in de week vóór haar benoeming vaker werd genoemd in het kader van de post van minister van Buitenlandse Zaken.
Haley sprak zich fel tegen Trump uit tijdens de voorverkiezingen van de Republikeinen. Dat verleidde Trump ertoe om haar onder meer "zeer zeer zwak" te noemen als het de aanpak van illegale immigratie betreft. Later steunde Haley Trump wel toen hij de Republikeinse voorverkiezingen won.
Haley is gouverneur van South Carolina en de eerste vrouw die door Trump en zijn team werd aangesteld. Haley is een kind van Indiase immigranten en heet eigenlijk Nimrata Randhawa, maar ze nam de achternaam van haar man aan.
Reince Priebus, stafchef
Reince Priebus (44) is sinds 2011 voorzitter van het Nationale Republikeinse Comité (RNC) dat nationaal de leiding heeft over Trumps Republikeinse partij. De stafchef is de hoogste medewerker van de president in het Witte Huis en een sleutelfiguur in zijn entourage.
"Het is een eer om de gekozen president Trump te vergezellen in het Witte Huis", reageerde Priebus. "Ik ben dankbaar voor deze kans. Hij zal een grote president zijn voor alle Amerikanen."
Stephen Bannon, strategisch adviseur
Steve Bannon (62) is een zakenman en een van de leiders van de verkiezingscampagne van Trump. Hij is topman van de conservatieve nieuwssite Breitbart. Tegenstanders betichten hem van racisme.
Ook binnen de Republikeinse partij is Bannon niet onomstreden. Zo kan hij moeilijk overweg met Paul Ryan, de voorzitter van het Huis van Afgevaardigden.
"Priebus en Bannon zijn beiden zeer gekwalificeerde leiders die goed hebben samengewerkt tijdens de campagne en ons naar een historische overwinning hebben geleid", onderbouwde Trump zijn keuze.
De twee hielpen Pence bij de overgangsperiode.
Kellyanne Conway, persoonlijk adviseur
Kellyanne Conway (49) is persoonlijk adviseur van Trump. In juni nam zij het roer over van Trumps oude campagnemanager Corey Lewandowski en begeleidde Trump tijdens zijn presidentscampagne.
Omdat Trump doorgaans niet met de pers spreekt, is zij een van de belangrijkste bronnen voor officieel nieuws over de president en zijn beslissingen. Op de achtergrond speelde zij al een belangrijke rol bij de overleggen die Trump pleegde na zijn winst.
"Conway speelde een cruciale rol in mijn winst", zegt Trump. "Ze is onvermoeibaar en sterk en heeft geweldige inzichten in hoe we onze boodschap communiceren".
Donald McGahn, juridisch adviseur van het Witte Huis
Donald McGahn was de voornaamste raadsman van Trumps campagne. Ondanks dat de Republikeinse kandidaat herhaaldelijk beloofde Washington te ontdoen van het politieke establishment kan McGahn daar ook toe gerekend worden.
Hij beschikt als conservatief politicus over ruime ervaring in Washington en was onder meer voorzitter van de federale kiescommissie.
De benoeming van McGahn kan niet als een verrassing worden gezien. Na de verkiezing van Trump was McGahn veelvuldig te zien in Trump Tower in New York, waar Donald Trump verblijft. McGahn was de voornaamste raadsman van Trumps campagne.
Hij beschikt als conservatief politicus over ruime ervaring in Washington en was onder meer voorzitter van de federale kiescommissie.
McGahn gaat zich als juridisch adviseur van het Witte Huis ('White House Counsel') onder meer bezighouden met het voorkomen van verstrengeling van de zakelijke belangen van Trump met zijn werk als president.
Jared Kushner, politiek adviseur
Trump benoemde begin januari zijn schoonzoon Jared Kushner tot belangrijk adviseur. Kushner, die getrouwd is met Ivanka Trump, werkte eerder al met Trump samen tijdens diens campagne en machtsoverdracht. Hij werkte tijdens de Republikeinse campagne vooral voor de sociale en digitale media van Trump.
Het is opnieuw een aanstelling binnen de familie en vriendenkring van Trump. Volgens juristen is de aanstelling echter niet in strijd met de wetgeving. Voor de benoeming tot adviseur heeft hij geen toestemming nodig van de Senaat. Kushner gaat samenwerken met stafchef Reince Priebus en strateeg Steve Bannon.
