'Het is te vroeg om Dolberg al met Ibrahimovic of Laudrup te vergelijken'

In ruim een jaar tijd van invaller bij het Deense Silkeborg naar een glansrol bij Ajax en een debuut in het Deense nationale elftal. De carrière van de net 19-jarige Kasper Dolberg klinkt nu al als een jongensboek. Een analyse van de stoïcijnse revelatie in Amsterdam.

Tijdens een uitzending van Studio Voetbal bij de NOS in oktober weet oud-voetballer Regi Blinker het zeker: Kasper Dolberg draagt een oorbel. Een bruin knopje in zijn rechteroor. Is hij dan toch niet zo'n 'normale jongen', zoals de Ajax-spits door velen wordt bestempeld?

Later in de uitzending wordt Blinker gecorrigeerd door presentator Tom Egbers. Dolbergs moeder zou hebben gebeld met de mededeling dat haar zoon geen oorbel draagt, maar een moedervlek op zijn oorlel heeft. Of ma Dolberg daadwerkelijk naar Hilversum heeft gebeld is onduidelijk, maar zeker is dat het inderdaad om een moedervlek gaat.

Geen oorbel, geen tatoeages, geen gewaagde uitspraken: het kenmerkt Ajacied Dolberg, voor wie het gezegde 'Doe maar normaal, dan doe je al gek genoeg' lijkt te zijn uitgevonden. Uitbundig juichen na een doelpunt is er niet bij en voor mensen die hem spreken is de jonge aanvaller maar moeilijk te doorgronden. Veel emotie toont hij namelijk niet, zowel op als buiten het veld. Voetballen op een trapveldje voor tien mensen of in een bomvol stadion met tienduizenden toeschouwers, het lijkt hem om het even te zijn.

Goede familie

Volgens de Deense sportjournalist Mads Glenn Wehlast, die Dolberg namens Ekstra Bladet sinds drie jaar in het vizier heeft, is de spits inderdaad een koele kikker zoals je ze maar zelden ziet. "Hij maakt indruk, al heeft hij nog niet zo heel veel gespeeld op het hoogste niveau", zegt hij.

"Het is best wel verrassend dat hij het zo goed doet bij Ajax in een paar maanden tijd. Jonge spelers hebben er aanvankelijk vaak moeite mee om wedstrijden voor 50.000 toeschouwers te spelen, maar Dolberg niet. Dat is wel bijzonder. Het maakt hem niet uit voor hoeveel mensen hij speelt."

De basis voor die nuchterheid is volgens Wehlast thuis gelegd. In Silkeborg om precies te zijn. Een Deense stad in de regio Midden-Jutland. "Hij is een goede jongen en heeft een goede familie om zich heen. Ik weet dat ze het goed voor elkaar hebben. Alles staat er in het teken van Kaspers ontwikkeling."

Wehlast ziet het talent van Dolberg voor het eerst met eigen ogen op 5 oktober 2013, wanneer hij aanwezig is bij een oefenwedstrijd van de club Silkeborg. Dolberg is verantwoordelijk voor het winnende doelpunt en maakt indruk. Ook John Steen Olsen, Ajax-scout en een goede bekende van Wehlast, is direct overtuigd.

"Silkeborg won de wedstrijd en Dolberg scoorde", herinnert Wehlast zich. "De rest is eigenlijk geschiedenis. Sindsdien heeft hij zich erg goed ontwikkeld. Hij is sterker geworden, zowel fysiek als mentaal. En ook veel slimmer. Op dit moment is hij waarschijnlijk het grootste talent van Denemarken."

Boefjes

Ook vijfvoudig Eredivisietopscorer Ruud Geels roemt de spelintelligentie van Dolberg. De oud-spits van Ajax, Feyenoord en PSV ziet parallellen tussen de Ajax-spits en zichzelf.

"Ik zie wel overeenkomsten, ja. Ik was namelijk altijd voorbereid op de duels en ging er nooit keihard in. Ik zie dat Dolberg dat ook zo aanpakt. Andere spelers zullen die duels wel aangaan waar hij ze vermijdt. Spitsen moeten rond het strafschopgebied blijven hangen en scoren uiteindelijk toch wel als de bal er komt. Dolberg moet zich gewoon puur focussen op het maken van doelpunten."

"Ik keek in mijn tijd als voetballer altijd heel goed uit en als je dat slim doet, heb je heel weinig blessures. Ik ben praktisch nooit geblesseerd geweest, dus dat zegt genoeg. Dolberg heeft het ook in zich dat hij tackles makkelijk kan ontwijken. Hij is vrij snel."

“Het is uniek dat Dolberg zich in zo'n korte tijd en op zo'n jonge leeftijd in het elftal heeft gespeeld bij Ajax”
Mads Glenn Wehlast

Wehlast is het met Geels eens. De journalist stelt dat Dolberg, die net hersteld is van een bij de Deense ploeg opgelopen lichte voetblessure, pas écht ver kan komen als hij uit de sores van blessures blijft.

In dat opzicht vindt Wehlast dat Dolberg in de persoon van landgenoot Christian Eriksen een uitstekend voorbeeld heeft. De vergelijkingen zijn volgens de Deen, die beide spelers nauwlettend volgt, treffend. "Hij speelde zich ook op zeer jonge leeftijd in het eerst elftal van Ajax. Er zijn ontzettend veel overeenkomsten. Ze praten niet veel en laten hun voeten spreken, al zijn het natuurlijk wel andere types in het veld. Maar vooral in mentaal opzicht lijken ze op elkaar."

"En Eriksen was nooit geblesseerd. Je ziet waar hij nu staat. Hij is een bepalende speler bij Tottenham Hotspur. Het is een zeldzaamheid dat Dolberg zich net als Eriksen in zo'n korte tijd en op zo'n jonge leeftijd in het elftal heeft gespeeld bij Ajax."

Sublieme doelpunten

Is het dan alleen maar hosanna rond de persoon van Dolberg? Nee, vindt oud-spits Geels. Er valt nog genoeg te verbeteren. Ondanks enkele sublieme doelpunten tegen Feyenoord en Celta de Vigo, waarbij Dolberg in beide gevallen in het strafschopgebied een verdediger het bos in stuurde en koelbloedig afrondde, moet zijn handelingssnelheid in de zestien volgens Geels omhoog.

"Momenteel is die nog niet heel erg hoog, maar daar kan hij wel op trainen. Wij gingen vroeger voor en na de training altijd nog even een balletje trappen. Dan gaf Tscheu La Ling de bal voor en maakte ik doelpunt na doelpunt."

"Hij zal ook gaan merken dat de rapen gaar zijn als hij drie of vier weken achter elkaar niet scoort. Zo is voetbal. Het is een harde wereld, ook mentaal gezien. Voor een jonge jongen als Dolberg valt dat niet mee. Al moet ik wel zeggen dat hij mentaal uitstekend in elkaar zit zoals het nu lijkt. Die koele blik: dat is mooi om te zien."

Wehlast blijft ondanks zijn enthousiasme ook voorzichtig. Dolberg is pas net 19 jaar en heeft nog een lange weg te gaan, oordeelt de Deense journalist. "Het is nog te vroeg om hem te vergelijken met Zlatan Ibrahimovic of Michael Laudrup. Hij heeft pas tien of vijftien wedstrijden in het eerste elftal van Ajax gespeeld. Tot nu toe heeft hij me verrast met zijn snelle ontwikkeling, maar het is nu zaak dat hij het over langere tijd laat zien. Als hij over een half jaar nog zo goed speelt, verrast hij pas écht. Het is namelijk het moeilijkst om constant zo'n hoog niveau te halen."

“Momenteel is de handelingssnelheid van Dolberg nog niet heel erg hoog”
Ruud Geels

Helemaal waar, vindt Geels. Hij weet als geen ander hoe moeilijk het is om als spits week in, week uit te presteren. "Er wordt heel snel gezegd: wát een talent. Helemaal bij Ajax. Maar laat hem zich eerst maar eens over langere tijd bewijzen. Spits zijn is een hartstikke moeilijk vak. Het is ook ontzettend leuk, maar je moet er wel steeds weer staan."

In tegenstelling tot Wehlast durft de oud-spits die in totaal 266 Eredivisietreffers maakte Dolberg wél te vergelijken met enkele voorgangers. "Hij lijkt wel een beetje op Wim Kieft. Hij doet gewoon z'n ding en voor de rest ziet hij het wel. Zo'n koele kikker was Kieft ook en John Bosman bijvoorbeeld ook. Wat dat betreft past hij wel in het rijtje goede spitsen die Ajax heeft gehad."

Heldenonthaal

Voorzichtigheid of niet, in Denemarken zijn de supporters volgens Wehlast net zo enthousiast over Dolberg als de fans van Ajax. Op 11 oktober kreeg de spits een heldenonthaal toen hij tijdens de tweede helft van het WK-kwalificatieduel tussen Denemarken en Kazachstan als invaller in het veld kwam bij zijn debuut in de nationale ploeg.

Zijn prestaties bij Ajax zijn duidelijk niet onopgemerkt gebleven bij de Denen. "Hij is inderdaad heel populair. Toen hij inviel, kreeg hij een ovatie en werd zijn naam gezongen. Men beseft hier dat Dolberg iets speciaals heeft", zegt Wehlast.

Aan een voorspelling over het carrièreverloop van zijn landgenoot durft de Deen zich wel te wagen. Wehlast denkt dat Dolberg over vijf jaar op een hoog niveau acteert binnen Europa. "Dan speelt hij in de Bundesliga. Hoe lang hij nog bij Ajax moet blijven? Ik denk nog twee jaar. Als hij zich op deze manier blijft ontwikkelen, is hij dan goed genoeg voor de volgende stap."

Lees meer achtergrondverhalen in NUweekend

Lees meer over:

Columns Pieter Derks

Columns Pieter Derks
Cabaretier Pieter Derks duidt en verwerkt maandelijks het nieuws van de voorbije weken. 

Over NUweekend

Over NUweekend
Op NUweekend vindt u iedere week een selectie achtergrondverhalen, analyses of mooie interviews.
Tip de redactie