Het is natuurlijk lachen geblazen, om die malle Amerikanen met hun idiote verkiezingscampagne. 

Door Pieter Derks.

Hoogtepuntje tot nu toe was de officiële verklaring van TicTac, dat zich na uitspraken van The Donald, over hoe hij altijd een TicTacje neemt voordat hij vrouwen lastigvalt, genoodzaakt zag afstand te nemen van deze presidentskandidaat. Ze benadrukten dat TicTac alle vrouwen respecteert. Zo gaat dat in een land waar echt álles politiek is geworden. Daar hoor je zelfs uit het schap van de supermarkt de snoepjes wanhopig rammelen: “wij zijn snoepjes, hou ons erbuiten!”.

Video: Pieter Derks verwerkt oktober

Pieter Derks verwerkt oktober
153
Pieter Derks verwerkt oktober

Verkiezingen

Maar ja. Het goede nieuws voor de Amerikanen is: over anderhalve week zijn daar de verkiezingen. En dan zijn zij er voorlopig weer vanaf. Wij hebben dan nog ruim vier campagnemaanden te gaan. En alle voortekenen zijn aanwezig dat dat weleens vier hele, hele lange maanden kunnen worden. Nu al zijn de politici niet meer van de buis weg te slaan, op zoek naar onderwerpen om zich eens fijn op te profileren.

Dat gaat niet altijd goed. Halbe Zijlstra dook bijvoorbeeld net iets te gretig op de Zwarte Pietendiscussie. Zijn spindokter had hem haastig voor een camera geduwd, waarschijnlijk in een poging sneller te zijn dan de PVV. Het leverde een knullig filmpje op dat zóveel wenkbrauwen deed fronsen dat dezelfde spindokter dacht dat het een goed idee was om bij Jeroen Pauw nog even uit te leggen wat hij nou bedoelde. Het was wrijven in een roetveeg. Misschien had de spindokter beter zelf even kunnen aanschuiven. Of gewoon kunnen zeggen: lieve Halbe, er ís al een Geert, wees nou maar gewoon Halbe, dat is al ingewikkeld genoeg.

Nagedacht

Dit soort dingen zijn precies waarom de komende maanden zo lang gaan duren: over alles wordt nagedacht. Je hoort bij elk woord van elke politicus de vergadering die eraan vooraf ging. Lodewijk Asscher had het over de ‘hitsers en de splitsers’ die hij wilde bestrijden, en ik zag meteen zijn campagneteam aan een tafel zitten, zoekend naar een pakkende quote die het journaal zou halen.

De graaiers en de draaiers? Nee, dat klinkt te ongezellig. De limbo’s en de bimbo’s? Mwah. Kost ons stemmen van de vrouwelijke kiezer. De eisers en de krijsers? Of is dat al een Suske en Wiske-album? Kom op jongens, we kunnen hem daar niet gewoon neerzetten en laten zeggen wat hij vindt, daar win je geen verkiezingen mee!

En dan zijn er ook nog de zorgvuldig gelanceerde proefballonnetjes. Zelf vond ik Jesse Klavers ideetje van ‘linkse samenwerking’ ontzettend geinig gevonden, omdat de PvdA nou net liet zien dat ‘links’ en ‘samenwerken’ absoluut geen logische combinatie van woorden is. Ze waren net bezig de stoelpoten onder hun beoogde lijsttrekker vandaan te zagen. Dat is traditie. De PvdA is nou eenmaal liever in debat met zichzelf dan met anderen. Het is de enige partij die ik met een gerust hart alle 150 Kamerzetels zou zien halen, want dan nóg zou bij geen enkel wetsvoorstel een meerderheid vanzelfsprekend zijn.

Stekkertrekker

Maar goed, intussen is dit dus wel wat ons de komende maanden te wachten staat: haastig gesponnen filmpjes, uitgedokterde oneliners, stekelige proefballonnetjes en wanhopige partijen op jacht naar de kiezer. Ik begin langzaam te begrijpen hoe Klaas H. zich voelde, de Stekkertrekker van Myanmar, die het boeddistische lawaai naast zijn hotelkamerraam zó zat was dat hij een Jolande Sapje deed en de stekker eruit trok. Hij wilde rust, en die heeft hij nu, want hij mag drie maanden mediteren in detentie. Je zou bijna jaloers op hem worden.

Want wij hebben dus nog een paar hele zware verkiezingsmaanden te gaan. Ik denk dat we begin maart helemaal óp zijn van die campagne. We zullen snakken naar het einde. En voordat Kees van der Staaij weer begint te sputteren: rustig maar, dat bedoel ik in figuurlijke zin!

Lees meer achtergrondverhalen in NUweekend