Durant en Golden State Warriors: Superteam of Superschurken?

Het aantrekken van superster Kevin Durant maakt de Golden State Warriors op papier schier onverslaanbaar in het nieuwe NBA-seizoen, maar buiten thuisbasis Oakland zijn er veel mensen in de Amerikaanse basketbalwereld die hopen dat het nieuwe 'Superteam' mislukt.

Hij had net de belangrijkste beslissing van zijn carrière genomen, en een van de belangrijkste beslissingen in de recente geschiedenis van de NBA, maar Kevin Durant had geen zin om zijn nieuwe contract bij de Golden State Warriors (twee jaar, 49,7 miljoen euro) te vieren.

"In de twee dagen na mijn besluit om te tekenen bij de Warriors ben ik mijn bed niet uitgekomen omdat als ik naar buiten zou zijn gegaan, iemand misschien had geprobeerd me aan te rijden met zijn auto", keek Durant halverwege juli met een knipoog terug op zijn beslissing van twee weken daarvoor.

De 2,08 meter lange forward, die zich in negen seizoenen bij de Oklahoma City Thunder ontwikkelde tot een van de beste basketballers te wereld maar nooit een titel won, trok zich terug in zijn luxueuze huurhuis in The Hamptons, een populaire vakantieplaats op Long Island voor de rijke inwoners van New York.

Een paar dagen eerder waren vijf NBA-teams (Golden State Warriors, Los Angeles Clippers, San Antonio Spurs, Boston Celtics en Miami Heat) daar een voor een op audiëntie gekomen om de transfervrije Durant te overtuigen dat hij zijn vertrouwde Oklahoma City moest verlaten, een optie die lang zo goed als onmogelijk leek. Supersterren wisselen zelden van team in de NBA, zeker niet supersterren van 27 die twee jaar eerder nog gekozen werden als Meest Waardevolle Speler (MVP).

Op 4 juli zorgde Durant daarom met zijn bericht van 351 woorden op The Players' Tribune over zijn "nieuwe hoofdstuk" bij de Warriors voor een seismische golf door de Amerikaanse sportwereld.

"Ik ben binnen gebleven om samen met mijn familie alles te verwerken", aldus Durant twee weken later. "Ik was heel lang op één plek gebleven en nu maakte ik een transfer die niemand aan zag komen, dus ik had geen idee hoe dat ontvangen zou worden."

"Maar op een gegeven moment zei ik tegen mezelf: 'Het leven gaat door en ik kan me niet eeuwig blijven verstoppen'. Ik moest de reacties onder ogen zien."

Jammer

"Mijn eerste reactie op het vertrek van Durant was: jammer", zegt Geert Hammink (47), die tussen 1993 en 1996 acht NBA-wedstrijden speelde, waaronder drie voor de Warriors. "In de NBA is de bewegingsvrijheid van de spelers al zeer beperkt en Durant had absoluut het recht om deze keuze te maken. Maar sportief gezien had ik liever gezien dat hij bij de Thunder was gebleven, de club waar hij al zijn hele carrière voor speelde."

"Durant is een supergoede basketballer en een aardige gozer, maar hij is nu naar het team gegaan dat hem vorig seizoen heeft verslagen in de play-offs. Michael Jordan of Larry Bird hadden dat in hun tijd nooit gedaan, puur uit trots."

Veel spelers uit de tijd van legendes Bird en Jordan (jaren tachtig en negentig) lieten inderdaad hun afschuw blijken over de transfer van Durant.

"Tien jaar geleden was dit nog blasfemie geweest", zei voormalig Sacramento Kings-ster Chris Webber op NBA TV. En Reggie Miller, die tussen 1987 en 2005 alleen voor de Indiana Pacers speelde, schreef op Bleacher Report: "Dit is wederom een slechte zaak voor de NBA. Er zijn zo nog maar vijf of zes team die interessant zijn om naar te kijken."

Monster

Maar het waren niet alleen oud-topspelers die hun onvrede lieten blijken. "Durant en de Warriors hebben niks verkeerd gedaan, maar laat ik duidelijk zijn: ik denk niet dat dit goed is voor onze competitie", zei Adam Silver, de baas van de NBA, wijzend op het feit dat in zijn ideale wereld alle dertig NBA-teams evenveel kans hebben op een titel.

"Ik heb altijd geloofd dat als je de beste wilt zijn, dat je de beste moet verslaan", stelde Los Angeles Clippers-routinier Paul Pierce (39), die in 2008 de Boston Celtics naar de titel leidde, eerder deze maand op Sirius XM Radio. "Als je er zo dichtbij bent, vind ik dat je niet naar het team kunt gaan dat je net heeft uitgeschakeld. Dat is mijn persoonlijk mening, maar er is nu een nieuwe generatie en die is niet zo hongerig en competitief als mijn generatie was."

Damien Lillard, de 26-jarige ster van de Portland Trail Blazers, maakte echter op hetzelfde radiostation duidelijk dat hij ook nooit naar een 'Superteam' als de Warriors zou willen vertrekken. "Ik heb te veel trots om dat te doen. Maar zo'n Superteam maakt het ook leuker; wij moeten nu het monster verslaan."

Video: Durant maakt 27 punten bij officiële debuut voor Warriors

Mediageniek

Dat 'monster' was in de afgelopen twee jaar juist uitgegroeid tot een van de meest populaire én succesvolle Amerikaanse sportteams. Golden State werd kampioen in 2015, point guard Stephen Curry werd verkozen tot meest waardevolle speler (MVP) van de NBA in 2015 en 2016 (in het laatste jaar zelfs als eerste speler ooit unaniem) en vorig seizoen wonnen de Warriors liefst 73 wedstrijden in het reguliere seizoen, één meer dan het NBA-record van de Chicago Bulls van Jordan in 1995/1996.

"De charme was de afgelopen jaren dat dit een heel aardig team was, met allemaal ontzettend sympathieke gozers en met in Steve Kerr een heel sympathieke coach", legt Hammink uit. "En hun 'nieuwe', spectaculaire speelstijl was leuk om naar te kijken."

Twee nu al legendarische play-offwedstrijden leidden echter grote veranderingen in. Eerst werden de Thunder van Durant in de halve finale in een beslissende zevende wedstrijd uitgeschakeld door de Warriors en vervolgens verloor de titelverdediger in de NBA Finals in een beslissend zevende duel van de Cleveland Cavaliers van LeBron James.

Amper twee weken later waren de Thunder hun vedette kwijt, hadden de Warriors een team met een ongekend aantal van vijf (voormalige) All Stars (Curry, Durant, Draymond Green, Klay Thompson en Andre Iguodala) en twee MVP's (Curry en Durant) en deelde coach Kerr T-shirts uit aan zijn spelers met de tekst "Super Villains" ("Superschurken") erop gedrukt.

"Het zou mooi zijn als de supertalenten meer verspreid zitten over verschillende teams", verwoordt Hammink het probleem dat veel NBA-volgers hebben met de transfer van Durant naar de Warriors. "Ik had persoonlijk veel liever nog zo'n clash gezien als vorig seizoen tussen de Thunder en de Warriors in de halve finale van de play-offs, maar dat lijkt er nu niet meer in te zitten."

Spurs

De 19.596 supporters in Oracle Arena, de thuishaven van de Warriors, hadden in de nacht van dinsdag op woensdag op de openingsdag van het NBA-seizoen geen boodschap aan alle negatieve verhalen over hun nieuwe ster.

Zij zagen dat Durant, die een dag eerder nog toegejuicht en omringd werd door zijn nieuwe fans bij een concert van Kanye West in dezelfde arena, deed wat hij al negen jaar doet in de NBA. De forward eindigde zijn officiële Warriors-debuut met 27 punten, 10 rebounds, 4 assists, 2 steals, 2 geblokte schoten en een sterk schotpercentage van 61 procent (11 uit 18).

Video: Durant in middelpunt van belangstelling bij Kanye West-concert:

Het enige probleem: Golden State was volledig kansloos tegen de San Antonio Spurs (100-129), waardoor de Warriors nu al net zoveel thuisnederlagen hebben geleden als in het hele vorige seizoen.

De ploeg van Kerr krijgt nog 81 duels in het reguliere seizoen de tijd om in vorm te komen voor de play-offs, maar alle voorspellingen over een schier onverslaanbaar Superteam, een team dat volgens een computermodel van een andere NBA-club 83 wedstrijden zou gaan winnen in een seizoen van maar 82 duels, werden in ieder geval voor één avond gelogenstraft. "Dit was een goede klap in ons gezicht", zei Durant na de nederlaag.

"Ik was toch wel even blij toen ik woensdagochtend wakker werd en zag dat de Warriors verloren hadden van de Spurs", stelt Hammink. "Als ik naar een sportwedstrijd kijk, ben ik meestal voor de favoriet. Maar ik merk nu dat ik niet voor de Warriors ben, omdat het team op zo'n onsympathieke manier is samengesteld."

Lees meer achtergrondverhalen in NUweekend

Columns Pieter Derks

Columns Pieter Derks
Cabaretier Pieter Derks duidt en verwerkt maandelijks het nieuws van de voorbije weken. 

Over NUweekend

Over NUweekend
Op NUweekend vindt u iedere week een selectie achtergrondverhalen, analyses of mooie interviews.
Tip de redactie