Sesamstraat viert deze week haar veertigjarig bestaan. Hoewel het 's avonds niet meer op het open net wordt uitgezonden, weten veel kinderen het programma 's ochtends vroeg terug te vinden en via de digitale kanalen. NU.nl blikt terug met vaste kracht Frank Groothof en gast van het programma Willeke Alberti.

Sesamstraat is de Nederlandstalige versie van het Amerikaanse kinderprogramma Sesame Street. Het programma wordt in januari 1976 voor het eerst in ons land uitgezonden. Twee jaar later besluit de publieke omroep Sesamstraat dagelijks uit te zenden.

Jarenlang is het kinderprogramma aan het begin van de avond te zien, zodat kinderen voor, tijdens of na het eten naar het educatieve programma kunnen kijken.

In 2006 wordt het tijdstip vervroegd naar 17.25 uur, en in 2009 zelfs naar 17.00 uur. Onder anderen acteur Aart Staartjes dreigt op te stappen als het tijdstip niet gewijzigd wordt, maar daar geeft de NPO geen gehoor aan. De acteur stapt uiteindelijk niet op.

In november 2015 besluit de netmanager van NPO1 het programma te schrappen, zodat het plaats kan maken voor Tijd voor MAX. Na oproepen van verschillende mensen, waaronder zelfs minister-president Mark Rutte, wordt besloten het programma 's ochtends nog wel uit te zenden. Sindsdien is Sesamstraat te zien via het themakanaal Zappelin Xtra en in de vroege ochtend op NPO 3.

Leuke oom

Een van de vaste krachten van Sesamstraat is de inmiddels 69-jarige Frank Groothof, die de rol van 'de leuke oom' Frank speelt. De acteur is sinds 1983 werkzaam bij het programma. 

"Ik ben in de jaren tachtig gevraagd door een regisseur van het Werktheater, een beroemde en bekende theatergroep in Nederland. Hij zocht een 'jongen' voor Sesamstraat en kwam bij mij uit. Blijkbaar was ik degene die het meest bij die mooie omschrijving paste."

Groothof, Aart Staartjes, Hakim Traïda en Gerda Havertong; zij zijn de bekende gezichten. Ook nodigde het programma in het verleden enkele bekende Nederlanders uit voor een gastoptreden. Zoals Willeke Alberti, die een liedje mocht zingen met het personage Ieniemienie. "Het liedje was geschreven door Henny Vrienten, dus dat vond ik sowieso al enig", zegt Alberti tegen NU.nl.

"Ik vond het vooral leuk om naar de studio te gaan, omdat Sesamstraat dezelfde studio gebruikt als die van De Kleine Waarheid. Wat mij opviel was hoe professioneel iedereen daar werkt, maar dat het tegelijkertijd ook een groot feestje was."

Video: Willeke Alberti in Sesamstraat

Open net

Het verdwijnen van het programma 's avonds op het open net is voor veel Sesamstraat-acteurs een flinke aderlating geweest, toch blijven ze het programma trouw.

"Kinderen zijn tegenwoordig zo handig, die kunnen ons eenvoudig vinden", zegt Groothof. "Maar toch mis je de regelmaat en het ritme van lineaire televisie. Als ouder heb je ook niet meer zo snel door naar wat voor programma's je kinderen kijken. Dat is erg jammer, want Sesamstaat is heel belangrijk voor de ontwikkeling van je kind."

"Ik heb tijdens mijn carrière bij Sesamstraat veel dingen meegemaakt, maar het meest bijzondere was toch wel de omschakeling naar het nieuwe decor. Deze hebben we nu zo'n tien jaar. De nieuwe studio gaf ons zoveel mogelijkheden, dat was heel fijn."

Video: Frank Groothof in Sesamstraat

Fan

Alberti is nog altijd groot fan van het programma. "Ik keek het heel vaak met mijn kinderen en nu ook met mijn kleinkinderen. Dat het veertig jaar bestaat, kan ik amper geloven. Wat vliegt de tijd, hè?"

Een tweede gastoptreden ziet Alberti zeker zitten. "Het is een beetje jammer dat ik maar een keer in Sesamstraat ben geweest. Ik zou zo opnieuw 'ja' zeggen."

Lees meer achtergrondverhalen in NUweekend