'Te warm op het WK wielrennen in Qatar? Ga er dan niet heen'

De apotheose van de wereldkampioenschappen wielrennen moet nog komen, maar nu al heeft het toernooi in Doha voor flink wat ophef gezorgd. 

Analist en commentator Danny Nelissen, Lotto-Jumbo-rijder Bram Tankink en voormalig Ronde van Qatar-winnaar Wouter Mol laten hun licht schijnen over de weersomstandigheden en de sfeer in het oliestaatje en gaan tevens in op de rol van de internationale wielerfederatie UCI.

De beelden van de bizarre valpartij van Anouska Koster tijdens de ploegentijdrit voor vrouwen gingen zondag de hele wereld over. Bevangen door de hitte fietste de Friezin van Rabobank-Liv in een bocht tegen een hek en kwam daarbij hard ten val. Daarna maakte ze een verwarde indruk in een poging weer op haar fiets te stappen.

Collega's van Koster deden gelijk na afloop van de wedstrijd voor de camera's van de aanwezige media hun beklag over de situatie in Doha, waar het al de hele week rond de veertig graden Celsius is.

Hoop gezeur

Nelissen hoorde vooral een hoop "gezeur". "Dan hadden ze niet het vliegtuig moeten pakken naar Qatar. Ze wisten van tevoren dat het daar veertig graden zou worden. Volgens mij dwingt de UCI niemand om te komen rijden. Ze kunnen de UCI houden aan het Extreme Weather Protocol, maar dat doen ze ook niet. Als je ermee instemt om te gaan, dan moet je niet achteraf gaan zeuren."

"Bovendien had Rabobank-Liv het ook anders kunnen aanpakken. Koster reed met een hele dichte helm. Ze hadden er ook voor kunnen kiezen om met een open helm te fietsen. Het is minder aerodynamisch, maar het is misschien wel veiliger. Als het regent trek je immers een regenjas aan en als het sneeuwt pak je handschoenen en een dik jack. Nu gaan ze naar een land waar het extreem warm is en dan zetten ze toch dezelfde helm op. Dan denk ik van: ja sorry hoor, maar je moet zelf ook een beetje nadenken."

“Ze hebben een beslissing op basis van financiën gemaakt en niet op basis van logica”
Bram Tankink

Geen logica

Tankink heeft de valpartij van Koster niet live op televisie gezien, maar zag wel wat foto's van het incident voorbij komen.

"Heftig, maar dat krijg je inderdaad als je daar gaat fietsen. De UCI denkt daar helemaal niet over na. Ze hebben een beslissing op basis van financiën gemaakt en niet op basis van logica. Het lijkt me duidelijk dat dat niet echt een goede reden is om voor een bepaald land te kiezen."

"Als de ploegen er profijt van kunnen krijgen dan is het misschien een ander verhaal, maar ook dat is niet eens het geval. De inwoners van Qatar zitten helemaal niet te wachten op een WK wielrennen. De beelden van de afgelopen dagen spreken voor zich, er staat niemand langs de kant. Ik kan het me voorstellen dat je het een keer in een exotisch land gaat organiseren om daar de sport of het land te promoten. Qatar lijkt me dan wel één van de laatste opties."

Belachelijk

Mol is van mening dat de UCI zichzelf belachelijk heeft gemaakt door voor Qatar te kiezen. "Ze liggen de laatste jaren al onder druk en nu zoeken ze het wel een beetje op. Ik denk dat ze het nog een keer goed hadden moeten overwegen, misschien met wat meer overleg met de ploegen. Dat is altijd wel een moeilijk puntje geweest."

Nelissen vindt dat de UCI op dit moment niet meer zoveel te verwijten valt. "Waarom zou de UCI er nu nog wat aan gaan doen? In de Tour de France is het ook weleens 38 graden. Ik hoor de ASO nooit wat zeggen. In de Ronde van Spanje wordt elke dag in het zuiden van het land een waarschuwing afgegeven dat je niet te hard mag werken en je niet mag inspannen. Om 12.00 uur gaat iedereen echter fietsen in het peloton."

"Als ploeg moet je ook waken over de veiligheid van je renners. Ze zeggen dat het gevaarlijk is om in Qatar te rijden, maar ze laten hun renners daar wel rijden. Het zou hetzelfde zijn als iemand jou naar oorlogsgebied stuurt en tegen je zegt: het is wel gevaarlijk, maar je doet het allemaal op eigen risico. Dan zeg jij: wacht even, ik wil een helm, een kogelvrij vest en noem maar op. Het is allemaal zo paradoxaal wat daar gebeurt. Als je het er niet mee eens bent, dan moet je gewoon niet gaan. Ik ga ook niet naar een theatervoorstelling die ik niet leuk vind."

“Wie haalt het nou in zijn hoofd om langs de kant te gaan staan als het buiten veertig graden is?”
Danny Nelissen

Weinig inspirerend

Tankink nam in 2009 en 2011 deel aan de Ronde van Qatar en weet nog dat hij het een weinig inspirerende omgeving vond.

"Die koers is in januari en dan is het maximaal 25 graden. Het is wel één van de lastigste etappekoersen van het jaar, want het is alle dagen volle bak op de kant. Als er dit weekend bij de wegwedstrijden veel wind staat en het is warm, dan gaat het gewoon een hele moeilijke koers worden."

"En laten we eerlijk zijn: Qatar heeft geen monopoly op warmte. Ik heb ook weleens de Tour Down Under in Australië gereden en daar is het ook altijd verschrikkelijk warm. Dat weet je ook als je daar naar toe gaat. Wat dat betreft ben ik het wel met Danny eens. Dan had je thuis moeten blijven. Het is denk ik ook een combinatie van. Omdat Qatar geen wielerland is, zit niemand te wachten op een WK daar. En vervolgens is de warmte het excuus om daar niet te fietsen. Als Dylan Groenewegen (ploeggenoot van Tankink bij Lotto-Jumbo, red.) zondag wereldkampioen wordt, dan is iedereen die warmte vergeten."

Alleen maar zand

Mol zit zondag zeker voor de buis. Op dezelfde wegen schreef de huidige coureur van Join-S De Rijke in 2010 de Ronde van Qatar op zijn naam.

"Ik kan wel tegen mijn kinderen zeggen dat papa daar ook heeft gereden, maar ook ik heb weinig herkenningspunten. Je hebt daar alleen maar zand. Daar fietsen ervaarde ik wel als een hele belevenis. Maar niet qua sfeer en publiek. Het is eigenlijk een gewone wedstrijd maar dan zonder mensen langs de kant."

Nelissen weet wel hoe dat komt. "Dit WK zit niet in het hart van de mensen die daar wonen. En wie haalt het nou in zijn hoofd om langs de kant te gaan staan als het buiten veertig graden is? Die mensen zijn veel slimmer en zetten binnen lekker de airco aan."

Lees meer achtergrondverhalen in NUweekend

Lees meer over:

Columns Pieter Derks

Columns Pieter Derks
Cabaretier Pieter Derks duidt en verwerkt maandelijks het nieuws van de voorbije weken. 

Over NUweekend

Over NUweekend
Op NUweekend vindt u iedere week een selectie achtergrondverhalen, analyses of mooie interviews.
Tip de redactie