Met de nieuwe serie Luke Cage (Netflix/Marvel) is de film of serie over een zwarte superheld een feit. NU.nl sprak met de schrijver en hoofdrolspelers. "Deze serie heeft nu al impact."

Netflix-kijkers kunnen sinds vrijdag het eerste seizoen van de nieuwe serie Luke Cage bekijken. Luke Cage heeft een kogelvrije huid en bovenmenselijke kracht; het gevolg van experimenten in de gevangenis (waar hij ten onrechte verbleef). Het is de derde keer dat streamingdienst Netflix een serie over een superheld van Marvel Comics maakt. Eerder kwamen Daredevil en Jessica Jones uit.

Luke Cage speelt zich af in Harlem: de New Yorkse wijk waar Afro-Amerikaanse literatuur, theater en muziek in de loop van de twintigste eeuw tot bloei kwamen. De serie is met deze cultuur doorspekt. Zo is de soundtrack rijk aan hiphop en leest Cage werk van zwarte dichters. Ook valt in dialogen het omstreden 'n-woord'.

“De personages van Marvel zijn altijd divers geweest”
Cheo Coker

"Deze serie is een kans om nieuwe verhalen te vertellen en elementen te tonen", vertelt Cheo Hodari Coker, schrijver en producent van Luke Cage. "Ik wilde een verhaal vertellen dat als een stripverfilming bestaansrecht heeft, maar ook geschiedenis, politiek en cultuur aan de orde brengt."

Rommel opruimen

De stripversie van Luke Cage zag het licht in 1972. Sindsdien verscheen hij in tientallen verhalen. Als filmkarakter dook Cage voor het eerst op in 2015, toen hij een bijrol had in Jessica Jones. Cage werd daarin vertolkt door Mike Colter, die de rol voor Luke Cage opnieuw op zich nam voor de serie.

In het begin van de serie is Cage schoonmaker en afwasser en laat hij zijn superkrachten voor wat ze zijn. "Luke wil eigenlijk geen held zijn", vertelt Colter. "Hij wordt het liefst met rust gelaten. Hij beseft dat als hij betrokken raakt bij andermans problemen, hij altijd hun rommel zal moeten blijven opruimen."

Luke Cage: De eerste zwarte superheld op het scherm
Luke Cage: De eerste zwarte superheld op het scherm

Uiteindelijk treedt Cage toch in de spotlights. De reden is Cottonmouth (Mahershala Ali), de als antagonist Harlem ontwricht met wapenhandel, geweld en intimidatie. Omdat het de politie niet lukt hem te betrappen, neemt Cage het met zijn superkrachten tegen Cottonmouths bende op. Dit tot ergernis van de lokale rechercheur Misty Knight (Simone Missick), wiens speurwerk hij frustreert.

Bedenker Coker las de strips over Luke Cage toen hij zelf jong was. "Het mooie van Marvel is dat de verhalen altijd divers zijn geweest. Qua plot, maar ook qua personages. Naast Luke Cage had je onder meer Black Panther en Cloak. Een van mijn favoriete strippersonages aller tijden is Storm, uit X-men. Een zwart vrouwelijk strippersonage was ongehoord in die tijd (1975, red.)."

Impact

Luke Cage kan volgens de castleden invloed hebben op actuele debatten. "De serie brengt nu al een debat op gang", zegt Missick. "Luke Cage verkent kwesties die in de zwarte gemeenschap spelen: gentrificatie, de verdeling van rijkdom in Amerika, de relatie met de politie. Maar het blijft artistiek; het wordt nooit prekerig. De serie laat gewoon zien hoe het is om vandaag de dag een Afro-Amerikaan te zijn in de Verenigde Staten."

Luke Cage in de kapperszaak waar hij schoonmaakt

Luke Cage in de kapperszaak waar hij schoonmaakt
Luke Cage in de kapperszaak waar hij schoonmaakt
Foto: Netflix

The Wire

Bedenker Coker vergeleek Luke Cage eerder met misdaadserie The Wire (2002 tot 2008). The Wire wordt geprezen om zijn realistische verbeelding van de zwarte gemeenschap in Baltimore.

"Ik weet niet of Luke Cage dezelfde impact als The Wire gaat hebben", zegt Coker. "Maar het verhaal heeft door de muziek en de cast hopelijk veel culturele resonantie. Ik heb mezelf er in elk geval emotioneel voor de volle honderd procent aan verbonden."

Hoofdrolspeler Colter waagt zich niet aan voorspellingen over wat de serie voor betekenis kan hebben in het sociale debat en populaire cultuur. "Het hangt af van de ontvangst door het publiek. We hebben iets neergezet waarvan we denken dat het uniek is. We geloven erin en willen dat mensen het op zich in laten werken."

“Pas als we hier niet meer van opkijken is er echt iets veranderd”
Mahershala Ali

"De serie gaat impact hebben, alleen al omdat hij simpelweg bestaat", analyseert Ali. "Als je Daredevil of Jessica Jones kijkt, denk je niet na over hoe de cast eruit ziet. Luke Cage zou de meeste impact hebben als iedereen het voor lief zou nemen dat de cast donker is; dat het geen gespreksonderwerp zou zijn, maar dat het gewoon zo is. Op het moment dat we op die manier gaan denken is er echt iets veranderd."

Lees meer achtergrondverhalen in NUweekend