Feyenoord is het seizoen goed begonnen met de maximale score uit de eerste zeven competitiewedstrijden en een knappe overwinning op Manchester United in de Europa League. Hoe realistisch is het voor de club en supporters om te dromen van het eerste kampioenschap sinds 1999?

Aan de hand van vijf vragen aan drie kenners neemt NU.nl de situatie in Rotterdam onder de loep. John de Wolf speelde tussen 1989 en 1994 meer dan honderd wedstrijden voor Feyenoord en werd in 1993 kampioen met de club. Tegenwoordig is hij trainer van tweededivisionist GVVV en analist bij FOX Sports.

Gertjan Verbeek was in het seizoen 2008/2009 een half jaar trainer van Feyenoord en had ook Heracles Almelo, sc Heerenveen, AZ en 1. FC Nürnberg onder zijn hoede. Nu is hij trainer van VfL Bochum en analyseert hij namens FOX Sports en Voetbal Inside. Sef Vergoossen werd in 2008 als trainer kampioen met PSV. Eerder stond hij aan het roer bij onder meer VVV-Venlo, MVV, Roda JC en Racing Genk.

1. Mogen we het huidige succes van Feyenoord vooral toeschrijven aan trainer Giovanni van Bronckhorst?

John de Wolf: "De trainer is altijd verantwoordelijk, ook als het even niet goed gaat. Dan moet je hem nu dus ook de credits geven. Ten opzichte van vorig seizoen vind ik hem duidelijker en resoluter, al maak ik hem niet veel mee. Ik beoordeel het dus van buitenaf en vanuit dat oogpunt vind ik hem een betere trainer geworden. Onder hem is er nu duidelijkheid in de groep en zijn alle spelers superfit. Dat laatste is niet alleen de verdienste van Van Bronckhorst, maar van iedereen binnen de staf en ook van de spelers zelf."

Gertjan Verbeek: "Ik denk dat de hele gang van zaken bij Feyenoord een compliment verdient als je ziet hoe de rust na vorig seizoen is bewaard. Het toevoegen van Dick Advocaat aan de technische staf werd destijds bijvoorbeeld gezien als afbreuk aan de positie van Van Bronckhorst. De communicatie had daarin misschien ook wel iets beter gekund, al vond ik het wel een goede zet. Vanaf dat moment is er een opwaartse lijn ingezet. De ploeg is bij elkaar gebleven, ook in de breedte. Het aanblijven van Tonny Vilhena vind ik ook een knap staaltje werk. Van Bronckhorst is nu verder in zijn ontwikkeling, dat zie je ook bij Phillip Cocu van PSV. Als trainer ben je nooit uitgeleerd. Ik leer ook nog iedere dag bij en dat blijft zo. Je ziet het bijvoorbeeld ook bij Louis van Gaal."

Sef Vergoossen: "Ik vind het moeilijk om daar als buitenstaander over te oordelen, maar je kunt in ieder geval niet zeggen dat het niét zo is. Van Bronckhorst is degene die vorig jaar de rust heeft bewaard in een roerige periode. Als je bekijkt hoe hij zich destijds opstelde, dan heeft hij dit succes in ieder geval verdiend. Door Dick Advocaat heeft hij een een duwtje in de rug gekregen. Ik weet nog dat ik in mijn tijd bij VVV-Venlo naar voorzitter Jeu Sprengers stapte en zei: 'Met dit elftal vlieg ik eruit'. Waarop hij zei: 'Nee, met dit elftal vliegen we eruit'. Dat gaf mij toen ook een duwtje in de goede richting."

“Als trainer ben je nooit uitgeleerd. Ik leer ook nog iedere dag bij en dat blijft zo. Je ziet het bijvoorbeeld ook bij Louis van Gaal.”
Gertjan Verbeek

2. Van wie heeft Feyenoord voorlopig meer te duchten: PSV of Ajax?

De Wolf: "Op de lange termijn verwacht ik dat PSV, hoewel er onlangs verloren werd van Feyenoord, weer mee gaat doen om het kampioenschap. Ajax vind ik te wisselvallig, daar is men nog zoekende naar het vaste basisteam en wordt er nog te veel gewisseld. Voorlopig heeft Feyenoord alles in eigen hand. Het is een enorm cliché, maar je wordt uiteindelijk kampioen door de wedstrijden tegen de kleinere clubs te winnen. In dat opzicht komen er nu mooie wedstrijden aan in de competitie tegen Roda JC, Willem II en NEC."

Verbeek: "De strijd zal altijd tussen de top drie gaan en misschien kan AZ dit seizoen nog verrassen. Als je kijkt naar PSV en Ajax, dan vind ik PSV momenteel wel iets stabieler. De selectie is iets geroutineerder en ook op bestuurlijk vlak steekt het goed in elkaar. Bij Ajax is het zaak om van de spelers die er zijn een geoliede machine te maken. Woensdag zag je in de bekerwedstrijd tegen Willem II maar weer dat er veel kwaliteit is. Die kweekvijver droogt nooit op."

Vergoossen: "Om eerlijk te zijn ben ik er bijna zeker van dat PSV dit seizoen toch met het kampioenschap aan de haal zal gaan. Ik denk dat zij aan het langste eind trekken omdat de selectie zowel kwalitatief als in de breedte de beste van Nederland is. Het zal in de titelstrijd overigens wel mee gaan spelen welke clubs er na de winterstop nog in Europees verband actief zijn."

3. Hoe moeten we de kwaliteit van de Feyenoord-selectie inschalen ten opzichte van de concurrentie?

De Wolf: "Feyenoord is goed genoeg voor het kampioenschap, anders hadden ze nu ook niet zo overtuigend bovenaan gestaan. Er is deze zomer niemand weggegaan, waardoor Van Bronckhorst een grote groep tot zijn beschikking heeft. Dan moet je als trainer duidelijk zijn in je keuzes, anders ben je continu bezig met het blussen van brandjes binnen de selectie. Alleen in dat geval ben je in staat om goede resultaten te boeken."

Verbeek: "Feyenoord heeft nu een goede mix van jeugdig elan, routine en jongens die op hun top zijn. Jarenlang was de selectie vrij jong, maar nu is er naast Dirk Kuijt met bijvoorbeeld Karim El Ahmadi, Jan-Arie van der Heijden en Eric Botteghin meer ervaring. Daarnaast zijn de jonge talenten weer een stap verder in hun ontwikkeling en zijn er twee goede spitsen, dat is ook belangrijk. Deze selectie is goed genoeg om tot het einde mee te doen om de titel. Door de goede start is er veel vertrouwen en dat is een mooie buffer. Er zal namelijk ook wel een periode komen dat het iets minder gaat."

Vergoossen: "Die schat ik best hoog in. Misschien is Feyenoord nog wel sterker dan Ajax. Ajax is misschien kwalitatief en in de breedte wat beter, maar Feyenoord is echt een team. Daardoor hebben ze al een paar knappe prestaties neergezet met onder meer de overwinning op Manchester United in de Europa League. Ik denk dat Feyenoord uiteindelijk in ieder geval boven Ajax kan eindigen in de competitie."

“Bij een grote selectie als die van Feyenoord moet je als trainer duidelijk zijn in je keuzes, anders ben je continu bezig met het blussen van brandjes.”
John de Wolf

4. Waar schuilt het grootste gevaar voor Feyenoord?

De Wolf: "Verslapping is het grootste gevaar. Denken: 'Dat doen we wel even'. Veel jongens binnen de selectie hebben nog nooit een kampioenschap meegemaakt, dus het is voor de meesten vrij nieuw. Maar voorlopig zegt het allemaal nog niet heel veel. Feyenoord moet dit eerst maar eens vol zien te houden tot de winterstop. Als je over een langere periode zo goed presteert, geeft het je een kick en energie. Het seizoen is heel mooi begonnen met die overwinning tegen Manchester United en de vijf punten voorsprong nu in de Eredivisie, maar je koopt er nog niets voor. Het is typisch Nederlands om na zes gewonnen wedstrijden in hosannastemming te zijn. Je kunt nog tegen blessure en schorsingen aanlopen en er wachten ook nog Europese wedstrijden."

Verbeek: "Om niet achter elkaar te blijven staan op het moment dat het even iets minder gaat. Vorig jaar is in de mindere periode die Feyenoord kende de rust bewaard en dat moeten ze nu weer doen. Ook voor Van Bronckhorst is het dan zaak om duidelijk te blijven. Er zijn namelijk altijd spelers die meer willen spelen en die hoor je alleen als het minder goed gaat. Rust en vertrouwen is de basis voor het laatste zetje."

Vergoossen: "Eigenlijk is er geen gevaar. Feyenoord heeft de ervaring van zowel vorig jaar als nu, waardoor ze sterker zijn geworden. Het is alleen de vraag hoe ze straks eventueel met de druk omgaan. Die druk wordt namelijk anders als je bovenin meedoet. Als ze erin slagen om op dat moment het hoofd koel te houden, dan kunnen ze ver komen."

“Ik denk dat Feyenoord in ieder geval boven Ajax kan eindigen in de competitie.”
Sef Vergoossen

5. Is het al met al realistisch voor de Feyenoord-supporters om het al over de Coolsingel te hebben?

De Wolf: "Het is nog veel te kort dag om het daar over te hebben. Het wordt pas realistisch als Feyenoord er in de winterstop nog steeds zo goed voor staat. Ik vind dat Feyenoord ieder seizoen mee moet doen om de titel, maar je bent als club van ontzettend veel factoren afhankelijk."

Verbeek: "Ik vind dat heel reëel. Een paar jaar geleden waren er onder trainer Ronald Koeman in mijn ogen ook al kansen op de titel. Met iets meer geloof had het toen gekund. Deze groep is er nu wél heel erg van overtuigd. Dat kan een extra kwaliteit zijn. Op een gegeven moment gaat het om de mentale weerbaarheid. Hoe je als club met de druk omgaat. Ajax en PSV hebben in dat opzicht iets meer ervaring."

Vergoossen: "Dat vind ik wel. Feyenoord heeft laten zien dat het kan presteren, ook in moeilijke wedstrijden. Het is geen toeval dat ze nu op de eerste plaats staan."

Lees meer achtergrondverhalen in NUweekend