René van der Gijp kijkt het liefst 24 uur per dag voetbal, maar praat er net zo graag over. Een van de vaste sidekicks van Voetbal Inside brengt zijn tweede boek uit: De Wereld volgens Gijp. "Ik zou nooit van mijn leven aan tafel willen zitten met een Jan-Joost van Gangelen, een Jack van Gelder, een Tom Egbers, nooit."

Het programma, dat als Voetbal International in 2011 nog een Gouden Televizier-Ring won, wordt jarenlang bekeken door menig voetbalfan. Ondertussen zijn Van der Gijp en zijn collega's Johan Derksen en Wilfred Genee meer dan ooit onafscheidelijk.

Iedereen kent René van der Gijp en het programma Voetbal Inside (voorheen Voetbal International, red.). Ben jij zo bekend geworden door Voetbal Inside, of is het programma juist door jou zo succesvol geworden?

"Op een of andere gekke manier werkt het programma alleen als wij met z'n drieën zijn. Dat blijkt vooral als een van ons in een ander programma zit. Als ik Johan of Wilfred bijvoorbeeld bij Pauw zie zitten, dan word ik daar heel ongemakkelijk van. Of als ik bij een ander programma zit."

Dat leek afgelopen woensdag niet zo, toen je bij De Wereld Draait Door aan tafel zat.

"Ja, nou, daar kun je eigenlijk niet de vinger op leggen."

Je wil zeggen dat jullie allemaal onmisbaar zijn.

"Dit zeg ik: zodra Johan er over anderhalf jaar mee stopt, dan moet je nooit een vervanger willen. Je wil Johan dat niet aandoen, hij is onvervangbaar. Je moet dan rigoureus met het programma stoppen; we hebben veel mooie tijden beleefd."

Dus wat jou betreft is het dan gedaan met Voetbal Inside?

"Absoluut. Kijk, als ik wel doorga met een voetbalgerelateerd programma, dan moet het wel totaal iets anders zijn. Zoals Holland Sport, ofzo."

"Het is net als bij Top Gear, waar Jeremy Clarkson vervangen werd. Het was zo slecht van de mensen bij de BBC om te denken dat je een steunpilaar zomaar kunt vervangen. In ons geval is Johan de Jeremy Clarkson van Voetbal Inside."

Maar we kunnen niet ontkennen dat er mensen zijn die vanwege jou naar Voetbal Inside kijken. Er zijn zelfs kijkers die voetbal haten.

"Ja, dat klopt. Ze komen voor de anekdotes. Het kan zomaar in een keer over Linda de Mol gaan. Of dat we het over Guus Hiddink hebben en twee minuten later over Anny Schilder. Het gaat alle kanten op."

Toch denk ik: op een gegeven moment heb je zoveel willekeurige verhalen verteld dat je creatieve geest verdwenen is. Je loopt toch ooit vast?

"Ik voel vaak twijfels: hoe gaan we dit in godsnaam doen. Hoe gaan we dit anderhalf uur vol lullen? Tegenwoordig heb ik dat op de vrijdag, ja. Nou ja, deze vrijdag niet hoor, omdat er Europees voetbal is, maar de vrijdag is normaliter moeilijk voor mij. Ik heb vaak gedacht: waar moeten we het in godsnaam over hebben."

"Laatst Nederland tegen Zweden. Toen hadden we het tijdens de uitzending op maandag over die wedstrijd gehad, maar op vrijdag gingen we door. Tijdens die uitzending dacht ik echt dat het te lang ging duren. Kom op zeg, Nederland tegen Zweden, een grotere kutwedstrijd kun je niet krijgen. En dan gaan we er drie uur over praten. Kom op!"

“Heel Engeland is drie maanden van slag geweest”
Rene van der Gijp

Vroeger kon je nog terugvallen op anekdotes, nietwaar? Iedereen kende je toen nog niet. Niemand wist dat jij een keer beschonken op het veld stond. Of kattekwaad uithaalde met Wim Suuurbier.

"Dat klopt, ja."

Is dat nu lastiger? Als ik nu aan jou vraag om een verhaal te vertellen dat niemand nog kent?

Van der Gijp denkt even na. "Tsja. We weten allemaal inmiddels wat voor kapper Johan heeft, wat voor auto hij heeft, hoe vaak hij zijn schoonouders bezoekt. Bij Matthijs van Nieuwkerk weten we niet eens waar hij woont. Die presentatoren houden het allemaal zo privé. Maar bij ons weten we alles over elkaar. Er zijn geen geheimen meer."

"Dat vinden mensen ook wel leuk. Bij ons is niks meer ondenkbaar. Het grappige is: er zijn een keer wat fragmenten uit ons programma getoond aan collega's uit Duitsland en Turkije. Die waren helemaal verbaasd. Die dachten: die mannen zijn helemaal op hun bek geslagen."

"Maar god, zij hebben van die programma's waarin negentig minuten lang bloedserieus naar tactiek gekeken wordt. Neem bijvoorbeeld Match of the Day, waar het hoogtepunt uit de geschiedenis van het programma maar twee minuten duurde: de ideale schoonzoon Gary Lineker stond in zijn onderbroek. Heel Engeland is drie maanden van slag geweest."

En als die Engelsen naar jullie kijken?

"Nou, die zien dan Johan of ik een foto van onze koningin Máxima analyseren en vervolgens concluderen dat zij een vinger in haar kont heeft zitten. En een minuut later hebben we het weer over Memphis Depay, weet je wel. Alsof er niets aan de hand is. Die Engelsen zullen wel denken: wat zijn dit nou weer voor rare mensen?

Hoe jij met het programma omgaat; is dat een manier om gelukkig te blijven met je baan?

"Natuurlijk. Ook werkt mee dat Johan nu niet meer de hoofdredacteur van de Voetbal International is. Hij hoeft niet meer elke dag om zes uur te beginnen. Hij is wat rustiger en minder gestrest geworden. Hij is niet meer moe. Johan was zelfs bij mijn boekpresentatie tot 22:45 uur gebleven!"

Is dat ook de reden dat jullie niet meer met elkaar botsen?

"Zeker. Johan heeft alleen nog dit programma. Daar is hij wel blij mee, dat hij dat nog kan doen. Volgens mij ziet hij het niet zitten om nog op zijn leeftijd zeven dagen per week thuis te zitten. Over anderhalf jaar zien we wel of Johan definitief stopt."

Heb jij ooit zelf gedacht om te stoppen?

"Nee, ik wacht tot Johan stopt. Ik heb nog niet de leeftijd bereikt om aan stoppen te denken."

Ben je nooit gepolst door Studio Voetbal?

Nee hoor. Als Voetbal Inside stopt dan komen er vast leuke aanbiedingen, zoals analist zijn in België bij Jan Mulder. Die heeft mij ondertussen honderd keer gevraagd, maar ik heb nu gewoon geen zin om doordeweeks naar Brussel te rijden."

"Maar ik zou nooit van mijn leven aan tafel willen zitten met een Jan-Joost van Gangelen, een Jack van Gelder, een Tom Egbers, nooit."

“Kieft moet gewoon een paar keer per maand bij ons aan tafel zitten”
Rene van der Gijp

Nooit?

"Het is niet dat we geschiedenis hebben geschreven, maar wij hebben met z’n drieën wel iets neergezet. Dan moet je nooit iets anders gaan doen."

"Dan krijg je hetzelfde als met Frits Barend nu. Die had zijn toptijd bij Barend en Van Dorp. Het werkte toen wel met een gekke Henkie als Henk van Dorp, met z’n Louis Theroux-uitstraling. Dat was heel grappig, vooral omdat kleine Fritsie ernaast zat. Die zat zogenaamd op het nieuws, terwijl hij zelf niks te melden had."

"Als ik nu die Frits zie zitten, dan vind ik dat echt droevig om te zien. Het lijkt alsof hij geamputeerd is. Hetzelfde gevoel heb ik ook bij Wim Kieft."

Waarom bij Wim Kieft?

"Hij zit tegenwoordig de hele tijd naast Ruud Gullit, die helemaal niet kan stoppen met praten. Als Wimpie bij ons zat, dan kon hij erop rekenen dat een van ons tegen Ruud zou zeggen dat 'ie zijn mond moet houden. Nu wordt bij dat programma (van Ziggo Sport, red.) van Wimpie verwacht dat hij zijn mond zou gaan snoeren. Maar ja, dat gebeurt dus niet."

"Je kunt als kijker lekker even gaan pissen, naar buiten gaan, de krant lezen, maar als je terug bent zie je Ruud nog steeds praten. Hij blijft maar bezig! Ach, Wim moet echt weer een aantal keer per maand bij ons zitten."

Maar af en toe grappen jullie ook over Wim Kieft.

"Ja, dan maken we wel grapjes over zijn verleden. Maar niet op zo'n toon die Jack van Gelder aanslaat: 'Beter geen alcohol voor jou', zegt 'ie dan. Jezus wat flauw."

Heb jij eigenlijk soms het idee dat je te ver gaat? 

"Ja, dat heb ik zeker door. Als je live televisie maakt, dan weet je dat je drie à vier keer per jaar iets zegt wat je beter niet had moeten zeggen. Over homo's, over het Nederlands dameselftal, over Marokkanen, bijvoorbeeld. Maar ja, als ik het in had kunnen slikken, dan had ik dat natuurlijk liever gedaan."

"Maar dat neem je op de koop toe hoor. Daar lig ik niet zo wakker van."

Je zegt dus: liever een paar keer over de grens gaan dan telkens op de rem trappen?

"Haha, ja. Of je bent een persoon als Johnny Heitinga. Die zegt eigenlijk helemaal niks. Ja, zeggen dat de linies te dicht op elkaar zetten. Maar met zulke zinnen kom je altijd mee weg."

Lees meer achtergrondverhalen in NUweekend