Dinsdag is het twintig jaar geleden dat Tupac Shakur op 25-jarige leeftijd overleed. NU.nl maakt een selectie van acht nummers die de kwaliteiten van de raplegende goed weergeven.  

Tupac stierf op 13 september 1996, nadat hij zes dagen eerder werd neergeschoten in Las Vegas. Op dat moment was hij al een van de grootste rappers van de wereld, maar na zijn dood is de status van Tupac alleen maar gegroeid. Sommige van zijn wereldhits zijn pas na zijn dood ontstaan.

1. Changes. Een makkelijk begin. De grootste hit van Tupac werd uitgegeven in 1998, twee jaar na zijn dood. Changes is een maatschappijkritisch nummer: Tupac praat onder meer over de falende oorlog tegen drugs in Amerika en de ongelijkheid tussen blanken en zwarten. 

Het mooiste deel van het nummer: Tupac preekt vanaf 2.51 bij wijze van 'bridge' met een koortje op de achtergrond en trapt daarna de deur in met een ijzersterke flow. "And still I see no changes / Can't a brother get a little peace?! / It's war on the streets and a war in the Middle East / Instead of a war on poverty / They got a war on drugs so the police can bother me." Grappig tijdsbeeld: "We ain’t ready to see a black president", en "They get jealous when they see you with your mobile phone."

2. Do For Love. Dit nummer op het postuum uitgegeven album R U Still Down werd een grote hit in de VS en een bescheiden succes in Nederland (zeventiende in de top-40). Het nummer wordt nog altijd vaak gedraaid op de radio. De beat, met een swingende bassline en een sample van Bobby Caldwell, is aanstekelijk. Tupac toont zijn gevoelige kant en legt in het nummer onder meer uit hoe de liefde hem blind maakt; hij is naar eigen zeggen een 'sucker for love'. Qua flow is dit waarschijnlijk niet het allerbeste Tupac-nummer; hij hanteert in vergelijking met sommige andere nummers een vrij simpel rijmschema. Do For Love is rechttoe-rechtaan-rap met maximaal effect.

3. Shorty Wanna Be a Thug werd kort voor de dood van Tupac uitgegeven, op het album All Eyez On Me; een van de beste hiphopalbums aller tijden. Ook California Love met Dr. Dre en Life Goes On staan op dit album. Tupac vertelt over jonge jongens die geen andere optie zien dan het gangsterleven. Dit is Tupac op z'n best: hij wisselt korte woorden af met woorden die hij uitrekt: "Get off the final blaaaaaze / While puffing on a Newport / Plotting on another way to catch a case". De sample die wordt gebruikt op het nummer, van Hank Crawford, wordt later ook gebruikt door andere rappers, onder wie Kanye West en J. Cole.

4. Life Goes On is niet het enige nummer van Tupac waarin hij vooruitblikt op zijn eigen dood. Op de eerste twee verses van Life Goes On spreekt hij een overleden vriend toe, maar later in het nummer praat hij over zijn eigen begrafenis. "Bury me smiling / with G's in my pocket / Have a party at my funeral / let every rapper rock it." Life Goes On is een gevoelig nummer over leven en dood in de ghetto.

5. Krazy staat op The Don Killuminati: The 7 Day Theory, een album dat kort na de dood van Tupac werd uitgebracht, met veel inbreng van de door Tupac opgerichte hiphopgroep Outlawz. Krazy gaat onder meer over de problemen die Tupac op de straat ervaart. Hij rookt wiet om high te worden en daarmee te ontsnappen. The Don Killuminati werd in augustus, kort voor de dood van Tupac, in zeven dagen in elkaar gezet. Op het album staat ook het beroemde nummer Hail Mary, dat begint met Tupacs befaamde zin "I ain’t a killer, but don’t push me" - een zin die later nog vaak gebruikt zal worden, onder meer door 50 Cent en Lil Wayne. Ook Me and my Girlfriend staat op dit album, later door Jay-Z en Beyoncé als een hommage aan Tupac in een mierzoete versie nagedaan.

6. Fuck all y'all. Tupac klinkt goedgehumeurd op dit minder bekende nummer, dat postuum werd uitgebracht op R U Still Down in 1997. Fuck all y'all is Tupacs boodschap aan alle 'haters' die het liefst zijn plaats in willen nemen. Tupac maakt duidelijk dat hij niemand nodig heeft om succes te hebben. Het nummer begint meteen met een sterke flow: "Money gone, fuck friends / I need a homie that know me / when all these motherfuckin' cops be on me.

7. Str8 Ballin'. Str8 Ballin' is een ouder Tupac-nummer, van Thug Life Vol. 1 LP uit 1994, een cd vol met klassieke gangsterrap. Thug Life was een hiphopgroep bestaande uit zes leden, onder wie Tupac. Op Str8 Ballin' komt de beroemde flow van Tupac goed tot z'n recht, over een droge beat. Tupac rapt onder meer over zijn tijd als drugdealer: "But if I wanna make a miiillion / gotta stay dealing / It's kinda booming round the way / and today I'll make a killing / Dressing down like I’m dirty / but only on the block / It’s a clever disguiiiise to keep me running from the còps.

8. Lord Knows. Tupac schreef een deel van de nummers op het album Me Against The World in 1994 terwijl hij herstelde van schotwonden. Hij vertelt in Lord Knows over het straatleven en reflecteert; God ziet alles. Me Against The World is een album met veel openhartige nummers, waaronder het beroemde Dear Mama, een ode aan zijn moeder. 

Lees meer achtergrondverhalen in NUweekend