Het twintigste seizoen van South Park begint op 14 september. Bedenkers Trey Parker en Matt Stone houden de lippen stijf op elkaar over onderwerpkeuzes, al weet de vaste kijker dat het grappig en controversieel wordt. NU.nl zette de tien meest opvallende afleveringen op een rij.

South Park is een satirische animatieserie, die zich onderscheidt met vaak grensoverschrijdende grappen over serieuze en lichte onderwerpen. Mede doordat Parker en Stone zich niet inhouden, reageerden de kijkers (lees: Amerikanen) meerdere malen verontwaardigd.

De serie gaat over de (meestal onwaarschijnlijke) avonturen van de vrienden Kyle, Stan, Cartman en Kenny, die in de Amerikaanse stad South Park wonen. Het nieuwe seizoen is in Nederland vanaf 15 september iedere donderdag te zien om 21.30 uur op Comedy Central.

Een typische aflevering is Proper Condom Use, de zevende aflevering van het vijfde seizoen van de animatieserie. Het is in een van de eerste scènes raak: Cartman heeft een manier ontdekt om een hond te plezieren. Dat ging in de ogen van verschillende kijkers te ver, maar uiteindelijk ging South Park nog verder toen leraar Mr. Garrison in de klas uitlegde hoe kinderen een condoom om een dildo kunnen doen.

De aflevering, die in 2001 werd uitgezonden, is uiteindelijk ingekort. Volgens Parker en Stone moest de scène met Mr. Garrison een stuk korter worden, omdat het volgens zender Comedy Central te lang duurde. Daarnaast werd de aflevering nooit in het Verenigd Koninkrijk uitgezonden.

Video: Fragment uit Proper Condom Use

Proper Condom Use
Proper Condom Use

Joden

Een andere aflevering die op veel weerstand kon rekenen was The Passion of the Jew, waarin Cartman besluit Joden uit te roeien nadat hij de film The Passion of the Christ had gezien.

De Joodse krant The Forward meldde dat de aflevering een van de beste reacties op de film van acteur Mel Gibson was, die in de ogen van sommigen niet in lijn is met het gedachtengoed van het christendom. Ook zou de film jodenhaat stimuleren.

Video: Fragment uit The Passion of the Jew

The Passion of the Jew
The Passion of the Jew

Piraten

Een minder controversiële maar desalniettemin hilarische aflevering is Fatbeard, die in 2009 werd uitgezonden. Cartman kijkt thuis naar het nieuws en ziet een verslag over (Somalische) piraterij in de Indische Oceaan.

Cartman denkt echter dat de piraten van een aantal eeuwen geleden zijn teruggekomen en besluit met zijn vrienden een eigen piratenschip te bouwen. Uiteindelijk belanden de jongens zelf in Somalië.

Bekijk de aflevering

Hoogst gewaardeerd

De hoogst gewaardeerde South Park-aflevering is volgens IMDB Good Times With Weapons, waarin Stan, Kyle, Cartman en Kenny op een braderie Aziatische wapens kopen. Aanvankelijk mag dat niet omdat de vier te jong zijn, maar de verkoper raakt overtuigd nadat de jongens aan hem vertellen dat hun ouders zijn overleden.

De vier komen het personage Butters tegen, die graag mee wil spelen. Dat mag niet, waarna Butters naar huis loopt om vervolgens wraak te nemen. Er volgt een gevecht, waarin Butters een ninja-ster in zijn oog krijgt. De jongens besluiten het ongeluk niet te vertellen aan hun ouders.

Video: Good Times With Weapons

Good Times With Weapons
Good Times With Weapons

Warcraft

Een van de best gewaardeerde en meest besproken afleveringen van South Park is Make Love, Not Warcraft. De aflevering werd uitgezonden toen het onlinespel World of Warcraft een zeer grote hit was. 

De parodie op het spel vertelt het verhaal van Cartman, Stan, Kyle en Kenny die verslaafd zijn aan World of Warcraft. In de game komen de vier een vijand tegen die iedereen vermoordt. De 'griefer' blijkt onverslaanbaar te zijn, waarna de jongens de taak krijgen om een zwaard te vinden dat hen in staat stelt om de tegenstander te verslaan.

Dat gaat niet zonder kleerscheuren; Cartman en zijn vrienden raken zó verslaafd aan het spel, dat ze aan obesitas gaan lijden en de moeder van Cartman de jongens moet helpen met het doen van de grote boodschap. 

Video: Fragment uit Make Love, Not Warcraft

Make Love, Not Warcraft
Make Love, Not Warcraft

Scientology

Hoewel de makers van South Park zelden zijn aangeklaagd is er één keer gedreigd met een rechtszaak. Dat was het geval bij de aflevering over de Amerikaanse Scientology-kerk: Trapped in the Closet.

In die aflevering werd Scientology-aanhanger Tom Cruise zo belachelijk gemaakt, dat hij dreigde met een rechtszaak. Daarnaast dreigde de acteur te stoppen met de promotie van zijn film Mission: Impossible III (van eigenaar Viacom, eveneens eigenaar van South Park) indien de aflevering herhaald werd.

Hoewel de publicist van Cruise het dreigement nooit heeft bevestigd, werd de eerstvolgende herhaling inderdaad niet uitgezonden.

Dat was niet het enige; acteur Isaac Hayes, die de stem van schoolkantinehouder Chef inspreekt, besloot na de aflevering te stoppen met zijn werkzaamheden voor de serie. Hayes is Scientology-aanhanger en vond de aflevering ongepast.

Bekijk de aflevering

Kanye West

Een zeer populaire aflevering van South Park is Fishsticks, waarin rapper Kanye West de grap niet begrijpt dat het houden van vissticks eigenlijk betekent dat hij een homoseksuele vis is. Ook rapt hij het nummer Gay Fish, een parodie op Wests nummer Heartless.

De aflevering, die vooral wilde duidelijk maken dat West een groot ego heeft, was een deuk in het zelfvertrouwen van de rapper. Dat schreef hij in een blog, die door MTV is overgenomen. "South Park heeft mij vermoord, al is het wel heel grappig gedaan."

"Het heeft mij pijn gedaan, maar wat kun je anders verwachten van het programma? Ik wil benadrukken dat ik continu werk aan mijn ego, wat het resultaat is van mijn vastbeslotenheid om een succesvolle rapper te worden."

Video: Fragment uit Fishsticks

Fishsticks
Fishsticks

Woede

Hoewel South Park bekend staat om zijn grensoverschrijdende grappen, haalden de programmamakers zich de woede van kijkers op de hals toen de aflevering Hell on Earth 2006 werd uitgezonden. Daarin verscheen natuuronderzoeker Steve Irwin met een pijlstaartrog in zijn borst. 

Het was niet zozeer de grap die vele kijkers boos maakte, maar wel de timing van de uitzending. De aflevering werd enkele weken na Irwins dood uitgezonden. "Terri (de vrouw van Steve, red.) is beledigd", zei een vriendin van de familie over de aflevering. Een woordvoerder van zender Comedy Central zei in een reactie verbaasd te zijn omdat "de jongens van South Park altijd ongepaste dingen doen".

Video: Fragment uit Hell on Earth 2006

Censuur

Hoewel zender Comedy Central de makers van South Park normaliter hun gang laat gaan, hebben de zenderbazen één keer op de rem getrapt. Het gaat om 201, waarin een groep bekendheden het stadje South Park dwingt om de islamitische profeet Mohammed af te beelden. 

In de aflevering houdt Kyle een satirische monoloog over de effecten van dreiging en geweld, met achter hem een afbeelding van de profeet. Deze speech was echter niet te horen voor de kijkers; Comedy Central had Kyle monddood gemaakt. Daarnaast werd de afbeelding van Mohammed gecensureerd. Frappant genoeg werd in 2001 ook eens eerder Mohammed geportretteerd, maar toen werd de profeet niet uit de uitzending gehaald.

De betreffende aflevering is nog altijd niet via de officiële weg beschikbaar.

Video: Fragment uit 201 (deels ongecensureerd)

201
201

Shit

Een minder heftige aflevering, maar wel een met de meeste ontvangen klachten, is It Hits the Fan. In de uitzending krijgen inwoners van South Park te horen dat een televisieprogramma voor het eerst het woord 'shit' laat horen. In de Verenigde Staten is het gebruikelijk dat scheldwoorden worden gecensureerd, maar South Park breekt de traditie door in de aflevering het woord 162 keer te gebruiken.

Comedy Central heeft naar verluidt duizenden klachten gekregen over It Hits the Fan. De zender heeft juist toestemming gegeven voor de aflevering omdat het woord tig keer werd uitgesproken. "Als we maar zes keer 'shit' gingen zeggen was Comedy Central er zeker niet mee akkoord gegaan", zeiden de makers.

Video: Fragment uit It Hits the Fan

It Hits the Fan
It Hits the Fan

Terrorisme

South Park maakte in 2007 een aflevering over de komst van een jongen die moslim is. Cartman denkt gelijk dat hij een terrorist is en belt de Amerikaanse geheime dienst CIA, die vervolgens ontdekt dat er een bom in het geslachtsdeel van huidige presidentskandidaat Hillary Clinton zit verstopt. Uiteindelijk bleek de jongen niet de dader te zijn, maar de Russen.

De aflevering werd gewaardeerd vanwege het illustreren van een maatschappelijk probleem. Waar Kyle vertelt dat Amerika veel vijanden heeft, probeert Cartman duidelijk te maken dat zijn racisme het land heeft gered. Een dilemma voor de (Amerikaanse) kijker.

Video: Fragment uit The Snuke

The Snuke
The Snuke

Lees meer achtergrondverhalen in NUweekend