Na een teleurstellende vertoning in de oefenwedstrijd tegen Griekenland (1-2 verlies) begint het Nederlands Elftal dinsdag aan de kwalificatiereeks voor het WK 2018. Naast de sportieve problemen rommelt het ook op andere gebieden rond Oranje.

Assistent-bondscoach Dick Advocaat vertrok na drie duels op de bank van het Nederlands elftal plotseling naar Fenerbahçe en zijn collega Marco van Basten verruilt om de uitloop compleet te maken uiterlijk aan het eind van dit jaar zijn functie voor een baan bij de FIFA.

De onderhandelingen tussen technisch directeur Hans van Breukelen en beoogd assistent Ruud Gullit liepen op niets uit en dan hebben Blind en zijn selectie de spanning verhoogd door zich uit te spreken tegen het gedwongen pensioen van teammanager Hans Jorritsma.

Na het teleurstellende gemis van het EK is de KNVB erop gebrand om de plaatsing voor het mondiale eindtoernooi in 2018 wel te laten slagen, maar de afgelopen weken gaat vooral over de genoemde randzaken. De spelers konden door het inspiratieloze spel tegen Griekenland (1-2 nederlaag) ook niet voor rust zorgen bij Oranje.

Met een zware WK-kwalificatiereeks tegen Frankrijk, Zweden, Bulgarije, Wit-Rusland en Luxemburg voor de boeg kan het Nederlands elftal die kwesties niet goed gebruiken. NU.nl bespreekt de huidige situatie rond de ploeg van Blind met analist Aad de Mos en oud-internationals John de Wolf en Adri van Tiggelen.

Video: Samenvatting Nederland-Griekenland (1-2)

Waar gaat het mis bij de KNVB?
De Wolf: "Er komen dingen naar buiten die intern moesten blijven. In de kwestie van teammanager Jorritsma had de KNVB eerst met Blind om tafel moeten gaan. Dan kunnen ze samen tot een oplossing komen en pas naar buiten treden als iedereen achter de beslissing staat. Nu Blind en de selectie duidelijk hebben gemaakt dat ze niet willen dat Jorritsma vertrekt, ontstaat er een strijd binnen de KNVB."

Van Tiggelen: "De contracten zijn niet waterdicht. De vertrokken assistenten konden veel te makkelijk opstappen. Met alle respect voor Van Basten, maar zijn carrière staat al een paar jaar stil. Nu krijgt hij via de KNVB een nieuwe baan. Advocaat was ook zo weer weg. Die grote jongens lijken het te zien als een tussendoortje. Zo’n contract moet voor de volle 100 procent zijn."

De Mos: "Waarschijnlijk zit het al langer niet goed bij de KNVB. Ook in de tijd dat Louis van Gaal nog bondscoach was. Toen werd het verbloemd door de goede resultaten. Nu krijg je een opeenvolging van vertrekkende assistenten en nieuwe kandidaten die niet rondkomen met de bond. Dat wordt uitvergroot. Alleen goede resultaten kunnen zoiets wegnemen. Alles valt of staat bij het succes van de bondscoach, maar in de voetballerij worden alleen de slechte dingen benadrukt."

Welke invloed kan het gerommel rond het Nederlands elftal hebben op de spelers?
De Wolf:
 "Normaal gesproken hebben die randzaken geen invloed op de spelers, maar ik denk dat ze er inmiddels wel moe van worden. Het gaat alleen over gezeik en niet over de wedstrijden. Maar ik denk dat ze zich er wel voor kunnen afsluiten. Ze willen één ding en dat is knallen tegen Zweden."

Van Tiggelen: "Zeker aan het begin van een kwalificatiereeks heeft dit invloed. Dit soort dingen leidt spelers altijd af. Het verschilt ook per persoon, want sommige jongens zijn er gevoelig voor. Als een speler bijvoorbeeld graag met Van Basten werkt, dan heeft het nieuws over zijn vertrek zeker effect op hem. Daarnaast krijgt de selectie veel negatieve vragen van de pers. De KNVB had dat niet zover moeten laten komen. De kwestie met Gullit had niet naar buiten moeten komen."

De Mos: "Spelers hebben hier doorgaans weinig boodschap aan. Zij zijn vooral bezig met zichzelf en die wedstrijd. Voetballers willen een zo goed mogelijke wedstrijd spelen. In mijn ervaring hebben zulke problemen meer invloed op de leiding en de technische staf."

Wie kan het Nederlands elftal als assistent-trainer helpen?
De Wolf:
 "Als de KNVB slim is, dan wordt Ruud Gullit alsnog vastgelegd. Dat zorgt voor een positieve boost. Hans van Breukelen had openheid moeten geven tijdens de onderhandelingen, maar Gullit houdt de deur op een kier. Er is dus nog kans dat hij het wordt. Dan heb je eventueel nog ruimte voor een tweede assistent en dan denk ik aan Henk Ten Cate. Hij staat bekend als perfecte veldtrainer en is altijd kritisch op het Nederlandse voetbal. Het zou voor hem heel mooi zijn om dan in zo'n functie terug te keren in de top van het Nederlandse voetbal."

Van Tiggelen: "Het lijkt me beter dat er geen trainer komt die qua naam en faam boven Blind zit. Blind heeft een mooie loopbaan gehad, maar jongens als Van Basten en Ruud van Nistelrooij hebben op papier een grotere status. Ik zeg bewust op papier, want in de praktijk hebben ze weinig tot niets gepresteerd als trainer. De KNVB moet Gullit vergeten, want het is graag of niet. De eerste onderhandelingen zijn geweest, nu is het over. We kunnen niet weten wat er precies is gebeurd, maar Van Breukelen en Gullit kennen elkaar al jaren. Ze zouden moeten weten wat ze aan elkaar hebben. Iedereen heeft tegenwoordig zoveel eisen. Het duurt bij wijze van spreken een week voordat die allemaal op papier staan."

De Mos: "Een oudere trainer kan helpen. Iemand in dezelfde leeftijdscategorie als Advocaat. Nu het aannemelijk is dat de KNVB verdergaat met Blind, moet hij degene zijn die de assistent bepaalt. Tot dusver is hij ongelukkig geweest met zijn keuzes voor assistenten. Gullit is een goede kandidaat. Of hij de kwaliteiten heeft moet je afwachten, maar in ieder geval beschikt hij over de juiste uitstraling en dat is een goed visitekaartje."

“Frankrijk is de absolute favoriet en zal wel eerste worden. Met Zweden strijden we om plek twee.”
John de Wolf

Wat mogen we verwachten van de WK-kwalificatie?
De Wolf:
 "Iedereen beseft dat we het gemis van een groot toernooi niet nog een keer mee willen maken. Alle spelers moeten opstaan en laten zien dat Nederland het WK moet halen. Wesley Sneijder is een echte leider, die zich altijd al heeft laten gelden. Hetzelfde verhaal gaat op voor Kevin Strootman en Ron Vlaar. Je moet zo’n rol niet verwachten van jongens die dat niet in zich hebben. Dan krijg je gemaakte leiders en daar heb je niks aan. Nederland moet uitgaan van de eigen kwaliteiten. We hebben nieuwe kansen en iedereen weet dat Zweden cruciaal is. Frankrijk is de absolute favoriet en zal wel eerste worden. Met Zweden strijden we om plek twee. Als je dinsdag direct een tik kunt uitdelen, dan zet je een grote stap in de juiste richting. Als je verliest, dan wordt alles weer uitvergroot en opgehangen aan al het nieuws van de laatste tijd."

Van Tiggelen: "De jongens die in Nederland spelen schat ik niet zo hoog in en de rest van de selectie zit in het buitenland op de bank. Die zullen niet stikken van het zelfvertrouwen. Sneijder kan het ook niet allemaal meer belopen. Daar moet een fitte en kwalitatief sterke groep omheen staan. Het is moeilijk in te schatten hoe de meeste jongens ervoor staan, want sommigen spelen niet vaak bij hun club. De groep is nu eenmaal niet in topvorm. Je zult je moeten richten op de tweede plaats in de groep en na drie wedstrijden weet je eigenlijk al hoe je staat. Dan heb je Zweden en Frankrijk gehad. Het is moeilijk te zeggen. Ik zou er nog geen dubbeltje op zetten."

De Mos: "Als de ploeg net zo goed speelt als in de oefenwedstrijden tegen Engeland en Polen dan zie ik het positief in. Toen zat er een gezonde spirit in het team en de as was goed. Maar vriendschappelijk voetbal zonder veel druk is natuurlijk niet hetzelfde als kwalificatiewedstijden. Het is afhankelijk van het team zelf. Iedereen moet zijn taken uitvoeren. Tegen Engeland en Polen ging dat goed."

Lees meer achtergrondverhalen in NUweekend