Albert Verlinde vertrekt na ruim vijftien jaar bij RTL Boulevard, Thomas Berge gaat 'scheiden' en biecht op, Hans van der Togt heeft echt geen hulp nodig en Patty Brard wordt 'discriminerende opmerkingen' verweten. Een overzicht van de entertainmentwereld van afgelopen week.

De Nederlandse entertainmenttelevisie is vanaf vrijdag officieel nooit meer wat het geweest is: vijftien jaar lang mochten we op doordeweekse dagen genieten van het snedige commentaar van Albert Verlinde op de vreemdste verhalen over bekend Nederland. 

Nederlands favoriete roddelaar vertelde ons tussen 18.30 uur en 19.30 uur alles over de persoonlijke levens van Sylvie, Yolanthe en Jan. Maar vanaf vrijdag moeten we het zonder doen. RTL Boulevard gooit het over een andere boeg en dus was het tijd voor Albert om te vertrekken.

Ruim anderhalf jaar liep Albert al rond met het idee om Boulevard achter zich te laten, maar deed hij het niet. "Ik heb het nog steeds leuk, ik heb het nog steeds naar mijn zin, maar het is misschien ook wel mooi geweest."

In gesprek met AD vertelde hij vrijdag dat, ondanks geruchten dat hij door RTL-baas Erland Galjaard aan de kant werd gezet, echt zelf voor zijn vertrek had gekozen. Albert knokte jarenlang voor een "onafhankelijke geest" voor het programma en deed er alles aan om het programma niet te veel aan een lijntje van de zender te laten lopen, maar nu laat hij het los.

"Het is Erlands goed recht om daar anders over te denken en te proberen dat bij te sturen. Er komt nu echt een nieuwe Boulevard. Er is nog even besproken dat ik mee zou gaan naar de nieuwe formule, maar dat heb ik redelijk snel afgewimpeld. Dan ben ik te gast in mijn eigen programma, daar zit ik niet op te wachten.''

Na vijftien jaar is Albert er "echt wel klaar mee" en is het tijd voor iets anders. De entertainmentdeskundige komt zeker weer op televisie, maar wat hij dan precies gaat doen? Geen idee. Albert kan er nog maar weinig over kwijt.

"Oprecht zeg ik dat we nog met elkaar aan het praten zijn. In de afrondende fase, we komen er wel uit, maar ik kan er nog niets over zeggen. RTL Live? Er kan van alles gebeuren, ik ga er niks over zeggen. Dat heb ik zo afgesproken. Maar in principe blijf ik bij RTL."

En wat er nu met RTL Boulevard staat te gebeuren? Ook daar weten we eigenlijk nog weinig over, behalve dat allerlei BN'ers ineens als verslaggever ingezet gaan worden. Humberto Tans sidekick Luuk Ikkink verlaat zijn desk om op pad te gaan, Bridget Maasland sluit zich aan bij het team en ook Frank Dane gaat interviews op locatie doen.

De kijkcijfers van het "nieuwe RTL Boulevard" zullen de komende weken streng in de gaten gehouden worden door de media. Albert kijkt waarschijnlijk mee.

Alleen door

Deze week schudde bekend Nederland even in zijn grondvesten: een bekend koppel is niet langer. Thomas Berge en zijn vriendin Myrthe Mylius hebben besloten na vier jaar uit elkaar te gaan. Zeiden ze in januari nog dolgraag te willen trouwen, is het nu over en uit.

In goede harmonie hebben de zanger en fotografe besloten niet samen door te gaan. "Een wijs besluit", aldus Berge woensdag. "Het ging niet meer, dan kan je twee dingen doen, bij elkaar blijven en niet gelukkig zijn of een wijs besluit nemen."

De 26-jarige zanger en zijn vriendin werden in 2013 nog de ouders van zoon Jack. Ook voor hem is 'de scheiding' beter, denkt Thomas, die eigenlijk Chiel Ottink heet. "Onze zoon Jack is nu drie jaar oud. Het is misschien beter dat het nu gebeurt dan dat hij op een leeftijd is dat hij er weet van heeft."

Het besef dat het helemaal klaar is is nog moeilijk voor Thomas, zo vertelt hij eerlijk. "Het is voor mij nog moeilijk te begrijpen dat het zo is gelopen, maar dat is het leven. Dit moet slijten en zal lang gaan duren."

Jammer dat Thomas over het ene onderwerp zo eerlijk en open is en over het andere onderwerp zich genoodzaakt voelt te liegen. Want wat blijkt? Thomas is over dat andere nieuws waardoor hij deze week in de media verscheen niet helemaal eerlijk geweest.

Zondag was de zanger betrokken bij een auto-ongeluk, waarbij de zwarte Mercedes van Thomas helemaal total loss werd gereden. Maandag zei hij zelf niet te hebben gereden en dat zijn vriend van te voren had beloofd goed op de auto te passen, maar toch met de wagen op een lantaarnpaal knalde.

Woensdag kwam de aap uit de mouw: Thomas zat zelf in de auto en reed zelfs. Hij had gelogen omdat hij bang was dat mensen het ongeluk direct zouden linken aan zijn drugsverleden. "Er is een blaastest geweest, daarmee was natuurlijk niets aan de hand. Er is ook bloed afgenomen en dat was ook in orde. Ik had wel even een shockreactie, zo'n smak is echt knetterhard. Mijn vriend die naast me zat, dacht dat hij zijn tong had afgebeten."

Gelukkig mankeerden ze beiden niets en konden ze gewoon door naar een optreden. "Ik ben gebeld door de politie, die zei dat ze jaarlijks duizend van dit soort gevallen meemaken en dat ik me niet hoef te schamen. Toen dacht ik: ik haal dit verhaal uit de wereld en wil niet meer liegen."

Niemand nodig

Hans van der Togt vertelde vorig weekend over zijn leven en maakte heel Nederland even heel verdrietig. Hans is soms best eenzaam, zo vertelde hij en vervolgens zei hij er lachend bij dat als zijn hond Hero zou te komen overlijden "het touw vast aan de boomtak" klaar hangt.

De foto waarop Hans onderuitgezakt in een stoel zat met Hero naast zich hielp ook niet voor het beeld: iedereen wilde Hans spontaan gaan helpen.

Hans ontving na zijn interview vorige week allerlei bemoedigende reacties in mails en brieven en aanbiedingen van mensen om vooral iets leuks met hen te gaan doen.

Hans is dan misschien soms best eenzaam, op de goede bedoelingen zit hij niet te wachten. Aan de krant liet hij weten alle aandacht te waarderen, maar op alle voorstellen niet zou ingaan.

Eigenlijk hadden we het kunnen weten, want hoewel Hans zei soms best eenzaam te zijn, liet hij ook vrij duidelijk weten wel tevreden te zijn in zijn eentje. "Ik moet er nu werkelijk niet meer aan denken. Zo gewend ben ik aan het leven in mijn eentje met Hero. Stel je voor dat ik hier met iemand op de bank moet zitten. Lijkt me een vreselijk gedoe."

Op televisie zal de voormalig presentator niet snel terugkeren, zo weten we nu ook zeker. Hans sleept namelijk "aan de voorkant een zak cement mee". Lange wandelingen met de hond zitten er niet in, laat staan een televisieprogramma opnemen. Hoe die 'zak cement' daar komt weet Hans wel. "Zuipen, eten, te weinig bewegen. Maar ja, afvallen is moeilijk als je geen support krijgt. Op dat vlak zou een partner wel fijn zijn. Om nou hier in m'n eentje achter een bordje slabladeren te gaan zitten."

'Discriminerende' Patty

Dachten we bijna veilig te zijn na wekenlang over en weer sneren in Ranking The Stars, is er even voor de laatste aflevering zondag 28 augustus toch nog een relletje: Patty Brard zou discriminerende opmerkingen hebben gemaakt en de redactie van het BNN-VARA programma zou aan censuur hebben gedaan.

In een aflevering, uitgezonden op 14 augustus, is te zien hoe Patty het flink aan de stok krijgt met tv-maker Ajouad El Miloudi als hij zegt dat zij van de tien bekende Nederlanders in het programma het het minst verdient dat een straatnaam naar haar vernoemd wordt. Patty zou volgens Ajouad niets hebben betekend voor een groep of de maatschappij.

In de uitzending is te zien geweest hoe Patty zei "ik ga me niet eens verdedigen", maar Ajouad vertelt vrijdag in de Volkskrant dat daar nog een discriminerende opmerking achteraan kwam. "Rot op naar je eigen land, ga terug naar Marokko. Wanneer pak je het vliegtuig?", zou Patty gevraagd hebben.

Het fragment werd door de redactie van Ranking the Stars nooit uitgezonden omdat het "niets voorstelt", zo legde een redactielid uit aan de krant. "Let wel: het gaat slechts om één zin. Zoveel geweld is de montage dus niet aangedaan."

Er zou met de deelnemers zijn overlegd, waarna besloten is de opmerking te verwijderen, maar Ajouad zegt nooit akkoord te hebben gegeven. "Er is mij niets gevraagd en ik heb nergens mee ingestemd. Ik wilde juist dat het fragment zou worden uitgezonden, om te laten zien hoe Patty tegen Marokkanen aankijkt."

Volgens Patty ligt het allemaal een stuk genuanceerder en probeert Ajouad nog even aandacht te vragen voor zijn programma Ajouad: kaaskop of mocro? begint. "Jij wou zelf terug naar Marokko, waarop je, na mij beledigd te hebben, van mij de logische vraag kreeg of je dan nu niet vast kon gaan. Maar veel succes met je publiciteitsmachine, ik draai me nog lekker even om in het zonnetje. Het ga je goed!"

Ajouad heeft niet meer gereageerd op Patty, maar het is slechts een kwestie van wachten voor de andere deelnemers zich laten horen. Wij wachten het in spanning af.

Lees meer achtergrondverhalen in NUweekend