Roddeloverzicht: Yuri 'misdraagt' zich, Willie Wartaal maakt zich niet kwaad

Yuri van Gelder gaat de mist in in Rio, Victoria Koblenko en Evgeniy Levchenko zijn ouders geworden, Bridget Maasland staat op straat en Willie Wartaal kan zich niet kwaad maken om discriminatie. Een overzicht van de entertainmentwereld van de afgelopen week.

Arme Yuri van Gelder. De turner heeft jarenlang getraind voor de Olympische Spelen en nu, enkele dagen voor hij zijn opwachting echt kon maken, is hij naar huis gestuurd en mag hij niet meer terugkomen.

De turner verliet in de nacht van zaterdag op zondag het Olympisch dorp zonder toestemming en dronk een paar biertjes. Yuri zegt dat hij er misschien vier of vijf op had, maar volgens het NOC*NSF zijn dat er al te veel. Zeker in combinatie met het laat thuis komen en het missen van een training de volgende ochtend.

Zondag werd de turner op het vliegtuig gezet en meteen daarna begon een enorm mediacircus: Yuri wilde terug, het NOC*NSF wilde dat niet en dus gingen ze naar de rechtbank. In de aanloop naar het voordoen van de zaak kwam er van alles en nog wat naar buiten.

Zo heeft zijn trainer Bram van Bronkhoven zelf gevraagd de turner naar huis te sturen. Volgens Van Bronkhoven was het onmogelijk om het gedrag van Yuri door de vingers te zien. "De sporters zien wat er gebeurt, wij als coaches zijn er getuige van. Dat kun je niet zomaar even glad strijken. Zo van: mondje dicht, er is niets voorgevallen."

De rechter gaf Yuri vrijdag een vervelend bericht: het naar huis sturen was terecht en dus is er geen enkele kans meer dat de sporter zijn opwachting maakt tijdens de Spelen in Rio de Janeiro. Met zijn 33 jaar is de kans dat Yuri het tijdens de Spelen in 2020 nog eens kan proberen klein, en dus lijkt zijn Olympische droom definitief verleden tijd.

Supersneu voor Yuri, maar laten we vooral niet vergeten dat er heel veel andere Nederlanders nog steeds keihard hun best staan te doen in Rio. Even verdrietig zijn en dan je landgenoten weer aanmoedigen, dat is echte sportiviteit.

Babygeluk

Victoria Koblenko zag deze week eindelijk een langgekoesterde wens in vervulling gaan: maandag mocht ze de komst van haar eerste kind aankondigen. De actrice wilde altijd al moeder worden en nu was het dan eindelijk zover. 

De aankondiging van haar eerstgeborene deed Victoria geheel in eigen stijl: uit naam van zoon Kiy schreef ze een bericht op Instagram. "Daar ben ik dan! 'De lang verwachte zoon' zoals m'n moeder zou zeggen."

Jarenlang dachten we dat het er niet meer van zou komen, want na de breuk van Victoria en Evgeniy Levchenko in 2008 leek de explosieve relatie van de twee definitief over. Jarenlang vertelde het koppel dat ze heftige discussies voerden en het lang niet altijd met elkaar eens waren, maar tegelijkertijd toch heel goed bij elkaar pasten.

Dat goed bij elkaar passen bleek toch een te groot onderdeel in hun leven en dus besloten de twee het opnieuw te proberen. En waar sommige bekende stellen hun hereniging flink in de media zouden brengen en op Twitter alles zouden delen, kozen Victoria en 'Lev' ervoor om het op hun eigen manier te doen.

De twee maakten niet bekend weer samen te zijn, nee, ze sloegen meteen een stapje over en kozen ervoor hun hereniging meteen samen te voegen met de aankondiging van hun eerste kind. Daardoor was de zwangerschap een echte verrassing: dat ze weer samen waren was eigenlijk niet eens duidelijk.

Dat Victoria de dingen graag op haar eigen manier doet bleek ook afgelopen maandag weer. Anders dan de meeste celebs verzwijgt Victoria de mindere kanten van een bevalling namelijk niet: in de bekendmaking schrijft ze dan ook niet alleen jubelend over haar zoontje, maar vertelt ze er zonder enige gêne bij hoe ongemakkelijk sommige onderdelen zijn. "Ja, hier glimlacht ze wel, maar vooral om de aandacht af te leiden van 't kraamverband, lees matras in d'r oma onderbroek."

'Bedankt voor de samenwerking'

Schokkend nieuws in de mediawereld: Bridget Maasland staat weer op straat. Na vier jaar bij SBS is het avontuur voorbij en moet Bridget op zoek naar een nieuwe werkgever. Haar contract wordt niet verlengd, omdat haar programma Bridget in Hollywood in elk geval voorlopig geen vervolg krijgt en er geen andere programma's op de stapel liggen.

Het vaste gezicht van Shownieuws maakte begin dit jaar nog de overstap van SBS6 naar de andere SBS-zender Net5, om daar allemaal nieuwe dingen te gaan doen, maar de nieuwe dingen bleven uit en dus is het tijd voor weer iets anders. 

Met het vertrek van Bridget verliest SBS een van de bekendste koppen van de zenders, maar met de intrede van Arie Boomsma en Rik van de Westelaken zal er weinig angst zijn dat er niet voldoende bekende Nederlanders rondlopen in het SBS-pand.

Echt lang staat Bridget niet op straat, als we haar manager mogen geloven, want de presentatrice is alweer in gesprek met verschillende andere partijen. Welke partijen dat zijn, is niet bekend. RTL Nederland geeft in elk geval nog geen uitsluitsel tegenover NU.nl.

Een niet geheel onlogische overstap voor Bridget zou er eentje naar een publieke omroep zijn. Waar het jarenlang de normale gang van zaken was dat presentatoren van de publieke omroep naar de commerciëlen gingen - want geld - zien we nu vrij regelmatig het tegenovergestelde.

Naast Bridget maakte immers Tess Milne bekend afscheid te nemen van haar vertrouwde plekje bij RTL 5: de presentatrice gaat aan de bak voor KRO-NCRV. Het toeval (of is het geen toeval?) wil dat ook Jan Kooijman onlangs die stap maakte.

De overstappen in de mediawereld zijn voorlopig nog niet klaar: de komende weken presenteren de zenders hun programmering, dus daar zal ongetwijfeld nog flink geschoven worden met bekende Nederlanders.

'Niet echt kwaad'

Iedere Nederlander lijkt een mening te hebben over de Zwarte Pieten-discussie: BN'ers zitten regelmatig aan tafel bij talkshows om te vertellen wat zij ervan vinden, NUjij overstroomt door de vele ruzies over Zwarte Piet en zelfs de VN heeft zich gemengd in het gesprek.

Willie Wartaal, rapper bij De Jeugd van Tegenwoordig, ziet het nut er niet zo van in. In gesprek met de VARAgids vertelt hij deze week dat hij zich niet echt kwaad kan maken over de hele discussie. "Als blanke mensen zich bruin schminken, dan denk ik niet: hé, ze doen mij na. Het zijn gewoon blanke mensen met bruine schmink op hun gezicht. Moeten zij weten."

Volgens de rapper maakt iedereen zich schuldig aan racisme. "Surinamers noemen Hindoestanen 'koelies' (sjouwer, red.), die hebben het nooit over 'Hindoestaande mensen'. En Afrikanen zijn 'Bokoes' (stinkvis, red.). Maar als blanken zich bruin schminken, is er opeens iets heel ergs aan de hand. Je moet niet vergeten dat je een minderheid bent in een land van blanken."

Willie voelt zich niet aangesproken als hij een woord hoort als "kankerneger". "En bovendien heb ik ook geen problemen met dat woord. Racisme is een plek in je eigen hart. Dus als iemand iets tegen je zegt en dat vind je vervelend, dat moet je bij jezelf nagaan waarom. Voor mij zijn het gewoon woorden."

Waar Willie zich dan wel over wil uitlaten? Hoe hij zijn half jaar oude dochter in de toekomst gaat vertellen dat ze moet oppassen voor jongens. "Ze gaat heel jong op een vechtsport zodat ze jongens kan beuken, en ik moet ook veel met haar praten en vaak zeggen: luister meisje, jongens zijn niet te vertrouwen, die willen je alleen maar neuken, zorg dat jij de baas bent. (...) Jongens zijn sukkels, dat moet ik gewoon elke dag tien keer tegen haar zeggen.​"

Lees meer over:

Columns Pieter Derks

Columns Pieter Derks
Cabaretier Pieter Derks duidt en verwerkt maandelijks het nieuws van de voorbije weken. 

Over NUweekend

Over NUweekend
Op NUweekend vindt u iedere week een selectie achtergrondverhalen, analyses of mooie interviews.
Tip de redactie