Na de zomerstop gaat vrijdag de Eredivisie weer van start. Aan de hand van zes vragen aan drie kenners blikt NU.nl vast vooruit op het komende seizoen.

1. Welke club wordt kampioen?

René van der Gijp, oud-international en analist Voetbal Inside:  "Dat is wel een beetje voorbarig om te zeggen. Als je naar de situatie nu kijkt dan zou ik zeggen dat het weer PSV gaat worden. Maar eind augustus is er pas meer duidelijkheid. Ik verwacht namelijk wel dat Ajax nog iets gaat doen met die dertig miljoen die ze voor Arek Milik hebben gekregen. PSV staat er nu het beste voor, maar dat kan over een week heel anders zijn."

Pierre van Hooijdonk, oud-international en analist NOS: "Je kunt voor 31 augustus nog niet bijzonder veel zeggen, maar ik verwacht dat PSV het weer goed zal gaan doen. Ze hebben tot nu toe de selectie waarmee ze kampioen zijn geworden heel aardig bij elkaar weten te houden."

René van de Kerkhof, oud-international en analist Omroep Brabant: "Dat wordt PSV. Ik verwacht een strijd tussen de traditionele top drie. PSV heeft uiteindelijk de grootste kans, ze hebben het elftal van afgelopen seizoen goed bij elkaar weten te houden. Van Feyenoord verwacht ik dat ze dichter bij Ajax en PSV zullen komen."

2. Wie gaat er degraderen?

Van der Gijp: "Het zijn bijna elk jaar dezelfde clubs die strijden om degradatie, dat zal dit jaar niet anders zijn. Dus de gebruikelijke namen: Excelsior, Go Ahead Eagles, Sparta en Willem II."

Van Hooijdonk: "Van de gepromoveerde clubs verwacht ik dat Sparta het nog aardig zal gaan doen. Go Ahead Eagles zal wel moeten gaan strijden om degradatie te voorkomen. Ook van Excelsior verwacht ik dat ze het lastig zullen gaan krijgen."

Van de Kerkhof: "Ik denk dat Go Ahead Eagles het moeilijk krijgt. Voor Sparta wordt het ook niet makkelijk, hoewel ze best aardige aankopen hebben gedaan. Ook Excelsior en Willem II zullen om de onderste plekken meedoen. Het hangt vooral af van de seizoensstart. Als er net als afgelopen seizoen een club is die een aantal duels op rij verliest, dan wordt het direct een lastig verhaal."

“Als je Ajax zag spelen tegen PAOK... Dan kun je zeggen ‘PAOK staat verdedigend goed’, maar ze konden er eigenlijk helemaal niks van.”
René van der Gijp

3. Welke club of welke speler wordt de verrassing van dit seizoen?

Van der Gijp: "Ik geloof niet dat er echt een verrassing bij zit dit seizoen. De eindstand zal wel ongeveer hetzelfde zijn als vorig jaar. Er zou eens gekeken moeten worden naar de opzet van de competitie, kijk naar hoe ze het bijvoorbeeld in België doen. Dat roep ik al twintig jaar. De stadions zitten hier vol, dus vinden we het wel best. Maar wij hebben echt geen idee hoe slecht het momenteel met het Nederlands voetbal gaat. Als je Ajax zag spelen tegen PAOK... Dan kun je zeggen ‘PAOK staat verdedigend goed’, maar ze konden er eigenlijk helemaal niks van."

Van Hooijdonk: "Wout Weghorst is een speler van wie ik veel verwacht. Afgelopen seizoen bij Heracles heeft hij dat al aangetoond met veertien doelpunten. In dienst van AZ denk ik dat hij nog vaker kan gaan scoren."

Van de Kerkhof: "Heracles en PEC Zwolle kunnen ook dit seizoen weer voor een verrassing gaan zorgen. Ze hebben goede aankopen gedaan tot nu toe. Ook FC Groningen kan verrassen. Zeker als ze dit weekend direct van Feyenoord weten te winnen, kan dat echt een boost geven. Over het algemeen hebben ze nog wel iets te vaak puntverlies geleden tegen degradatiekandidaten."

4. Komt het nog goed met ADO Den Haag en FC Twente?

Van der Gijp: "Ik denk niet dat deze clubs zullen gaan degraderen, ze redden het wel in de Eredivisie. De problemen zijn alleen nog niet over. Zeker bij ADO, dat gaat echt een structureel gezanik worden. Als je ziet wat daar allemaal al is gebeurd de afgelopen maanden, dat zal nog wel even door blijven gaan. Maar dat hadden ze van te voren eigenlijk al kunnen voorspellen met die overname."

Van Hooijdonk: "Ik vind het lastig om daar nu iets zinnigs over te zeggen."

Van de Kerkhof: "Dat verwacht ik wel. Ze hebben beide een goed elftal en zullen de problemen te boven kunnen komen. Ik zie ze nog wel in de middenmoot eindigen dit seizoen."

“Bosz zal Ajax waarschijnlijk wel een stuk attractiever laten spelen. Ik denk alleen niet dat dat gepaard gaat met het pakken van veel punten.”
Pierre van Hooijdonk

5. Lukt het Peter Bosz om Ajax weer als vanouds te laten spelen?

Van der Gijp: "Ik denk niet dat het veel uitmaakt of Frank de Boer of Peter Bosz voor de groep staat. Zo’n trainer maakt niet meteen heel veel verschil. Hij is er ook gewoon maar afhankelijk van of Anwar El Ghazi zijn mannetje voorbij komt. Je ziet bij Ajax wel heel veel spelers lopen die in mijn ogen het afgelopen jaar gewoon geen stappen hebben gemaakt."

"Ik had meer verwacht van bijvoorbeeld El Ghazi. Daar kan Bosz niet veel aan doen. Wat nu van hem wordt verwacht, is te overdreven. Hij is trainer geweest bij Heracles, bij Vitesse en in Israël. Als Louis van Gaal of José Mourinho nou trainer was geworden bij Ajax, dat was een ander verhaal geweest."

Van Hooijdonk: "Bosz zal Ajax waarschijnlijk wel een stuk attractiever laten spelen. Ik denk alleen niet dat dat gepaard gaat met het pakken van veel punten. Het is niet waarschijnlijk dat het in één seizoen een stuk beter zal worden bij Ajax. Je moet een trainer ook de tijd geven."

Van de Kerkhof: "Ajax moet beter kunnen dan wat we tegen PAOK hebben gezien, dat was echt dramatisch slecht. Ze maakten het zichzelf veel te moelijk. Bosz zal het lastig gaan krijgen, maar met deze selectie moet het zeker mogelijk zijn om goed, aannvallend voetbal te gaan spelen."

“Feyenoord kan dit jaar zeker mee gaan doen in de strijd om de titel.”
René van de Kerkhof

6. Kan Feyenoord zich weer in de titelstrijd mengen?

Van der Gijp: "Ik acht de kans dat Feyenoord derde wordt groter dan de kans dat ze kampioen worden. Ze hebben ook geen heel sterke selectie. Neem Nicolai Jörgensen, dat is geen onaardige spits, maar hij komt vooral handelingssnelheid te kort. Met Steven Berghuis heeft Feyenoord wel een goede aanwinst, dat vind ik nog wel een goede speler voor de Eredivisie. Als ze derde worden, hebben ze het dit seizoen gewoon goed gedaan."

Van Hooijdonk: "Feyenoord is normaal gesproken altijd titelkandidaat. Of ze dit jaar kampioen kunnen worden, zal grotendeels afhangen van het aantal doelpunten dat ze maken. Dat is het grote verschil met Ajax en PSV, die clubs scoren veel vaker. Als je kampioen wilt worden, zul je een stuk of tachtig keer moeten scoren. Feyenoord scoorde afgelopen jaar gewoon te weinig. Het scorend vermogen moet ook niet alleen van de aanvallers komen, ook daarnaast heb je spelers nodig die goals kunnen maken. Ik denk dat ze dit jaar wel dichterbij zullen komen. Vorig seizoen was het gat met Ajax en PSV zo’n twintig punten, dat is te veel."

Van de Kerkhof: "Feyenoord kan dit jaar zeker mee gaan doen in de strijd om de titel. Het zou een welkome aanvulling zijn op de strijd tussen Ajax en PSV. Een titelstrijd zoals je die in de Bundesliga ziet, met Bayern al wedstrijden voor het einde als kampioen, daar is niet zo veel aan. Met een strijd tussen Ajax, PSV en Feyenoord verwacht ik dit jaar een spannende competitie."

Lees meer achtergrondverhalen in NUweekend