De meest succesvolle Olympische Spelen ooit voor Nederland waren die in Sydney met liefst 25 medailles, maar dat record zou er weleens aan kunnen gaan in Rio de Janeiro. NU.nl doet een voorspelling en komt uit op 26 plakken voor de Nederlandse sporters.

Brons

Na zijn valpartij in de Tour de France leek er een streep te kunnen door de olympische droom van Tom Dumoulin (1). Met een breuk in zijn pols en tranen in de ogen viel de 25-jarige Limburger uit, maar enkele dagen later zat hij alweer op de fiets en bleek Rio haalbaar. Grote vraag blijft echter hoeveel hinder Dumoulin zal ondervinden van zijn pols. Brons is onder deze omstandigheden al een knappe prestatie.

Als Judoka Kim Polling (2) haar dag heeft dan liggen al haar tegenstanders snel op hun rug en kan goud haar bijna niet ontgaan. Maar daar zit ook het probleem, want de afgelopen jaren lukte het de nummer een van de wereldranglijst te vaak niet om haar niveau te halen op de momenten dat het er echt om ging. Door fysieke en mentale problemen staat de teller na drie WK’s op slechts één keer brons en dus houden we het in Rio vooralsnog ook op een derde plek, al is er absoluut meer mogelijk.

Vier jaar geleden begon de hegemonie van Epke Zonderland (3) met olympisch goud in Londen. Er volgden twee gouden WK-medailles, maar daarna werd de rekstokspecialist door een hersenschudding, een chronische verkoudheid en meer fysieke malheur ver teruggeworpen. Alsof het allemaal nog niet vervelend genoeg was ondervindt Zonderland in Rio hinder van gekneusde vingers. Een herhaling van Londen ligt daardoor zeker niet voor de hand. Een bronzen plak is wellicht realistischer voor de 30-jarige Fries.

Jessica Blaszka (4) is de eerste Nederlandse worstelaarster ooit op de Spelen, maar dat betekent niet dat ze geen medaille kan winnen. De 24-jarige Limburgse, die uitkomt in de klasse tot 48 kilogram, veroverde een olympisch startbewijs door vorig jaar bij de WK in Las Vegas als derde te eindigen. In Rio zou het zomaar weer brons kunnen worden.

In 2012 lag boogschutter Rick van der Ven (5) lange tijd op medaillekoers, maar moest hij genoegen nemen met de vierde plek. Vier jaar later behoort de geboren Brabander nog altijd tot de wereldtop en de ervaring van Londen zal hem helpen om dit keer wel een bronzen plak te pakken.

Het laatste goud van de hockeyers (6) is relatief lang geleden (Spelen Sydney in 2000) en het ziet ernaar uit dat daar in Rio geen verandering in komt. Australië, dat twee jaar geleden met liefst 6-1 won van Oranje in de WK-finale, is ook nu weer de favoriet. Wij houden het op brons voor Nederland.

Ook in het roeien zijn er medaillekansen voor Nederland. Roel Braas en Mitchel Steenman (7) behoren in de twee-zonder tot de wereldtop, al grepen ze vorig jaar op de WK met een vierde plaats net naast een medaille. In Rio pakken ze wel brons.

Het blijft niet bij die ene roeimedaille. Ook de Holland Acht (8) maakt kans op een plak, getuige de gouden medaille twee maanden geleden bij de wereldbekerwedstrijd in het Zwitserse Luzern. In Rio wordt het geen goud. Wij houden het op brons.

Vier jaar geleden in Londen pakte Dorian van Rijsselberghe (9) overtuigend goud, maar in Rio is hij niet de favoriet. De windsurfer, die uitkomt in de klasse RS:X, zei afgelopen week dat hij zich weinig fouten kan permitteren. "Ik weet dat ik het podium kan halen als ik het hele toernooi netjes vaar." Wij rekenen erop dat dat lukt en dan wordt het brons. 

Op de 1500 meter moet atlete Sifan Hassan (10) net als vorig jaar op de WK voor eremetaal (toen was het brons) zorgen. Goud wordt lastig aangezien de bijna ongenaakbare Ethiopische Genzebe Dibaba ook aan de start zal staan. Bovendien kampte de 23-jarige Hassan in de maanden voor Rio met een dijbeenblessure. We houden het daarom opnieuw op brons.

Zilver

Na goud in Peking en Londen en de wereldtitel in 2014 zou je een nieuwe olympische titel al bijna met potlood intekenen voor de hockeysters (11). Australië en Groot-Brittannië zijn belangrijke concurrenten voor de ploeg van de Australische bondscoach Alyson Annan, maar de Argentijnse vrouwen staan momenteel nog hoger aangeschreven. Wij verwachten daarom goud voor Argentinië en zilver voor Nederland.

Bij het baanwielrennen maakt Elis Ligtlee (12) de grootste kans op een medaille. De 22-jarige geboren Overijsselse komt in Rio op liefst drie onderdelen in actie: de keirin, de teamsprint en de sprint. Op dat laatste onderdeel is ze regerend Europees kampioen en pakte ze vorig jaar zilver bij de WK. In Rio is een zilveren medaille weer mogelijk.

De Nederlandse handbalsters (13) zijn er voor het eerst bij op de Spelen, maar dat betekent niet dat ze kansloos zijn voor een medaille. Sterker, mede dankzij de sensationele tweede plaats op het WK in december 2015 behoort het team van bondscoach Henk Groener tot de favorieten, al moet gezegd worden dat zo’n tien van de twaalf handballanden in Rio kans maken op eremetaal. Wij houden het op zilver voor Nederland. Net als op het WK zal alleen Noorwegen een maatje te groot zijn voor Oranje.

Ze was de zwemkoningin van Londen, maar in Rio is Ranomi Kromowidjojo (14) slechts een van de vele kanshebbers op een medaille op de 50 en 100 meter vrije slag. Zeker op de 100 meter wordt een medaille lastig, omdat de Australische Cate Campbell onlangs nog het wereldrecord scherper stelde tot 52,06 en haar zus Bronte niet veel minder hard zwemt. Op de 50 meter lijkt de concurrentie iets minder zwaar en dus verwachten we dat 'Kromo' daar wel een medaille pakt. Het wordt zilver.

Ook op de 4x100 meter vrije slag (15), het onderdeel waarop Nederland en Kromowidjojo in 2008 olympisch goud veroverden, liggen medaillekansen. Een herhaling van acht jaar zit er niet in, aangezien de Australische ploeg (uiteraard met de zusjes Campbell) onverslaanbaar lijkt. De Oranje équipe, met ook Femke Heemskerk in de gelederen, zal als best of the rest genoegen moeten nemen met zilver. (Update: de Nederlandse ploeg werd zaterdag vierde). 

De derde Nederlandse zwemmedaille zal niet voor Kromowidjojo zijn, maar voor haar vriend Ferry Weertman (16). De langeafstandszwemmer behoort tot de wereldtop op de 10 kilometer en kan ons land de eerste plak bij het openwaterzwemmen bezorgen sinds het iconische goud van Maarten van der Weijden in 2008. Vorig jaar in Kazan veroverde Weertman WK-zilver en ook in Rio rekenen we op een tweede plaats.

Dafne Schippers (17) gaat individueel voor twee medailles in Rio, zoals dat haar op de WK vorig jaar in Peking lukte met zilver op de 100 en goud op de 200 meter. Haar start is sindsdien nog beter geworden, toch wordt het voor de Utrechtse lastig om op de kortste afstand nu wel goud te veroveren. Wij houden het weer op zilver.

Het draait in de turnhal niet meer alleen om Zonderland, want ook bij de vrouwen heeft Nederland medaillekansen. Balkspecialiste Sanne Wevers (18) won vorig jaar zilver op de WK in Glasgow en dat tekenen we nu weer in voor de 24-jarige Oldenzaalse. De Amerikaanse Simone Biles is de grote favoriete voor goud.

In het boksen is het contrast met Londen groot. Destijds was er niet één Nederlandse bokser op de Spelen aanwezig en nu zijn het er drie: Peter Müllenberg, Enrico Lacruz en Nouchka Fontijn (19). Van laatstgenoemde mogen we zelfs een medaille verwachten. De 28-jarige geboren Rotterdamse pakte in mei zilver op de WK in Astana. Dat moet nu weer mogelijk zijn.

Ze wordt liever niet met meervoudig olympisch en wereldkampioene Marianne Vos vergeleken, maar de prestaties van Anna van der Breggen (20) waren in 2015 met de eindzege in de Giro Rosa en zilver op de WK op de weg niet veel minder indrukwekkend. In Rio is de 26-jarige Overijsselse dan ook onze belangrijkste troef in de wegwedstrijd. Wij houden het op zilver.

Het blijft niet bij die ene zilveren medaille voor Anna van der Breggen (21). De renster van Rabobank-Liv Woman is namelijk ook een verdienstelijk tijdrijdster. Op de WK vorig jaar in Richmond was alleen de Nieuw-Zeelandse Linda Villumsen sneller dan Van den Breggen. In Rio rekenen rekenen we opnieuw op zilver.

Goud

Na zilver op de 100 meter zal Dafne Schippers (22) haar favorietenrol op de 200 meter waarmaken. De 24-jarige Schippers wordt daarmee de eerste Nederlandse olympisch kampioene op atletiekbaan sinds Ellen van Langen (800 meter in 1992). 

Nooit won judoka Henk Grol (23) goud op een WK of de Spelen, terwijl hij vooraf voelde en zei dat dat wel mogelijk was. In de aanloop naar Rio was de 31-jarige Veendammer minder uitgesproken. Het woord goud noemde hij niet en hij is ook niet de absolute topfavoriet in de klasse tot 100 kilogram. Toch heeft Grol dankzij het veroveren van de Europese titel in april met vertrouwen kunnen toewerken naar Rio voor dat wat het hoogtepunt moet worden van zijn lange loopbaan: olympisch goud.

Mocht u het nog niet weten: Nederland is een BMX-land. Zeker bij de mannen hebben we met Niek Kimmann (24), Twan van Gendt en Jelle van Gorkum drie mannen die een medaille kunnen pakken in Rio. De grootste kanshebber op eremetaal is de pas 20-jarige Kimmann, die in 2015 al wereldkampioen werd en dit jaar goud pakte op de tijdrit op de WK. Wij verwachten dat de Overijsselaar ook op de Spelen gaat uitblinken. Sterker, hij pakt goud.

In 2014 veroverden de Nederlandse springruiters (25) goud op de WK in Caen en vorig jaar pakten ze de Europese titel in Aken. Het volgende doel voor het team met Jeroen Dubbeldam, Harrie Smolders,, Maikel van der Vleuten en Jur Vrieling is uiteraard olympisch goud in Rio en dat gaat ze lukken.

"Eigenlijk is er maar een plak die telt en dat is goud", liet zeilster Marit Bouwmeester (26) zich ontvallen in de aanloop naar Rio. De Friezin, die in Londen nog genoegen moest nemen met zilver, gaat dan ook voor niets anders dan de olympische titel en dat is absoluut realistisch. De afgelopen twee jaar was Bouwmeester de meest constante en bovenal de beste van de wereld in de Laser Radial-klasse. Wij verwachten dat ze die lijn in Rio doorzet.

Lees meer achtergrondverhalen in NUweekend